StoryEditorOCM
DalmacijaSDP-ova kandidatkinja za kaštelansku gradonačelnicu

Alenka Rokov: Pobijedit ću sve protukandidate i promijeniti lice politike u Kaštelima

Piše PSD.
28. ožujka 2013. - 19:13

Alenka Rokov iz SDP-a zasad je jedina žena među kandidatima za mjesto kaštelanskoga poteštata. Kako se osjeća među muškim suparnicima, što Kaštelani misle o njoj te kako namjerava Kaštela usmjeriti boljim putem, pitanja su na koja je odgovarala u razgovoru za “Slobodnu”.

Kakav je osjećaj vama kao ženi ući u utrku za gradonačelničku dužnost rame uz rame s muškima?

 - Dobar, jer nije to posao samo za muškarce. Uostalom, mislim da je naša sredina spremna za gradonačelnicu, jer da držim drugačije, ne bih se ni kandidirala. Imam dovoljno entuzijazma, energije i iskustva da znam da hoću i mogu biti bolja od svih muških kandidata. U Hrvatskoj nas ima 52 posto i mislim da vrijeme polako, ali sigurno, radi za nas. Odgovorno tvrdim da sam, kao žena, u stanju promijeniti lice kaštelanske politike. 

Dugo ste članica SDP-a, na vodećim ste funkcijama u stranci. Smatrate li da su vas Kaštelani prepoznali kao osobu?

 - Uopće ne sumnjam da me Kaštelani doživljavaju kao osobu koja bi mogla voditi ovaj grad, jer već 55 godina volim i živim Kaštela. Mjesto gradonačelnice i Kaštela nisu moj “rezervni položaj”, jer tu radim i u privatnom sektoru zapošljavam 10 djelatnica. 

Upravo zbog njih, svoje obitelji i svih ljudi kojima sam okružena, želim dati svoj doprinos izlasku Kaštela iz svih mogućih blokada; ekoloških, prometnih, prostornih, gospodarskih, turističkih, životnih... Mnogo je tu posla, najviše zbog pogrešnih i loših odluka donesenih svih ovih godina. Ali ne treba pričati, treba raditi. Spremna sam zbog svojih Kaštela “obijati” sva moguća vrata u ovoj zemlji.

Gradonačelnik nije iskoristio potencijale ovoga grada

Zašto mislite da će vam građani dati povjerenje na svibanjskim izborima?

 - Građani mi trebaju dati povjerenje prvenstveno zbog njih samih. Valjda je došlo vrijeme da odaberu osobu koja će tu biti radi njih, a ne radi osobnih interesa. 

Svojim djelovanjem u kaštelanskoj politici i u kaštelanskom civilnom društvu, kroz razne udruge i svakojake akcije, mislim da sam pokazala da sam ta osoba koja će staviti potrebe drugih ispred svojih potreba. Kada sam se kandidirala, jedan moj poslovni kolega rekao je u mom uredu: Znaš, gledam sve ove mnogobrojne, male poslovne i ljudske priče o kojima vodiš računa već godinama i uopće ne sumnjam da bi isto tako uspješno mogla voditi i Grad. Zbog svih koji vjeruju u mene već dugi niz godina, kandidatura za gradonačelnicu bila je moj logičan izbor.

 Kakav je, po vama, današnji utjecaj žena u politici i općenito? Kakvu poruku biste poslali ženama? 

- Ženama se sve više otvaraju mogućnosti utjecaja na mnoga područja života, rada i politike. One sve više i prepoznaju te svoje šanse. Zamislite samo tu golemu snagu kada bi sve građanke Kaštela dale svoj glas ženi... Žene nisu zanemariva statistička skupina, one su te koje u konačnici donose odluke te im savjetujem da se uključe u društveni i politički rad u svojoj sredini, da se angažiraju za bolji i ljudskiji život. Što nas bude više, bit ćemo jače. 

Kako komentirate aktualnu vlast u gradu? Je li sadašnji gradonačelnik opravdao povjerenje koje su mu građani dali na zadnjim izborima? 

- Povjerenje građana, što se njega tiče, bit će na ispitu ovog svibnja. O tome on sam mora misliti. Aktualna vlast naišla je na sve moguće blokade, ali ni jednu nije do kraja riješila, niti je itko odgovarao za svoje propuste. Jednostavno – gradonačelnik nije iskoristio potencijale ovoga grada, niti je živio s njim. Imali su našu podršku za donošenje dobrih odluka, ali nisu imali ni volje ni snage pokrenuti ovaj grad. Ne opravdava ih katastrofalno stanje koje su našli. Obećali su napraviti neovisnu reviziju kojom su mogli začepiti usta svima. Zašto to nisu učinili, to samo oni znaju. 

Potpredsjednica ste Udruženja obrtnika Kaštela. Obrtnici su u teškoj situaciji. Kakvu im pomoć nudite ako budete izabrani za gradonačelnicu? 

- Drago mi je da ste me to pitali. Nitko, ali baš nitko, ne može razumjeti obrtnika kao onaj tko je i sam obrtnik. Sigurno da obrtnici imaju važno mjesto u našem programu. Oni koji ovom gradu uplaćuju sve vrste mogućih doprinosa, poreza i taksa moraju imati tretman kakav zaslužuju. Radimo na tome da im olakšamo pristup svim informacijama koje se tiču njih, poticaja, olakšica, obveza, pomoći i drugo. Želimo zaokružiti i priču o njihovu obrtničkom domu na području Kaštel Lukšića. U dijelu programa za poticanje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva naći će se i program za povlačenje sredstava iz EU fondova. Ured za gospodarstvo dobit će na važnosti kakvu ova naša Kaštela i poduzetnici trebaju.

‘Tko zna, možda žena bude i moja zamjenica’

Ima li SDP snagu da nakon 23 godine osvoji vlast u Kaštelima?

 - Snagu i znanja imamo. Mladosti i iskustva nam ne nedostaje. Svih ovih godina kao stranka radili smo na okupljanju mladih koje odlikuju znanje, iskrenost i pouzdanost. Mislim da smo tu napravili više od svih drugih. Naravno, Kaštelani će sami odlučiti hoće li nam dati povjerenje ili će i dalje ići starim, poznatim i utabanim stazama, bez perspektive. 

- Kakav će biti vaš tim za izbore, hoće li žena biti i kandidatkinja za zamjenicu, hoće li ih biti na listi za Gradsko vijeće?

 - Na listi za Gradsko vijeće, kao i uvijek, bit će žena. I na zadnjim izborima u Vijeće s liste smo ušle nas dvije žene i jedan muškarac. Uvijek smo gledali da nam vijećnici budu najprije vrijedne i odgovorne osobe, bez obzira na spol. Što se tiče zamjenica, i to je moguće, ali o tome ćemo više govoriti u travnju, pri izlaganju našega programa za Kaštela.

Jakov Žarko 

Snimio Nikola Vilić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:39