StoryEditorOCM
Svijetadio jeftini plin

Zelenski nezadovoljan što nema novih sankcija, Bruxelles priprema novi paket: ‘Rusiju ćemo skroz odvojiti od Europe‘

Piše hina
2. veljače 2023. - 17:01

Europski parlament zatražio je u četvrtak od institucija EU-a da rade na početku pristupnih pregovora s Ukrajinom, pripreme plan za pristupanje te zemlje jedinstvenom tržištu EU-a i uvedu deseti paket sankcija Rusiji. U pravno neobvezujućoj rezoluciji izglasanoj na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zastupnici traže da se “počne s radom na otvaranju pristupnih pregovora” i napravi “mapa puta s obrisima sljedećih koraka kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom tržištu EU-a”.

Za rezoluciju je glasala golema većina, 489 za, 36 je bilo protiv, a 49 suzdržanih.

Zastupnici su ponovili svoju potporu članstvu budućem članstvu Ukrajine u EU-u, ističući da se pristupni proces temelji na zaslugama, odnosno na ispunjavanju reformi potrebnih za članstvo i pristupnih kriterija. S tim u vezi, pozvali su ukrajinske vlasti da poduzmu odgovarajuće reforme na usklađivanju s EU-om što je moguće prije.

image
Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Zastupnici su također pozvali članice EU-a da povećaju i ubrzaju dostavu vojne pomoći Ukrajini, naročito u oružju, ali i da pruže ekonomsku, financijsku, infrastrukturnu i humanitarnu potporu.

Uoči samita EU-Ukrajina, koji će se održati u petak u Kijevu, europski zastupnici traže da se napravi sveobuhvatni paket pomoći za obnovu Ukrajine. Predlažu da se za to iskoriste zamrznuta sredstva ruske središnje banke i imovina ruskih oligarha. Parlamentarci također pozivaju na uvođenje desetog paketa sankcija Rusiji i sankcioniranje tvrtki poput Lukoila i Rosatoma, koje još uvijek djeluju na tržištu EU-a.

Također pozivaju da se uvede potpuni embargo na uvoz fosilnih goriva i urana iz Rusije te da se definitivno napuste plinovodi Sjeverni tok 1 i 2.

image
John Macdougall/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u četvrtak EU da uvede još strože sankcije Rusiji, no novi paket koji Unija priprema uoči godišnjice početka rata mogao bi biti ispod očekivanja Kijeva. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, EU je Rusiji uveo sankcije bez presedana, ciljajući prvenstveno ruski vojni i financijski sektor te ograničavajući trgovinu. Na crnoj listi se našlo oko 1500 pojedinaca i tvrtki za koje se sumnja da su uključeni u rat.

No, europski blok 27-orice ostavio je neke poslovne sektore netaknute, uključujući belgijsku trgovinu dijamantima s Rusijom. Dojam je da su članice EU-a uglavnom iscrpile opseg gospodaraskih sankcija. Ukrajina poziva na sankcioniranje ruskog nuklearnog sektora, no Mađarska, u kojoj bi Rusija trebala proširiti nuklearnu elektranu Paks, dala je do znanja da će staviti veto na taj prijedlog.

"Vidimo da se tempo europskih sankcija usporio dok, nasuprot tome, teroristička zemlja ubrzava ritam prilagodbe na sankcije", rekao je Zelenskij na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Kijevu. "Trebamo uhvatiti korak i to popraviti. Vjerujem da možemo", dodao je Zelenskij.

image
Str/Afp

Von der Leyen je, najavljujući novi paket sankcija EU-a i skupine G7 koji bi stupio na snagu 24. veljače, rekla da je ograničavanje cijene nafte Rusiju košta 160 milijuna eura dnevno i najavila da uskoro stiže ograničenje koje se tiče naftnih derivata.

"Rusija plaća tešku cijenu zbog naših sankcija koje uništavaju rusko gospodarstvo, vraćajaći ekonomiju unazad. Primorali smo Putina da plati za ovaj strašan rat", rekla je von der Leyen i dodala da se pritisak nastaviti.

No, članice EU-a se tek trebaju složiti oko gornje cijene naftnih proizvoda. Najljući protivnici Rusije, Poljska i baltičke zemlje zagovaraju što veće spuštanje cijene ruske nafte prije ponedjeljka, kada bi to trebale usvojiti članice G7. Češka zagovara strože sankcije vezano uz ograničavanje kapaciteta Rusije u proizvodnji oružja i raketa.

image
Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp

Na pitanje novinara o borbi protiv korupcije u Ukrajini, jednom od ključnih pitanja za buduće članstvo te zemlje u EU-u, Von der Leyen je pozdravila "brzu reakciju Kijeva na političkoj razini" kako bi se vidjeli neki "opipljivi rezultati". Rekla je da je uvjerena da su antikorupcijske službe u stanju pripravnosti te da brezo otkrivaju slučajeve korupcije.

U srijedu su ukrajinske vlasti pretresle domove više pojedinaca, uključujući poznatog oligarha.

Za Bruxelles je borba protiv korupcije jedan od glavnih kriterija ako Ukrajina želi pristupiti europskom bloku. Zadnje što Europljani i SAD  žele vidjeti je da se bilo vojna ili financijska pomoć Ukrajini za njezine ratne napore preusmjeri negdje drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 13:45