StoryEditorOCM
SvijetRAZILAŽENJE OKO RASKOMADANOG TIJELA

U Francuskoj uhićen jedan od osumnjičenika za brutalno ubojstvo novinara Khasoggija, a iz Saudijske Arabije poručuju: ‘Imate krivog čovjeka, ovaj je kod nas u zatvoru‘

Piše Marin Prvan
8. prosinca 2021. - 12:34

U Francuskoj je uhićen državljanin Saudijske Arabije osumnjičen za umiješanost u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, dok saudijski dužnosnici kažu da vjeruju da se radi o pogrešnom identitetu. Granična policija privela je muškarca na temelju naloga za uhićenje koji je izdala Turska dok se spremao ukrcati na let za Rijad iz pariške zračne luke Charles de Gaulle.

Istražitelji su u utorak tražili potvrdu da je muškarac koji je nosio putovnicu na ime Khalid Alotaibi doista osumnjičenik kojeg traži Turska i zbog jezivog ubojstva Khashoggija koje je izazvalo val globalnog zgražanja. Saudijsko veleposlanstvo u Parizu objavilo je priopćenje u kojem se navodi da uhićeni muškarac 'nema nikakve veze s predmetnim slučajem' i zahtijeva njegovo hitno puštanje na slobodu.

Sigurnosni izvor u Saudijskoj Arabiji dodao je da je 'Khaled Alotaibi' vrlo uobičajeno ime u kraljevstvu i da Alotaibi za kojeg Francuzi misle da ga drže zapravo služi kaznu u zatvoru u Saudijskoj Arabiji zajedno sa 'svim optuženima u slučaju'. Muškarac po imenu Khalid Alotaibi jedan je od 26 Saudijaca koje Turska tereti u odsutnosti za ubojstvo na suđenju koje je počelo u listopadu 2020. Ako bude osuđen, mogao bi se suočiti s doživotnom robijom.

Dvojica od 26 kojima se sudi u odsutnosti u Turskoj bivši su pomoćnici saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS). Nijedan saudijski dužnosnik se nikada nije osobno suočio s pravnim sistemom Turske za ubojstvo. Alotaibi je također jedna od 17 osoba koje je američko Ministarstvo financija odredilo za sankcije 2018. zbog njihove uloge u ubojstvu, prenosi Al Jazeera.

image
Bandar Al-jaloud/ AFP

Izvor blizak slučaju rekao je da je Interpolova crvena obavijest izdana na zahtjev Turske alarmirana dok je putnik prolazio kontrolu putovnica. Provjere su još u tijeku kako bi se osiguralo da je njegov identitet točan i da se nalog za uhićenje odnosi na njega, a njegovo zadržavanje može trajati do 48 sati. Ako se potvrdi da je osumnjičeni član tima za atentat, pojavit će se pred francuskim tužiteljima, gdje bi imao pravo osporiti izručenje Turskoj. Ako to učini, francusko pravosuđe mora odlučiti hoće li ga zadržati u pritvoru do formalnog turskog zahtjeva za izručenje ili ga osloboditi pod uvjetom da ne napusti Francusku. Obično može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da sud donese odluku hoće li ga izručiti Turskoj protiv njegove volje.

U rujnu 2020. saudijski sud ukinuo je pet smrtnih kazni izrečenih nakon suđenja iza zatvorenih vrata u Saudijskoj Arabiji, osudivši optužene na 20 godina zatvora. Suđenje su kritizirali dužnosnik UN-a i aktivisti za ljudska prava koji su rekli da su organizatori ubojstva ostali na slobodi. 'Ovo bi mogao biti veliki napredak u potrazi za pravdom za Jamala Khashoggija', rekla je bivša istražiteljica UN-a Agnes Callamard o pritvaranju u Parizu.

U svom izvješću za Ujedinjene narode za 2019., Callamard je navela Alotaibija kao dio saudijskog tima koji je ubio Khashoggija i raskomadao njegovo tijelo prije nego što se vratio u Saudijsku Arabiju. Rekla je da je potrebna dodatna potvrda kako bi se dokazalo da je muškarac zadržan u Francuskoj ista osoba koju je identificirala u svom izvješću.

Khashoggi, istaknuti saudijski državljanin koji je živio u samoizgnanstvu u Sjedinjenim Državama i pisao za novine The Washington Post, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. kako bi podnio papire za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom. Prema američkim i turskim dužnosnicima, saudijski tim koji je čekao zadavio ga je i raskomadao njegovo tijelo, koje nikada nije nađeno. Jezivo ubojstvo izazvalo je međunarodni bijes koji i dalje odjekuje, a zapadne obavještajne agencije optužuju saudijskog de facto čelnika MBS-a da je autorizirao ubojstvo.

image
Yasin Ozturk/ AFP

Uhićenje u utorak dolazi samo nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron branio svoju odluku da uključi Saudijsku Arabiju u obilazak zaljevskih država, rekavši da posjet ne znači da je 'zaboravio' na slučaj Khashoggi. Macron je bio prvi značajniji zapadni lider koji je posjetio kraljevstvo nakon ubojstva.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je nalog za ubojstvo Khashoggija došao s 'najviših razina' saudijske vlade, ali nikada nije izravno okrivio MBS-a. Uhićenje u Parizu uslijedilo je u trenutku kada Turska pokušava obnoviti veze s kraljevstvom i drugim arapskim državama u vrijeme kada njezino gospodarstvo posustaje.

U međuvremenu, Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz rekla je u priopćenju da je uhićenje osumnjičenog, ako se potvrdi, 'veoma značajan prvi korak za pravdu za Jamala'. 'Pravdi se mora dopustiti da ide svojim tijekom... Što je najvažnije, oni koji su izvršili plan ne smiju se koristiti za zaštitu onih mnogo viših koji su dali naredbu za Jamalovo brutalno ubojstvo, uključujući i samog prijestolonasljednika. Oni također moraju biti uhićeni i procesuirani.' U tweetu je pozvala Francusku da mu 'sudi za zločin ili da ga izruči zemlji koja je sposobna i voljna da ga istinski istraži i procesuira'.

Tijelo za prava medija Reporteri bez granica (RSF) opisalo je uhićenje kao 'izvrsnu vijest' i reklo da je podnijelo pravnu tužbu protiv Alotaibija zbog ubojstva, mučenja i prisilnog nestanka u listopadu 2019. RSF je još rekao da je zadržao 'potpunu povjerljivost' u vezi s pritužbom kako bi poboljšao šanse za njegovo uhićenje tijekom posjeta Francuskoj. Direktor te grupe Christophe Deloire je poručio: 'Ponekad vlade zatvaraju oči pred ljudima koje proganja pravda u drugoj zemlji. Sa zadovoljstvom konstatiram da je došlo do uhićenja, a policija ovoga puta nije sklopila oči.' Alotaibi je 'netko koga pratimo već duže vrijeme', dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:47