StoryEditor
Svijetpotencijalno žarište

U Berlinskoj klinici povećan broj zaraženih novim sojem koronavirusa: dosad otkrivena 24 slučaja, cijela bolnica je u karanteni

Piše Hina, PSD
26. siječnja 2021. - 15:10

U berlinskoj kliničkoj bolnici Humboldt u utorak se povećao broj zaraženih novim sojem koronavirusa, zbog čega se ova klinika od prošlog tjedna nalazi u izolaciji.

„Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem koronavirusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih“, rekao je voditelj Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf, Patrick Larscheid.

On je dodao da je time završeno testiranje svih zaposlenih i pacijenata u ovoj klinici te da se radi o konačnoj brojci.

Savez njemačkih klinika u utorak je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sustavu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu gdje je prvi put u Njemačkoj

na jednom mjestu zabilježeno više zaraženih osoba novim sojem koronavirusa.

„Zatvaranje bolnica mora ostati apsolutna iznimka“, rekao je predsjednik saveza Georg Baum za javni servis RBB.

On je zatražio više sredstava za provođenje testova u samim bolnicama.

„Bolnicama bi trebalo biti ostavljeno da same odluče kada provoditi masovno testiranje svih pacijenta i zaposlenih“, rekao je Baum.

U berlinskoj klinici Humboldt je prošlog tjedna otkriven novi soj koronavirusa za kojeg se sumnja da je u Njemačku stigao iz Velike Britanije.

Nakon toga je klinika s 1.500 zaposlenih i 450 pacijenata stavljena u izolaciju. To znači da ova zdravstvena ustanova više ne prima nove pacijente, a isto tako su zabranjene i sve posjete.

Senat za zdravstvo grada-savezne pokrajine Berlina u ponedjeljak je objavio kako je mutirani virus otkriven samo u jednoj berlinskoj klinici.

Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog koronavirusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj.

Njemačka vlada nove, postrožene mjere u borbi protiv pandemije, opravdava upravo strahom od brzog širenja novog soja virusa.

image
Odd Andersen/AFP

Šok nakon što je broj novozaraženih konačno počeo padati

Njemački glavni grad, koji je prošle jeseni bio jedno od žarišta zaraze, upravo je počeo bilježiti uspjehe pri izlasku iz drugog vala epidemije. Broj novozaraženih stalno je padao. Trenutno je incidencija u sedmodnevnom razdoblju pala na ispod 100, a to je i njemački prosjek. Također opada broj težih slučajeva u bolnicama, piše Deutsche Welle.

A onda ovaj šok. Od 51 slučaja zaraze novim sojem virusa čak 24 ih je otkriveno u Berlinu. Podatke je 25. siječnja objavio Institut Robert Koch. Istovremeno je koncern Vivantes na konferenciji za medije priopćio da su prvi slučajevi bili poznati još prošli tjedan.

Ali kada je evidentirano učestalo izbijanje bolesti bolnica je uvela karantenu. To je učinjeno u suradnji s Institutom Robert Koch, saveznom pokrajinom Berlin, nadležnim zdrvstvenim zavodom i berlinskom klinikom Charite koja je centar kompetencije za covid-19. Cilj je da se otkriju svi kontakti koje su imali zaraženi.

Klinika Humboldt ima 640 kreveta, dakle spada u veće bolnice. Hitna pomoć i zbrinjavanje akutnih slučajeva na sjeverozapadu Berlina dobrim dijelom ovise od nje. A sada više nema prijema pacijenata. Za 1.700 suradnika bolnice organizirana je karantena s prijevozom – to znači da je dozvoljen samo odlazak na posao i kući.

Za zaposlene koji inače dolaze javnim prijevozom grad Berlin je organizirao transportnu službu. „U ponedjeljak su svi bili na broju, nitko nije nedostajao“, rekao je direktor bolnice Jürgen Kirschbaum.

image
Odd Andersen/AFP

Vlada smatra da je opasnost velika

U dnevnom izvještaju Instituta Robert Koch kaže se kako ne postoje indicije da novi soj virusa dovodi do težeg oblika bolesti. Osim toga, prema ovom izvještaju cjepivo BioNTecha i Pfizera je djelotvorno i protiv ovog soja, piše DW.

Valja napomenuti da se u Njemačkoj ova varijanta virusa ne traži sustavno. Pretpostavka za tako nešto bila bi složeno sekvenciranje uzetih uzoraka za koje dobar broj njemačkih laboratorija nije opremljen. U veljači bi u Njemačkoj trebala nastati jedinstvena elektronska platforma za transfer podataka o sekvenciranju. U Europi je ta praksa uobičajena samo u Danskoj i Velikoj Britaniji.

Njemačka Vlada smatra da je opasnost velika i realna da će se „mutant virusa i kod nas kao i u drugim zemljama sve više širiti“. To je rekao jedan Vladin glasnogovornik i dodao da je upravo zbog toga jako bitno smanjiti broj novih infekcija. „Što je niži broj novih zaraza, to ćemo bolje moći suzbiti širenje novog soja virusa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 11:39