StoryEditor
Svijetriječ stručnjaka

Zbog COVIDA-19 životni vijek u SAD-u pao na najnižu razinu od 2003. godine

Piše PSD
17. siječnja 2021. - 17:00
Martin Bertrand/AFP Ilustracija

Očekivano trajanje života u SAD-u upravo je opalo za više od godinu dana, što je najveći pad u posljednjih nekoliko desetljeća, kao rezultat velikog broja smrtnih slučajeva od COVID-19, podatak je to iz nove studije – piše livescience.com.

Istraživači, naime, predviđaju da se zbog pandemije COVID-19 prosječni očekivani životni vijek u SAD-u 2020. smanjio za 1,13 godina, na 77,48 godina, objavljeno je 14. siječnja u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti.

To je najveći jednogodišnji pad očekivanog trajanja života u zadnja četiri desetljeća i to će srušiti očekivani životni vijek u Sjedinjenim državama na najnižu razinu od 2003. godine, rekli su istraživači.

Očekivano trajanje života u SAD-u rijetko opada, a kad padne, to se nađe na naslovnicama.

Kada se očekivano trajanje života u SAD-u smanjilo za 0,1 godinu u 2015., 2016. i 2017., taj trend se pripisao porastu "smrti očaja", što uključuje predoziranje drogom i samoubojstva.

Novi procijenjeni pad zbog COVID-19 je 10 puta veći! 

image
Debajyoti Chakraborty/NurPhoto Ilustracija


Štoviše, studija je pokazala još veći pad u 2020. godini među crnačkim i latinoameričkim zajednicama, koje je posebno snažno pogodila pandemija. Sveukupno, gotovo 400.000 smrtnih slučajeva pripisano je COVID-19 u SAD-u, prema podacima Istraživačkog centra za koronavirus na Sveučilištu Johns Hopkins.

Prema studiji očekivani životni vijek Afroamerikanaca smanjit će se za 2,1 godinu na 72,78 godina, a životni vijek Latinoamerikanaca za 3,05 godine, na 78,77 godina. Paralelno  tim predviđa se da će se životni vijek bijelaca smanjiti za 0,68 godina na 77,84 godine. 

- Naše istraživanje analizira učinak ovog iznimnog broja smrtnih slučajeva na očekivano trajanje života za cijelu naciju, kao i posljedice za marginalizirane skupine - rekla je Theresa Andrasfay, koautorica studije i postdoktorandica sa Sveučilišta Južne Kalifornije.

-Nesrazmjerni učinak pandemije COVID-19 na očekivani životni vijek Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca vjerojatno je povezan s njihovom većom izloženošću na radnom mjestu ili u kontaktima sa širim obitelji, uz lošiju zdravstvenu zaštitu, što dovodi do više infekcija i lošijih ishoda – nastavila je. 

image
Debajyoti Chakraborty/NurPhoto Ilustracija

-Veća smanjenja očekivanog trajanja života Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca djelomično su bila posljedica nesrazmjernog broja smrtnih slučajeva u mlađih osoba za ove skupine - rekla je koautorica studije Noreen Goldman, profesorica demografije i javnih poslova na Sveučilištu Princeton. 

-Ova otkrića podvlače potrebu za zaštitom i programima za smanjenje potencijalne izloženosti virusima kod mlađih osoba koje možda ne smatraju da su izložene velikom riziku – naglasila je.

Iako cjepiva protiv COVID-19 ove godine mogu značajno smanjiti prijenos tog virusa, istraživači ne očekuju da će očekivano trajanje života odmah skočiti 2021. godine.

-Iako se nadamo dolasku učinkovitih cjepiva, SAD trenutno svakodnevno doživljava više smrtnih slučajeva od COVID-19 nego u bilo kojem drugom trenutku pandemije. Zbog toga, te jer očekujemo da će biti dugoročnih zdravstvenih i ekonomskih učinaka koji bi mogli rezultirati pogoršanjem smrtnosti u narednim godinama, očekujemo da će biti dugotrajnih učinaka na očekivani životni vijek 2021.  – rekla je Andrasfay.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 22:08