StoryEditorOCM
Svijethici na hodočašću

U pucnjavi blizu sinagoge na tuniskom otoku troje ubijenih, četvero ranjenih

Piše Hina
10. svibnja 2023. - 06:15

Pucnjevi su se čuli u utorak navečer blizu sinagoge El Ghribe na tuniškom otoku Djerbi, nakon ubojstva policajca u nejasnim okolnostima, izvijestila su glasila.

Hitci iz vatrenog oružja čuli su se nedugo pošto je u luci Djerbi pronađeno tijelo ubijenog policajca čije je oružje nestalo.

Dva vjernika koja su sudjelovala u židovskom hodočašću ubio je u utorak navečer tuniški policajac koji je otvorio vatru ispred sinagoge El Ghribe na otoku Djerbi, priopćilo je tuniško ministarstvo unutarnjih poslova.

Policajac i dva "posjetitelja" sinagoge ubijeni su u pucnjavi napadača, a četiri osobe su ranjene, navodi se u priopćenju.

Kada su čuli pucnjeve oko sinagoge El Ghribe, stotine vjernika koji su sudjelovali u godišnjem židovskom hodočašću što se završavalo u utorak navečer, počeli su bježati, pišu mediji.

Policijska pojačanja poslana su radi osiguranja vjernika.

Glasila pišu da su policajca ustrijelili njegovi kolege.

Neki mediji pišu da je policajca u svađi ubio njegov kolega, ali ta informacija zasad nije potvrđena iz službenog izvora.

Organizatori navode da je više od 5.000 židovskih vjernika, većinom iz inozemstva, sudjelovalo u ovogodišnjem hodočašću u Ghribu, najstariju afričku sinagogu, koje je lani obnovljeno nakon dvogodišnjeg prekida zbog epidemije covida-19.

Hodočašće u Ghribu koje se svake godine održava 33. dana židovske Pashe, središnja je proslava tuniških židova kojih je danas tek 1.500 i većinom žive na Djerbi, a prije stjecanja neovisnosti od Francuske 1956. bilo ih je 100.000.

Hodočasnici uglavnom dolaze iz europskih zemalja, Sjedinjenih Država i Izraela.

Njihov se broj znatno smanjio nakon napada kamionom-bombom na sinagogu 2002. u kojemu je poginula 21 osoba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:58