StoryEditorOCM
Dalmacijanatoči do kraja

Benzin jeftiniji u Hercegovini: Na rezervoaru uštediš 85 kuna

Piše PSD.
12. veljače 2015. - 15:07
Novo poskupljenje naftnih derivata od 37 do 40 lipa po litri, u noći s ponedjeljka na utorak, na benzinskim postajama diljem Hrvatske, natjeralo nas je da skoknemo do mjesta Proboja, u općini Ljubuški, gdje većina Vrgorčana u posljednje vrijeme toči gorivo za svoje limene ljubimce. Ova priča može se preslikati na cijelu državnu granicu od Imotskoga do Metkovića.

Tako Imoćani gorivo toče u susjednim Grudama i Posušju, a Metkovčani u Gabeli. Kako i ne bi kad je gorivo u Hercegovini jeftinije u odnosu na Hrvatsku po litri za 1,15 kn do velikih 1,70 kn. Na benzinskoj postaji u Proboju prve kupce u utorak ujutro čekaju dva zaposlenika Ivica i Miodrag. Nakon što smo se predstavili i kazali po kojem smo zadatku došli, upitali smo ih:

- Ima li posla?
- Ima, ima - odgovara Ivica.
- Je li bilo noćas poskupljenja? - nastavljamo s pitanjima.
- Nije! Bili su govorili da će doći do nekog malog poskupljenja, ali cijene su ostale kao i jučer. Eurosuper 95 vam dođe1,86 konvertibilnih maraka.
- A dizel?
- Isto, 1,86 maraka.
- Koliko vam je to kuna?

Brzo naši sugovornici uzeše u ruke neki kalkulator i izračunaše da je u Proboju, odnosno cijeloj Hercegovini cijena eurodizela i eurosupera - 7,44 kune.

Kvaliteta ista

- Velika razlika?
- Pa je, nakon novog poskupljenja u Hrvatskoj, dizel je u nas jeftiniji 1,15 kuna (8,59 kn u Hrvatskoj), a benzin 1,70 kn (9,14 kuna u Hrvatskoj).
- Isplati se doći k vama uliti spremnik goriva! Je li kvaliteta goriva dobra?
- Isto kao i u Hrvatskoj, a na rezervoaru od 50 litara dizela možete uštedjet 59,5 kuna, a na benzinu 85 kuna.

Baš u tom trenutku dolazi jedan od prvih kupaca, s mercedesom imotskih registracijskih oznaka, i počinje lijevati u svoj spremnik.

- Takvih je svaki dan pedesetak, uglavnom s vrgoračkog područja - kažu naši sugovornici.

Vjerojatno će se mnogi upitati: Zašto je tolika razlika u cijenama? U Hrvatskoj cijene goriva određuju naftne kompanije, dok u BiH cijene regulira država, kao što je to u nas bilo prije. Osim toga razlika je i u trošarinama i PDV-u.

No, velik broj stanovnika s Hrvatske strane granice, osim odlaska po gorivo s druge strane granice odlaze i u šoping, pa se uštede penju i do 200 kuna kad se sve pridoda. Stoga nije čudno da svakodnevno mali trgovci i obrtnici u Imotskom, Vrgorcu i Metkoviću svakodnevno stavljaju ključ u bravu.
Mate Primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:34