StoryEditorOCM
Svijetstvarno su zabrijali

Talibani udarili i na ‘hipstere‘: muškim frizerskim salonima zabranili brijanje i trimanje brada jer je to, po njima, suprotno islamskim zakonima

Piše PSD
27. rujna 2021. - 13:32

Talibani su zabranili rad frizerskih salona u afganistanskoj provinciji Helmand zbog brijanja i trimanja brada.

Razlog za ovakvu odluku je, kako tvrde, to što su ove usluge u suprotnosti s islamskim zakonima, kako ih oni tumače.

Svatko tko bude prekršio ovu odluku, bit će kažnjen, priopćila je talibanska vjerska policija.

Vlasnici pojedinih brijačnica u glavnom gradu Kabulu potvrdili su da su dobili slične zapovijedi, piše BBC.

Od preuzimanja vlasti u Afganistanu 15. kolovoza, talibani obećavaju blaži oblik vladavine nego u prethodnom mandatu, ali ovakvi potezi ukazuju na to da će se stvari vratiti na staro.

Od preuzimanja vlasti prošlog meseca, talibani su se surovo obračunavali s protivnicima.

U subotu su talibani ubili četiri navodna otmičara, a njihova tijela su obješena na ulicama provincije Herat.

U obavijesti dostavljenoj frizerskim salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanski službenici upozorili su da frizeri moraju poštovati šerijatski zakon kada su u pitanju šišanje i brijanje.

"Nitko nema pravo na žalbu", navodi se u dopisu.

image
Heratski frizer ne bi se rado upustio u trimanje brade
Hoshang Hashimi/AFP

"Borci stalno dolaze i naređuju nam da prestanemo sa šišanjem brade. Jedan od njih mi je rekao da mogu poslati inspekciju u civilu", kazao je jedan brijač u Kabulu.

Drugi frizer, koji vodi jedan od najvećih gradskih salona, rekao je da ga je pozvao netko tko tvrdi da je državni službenik.

Naredili su mu da "prestane slijediti američke stilove" i da nikome ne brije niti šiša bradu.

Tijekom prethodne vladavine Afganistanom od 1996. do 2001, talibani su zabranili moderne frizure i zahtijevali da muškarci puštaju brade.

Ali poslije svrgavanja talibana s vlasti, mnogi muškarci u Afganistanu počeli su odlaziti u frizerske salone kako bi im frizure i brade bile sređene po najnovijoj modi.

Prošli tjedan zloglasni bivši talibanski šef vjerske policije rekao je da će u Afganistanu biti nastavljene rigorozne kazne, poput egzekucija i odsijecanja dijelova tijela, piše BBC.

 Talibani nisu postali kavaliri

Mula Nurudin Turabi, sada zadužen za zatvore, rekao je za Associated Press da su takve kazne, poput odsijecanja dijelova tijela, "neophodne za održavanje sigurnosti u zemlji".

Rekao je da ove kazne možda više neće biti javno izvršavane, što je bilo rasprostranjeno tijekom prethodne vladavine talibana devedesetih godina.

Ali je odbacio ogorčenje zbog njihovih javnih pogubljenja u prošlosti: "Nitko nam neće govoriti kakve zakone trebamo imati".

Organizacija Human Rights Watch u četvrtak je upozorila da su talibani u Heratu "tragali za istaknutijim ženama, da ženama uskraćuju slobodu kretanja izvan njihovih domova i da nameću obavezna pravila oblačenja".

U kolovozu je Amnesty International priopćio da talibanski borci stoje iza masakra devet pripadnika progonjene manjine Hazara.

Odnos talibana prema ženama je nešto što svijet najviše zabrinjava.

image
Talibani kojima ne treba trimanje brade
AFP

U posljednjih 20 godina, žene u Afganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, ali sada postoji bojazan da taj napredak sprječava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.

Otkako su ponovo preuzeli vlast nad zemljom poslije povlačenja američkih i savezničkih snaga, talibani su tvrdili i poručivali da će žene biti ravnopravno tretirane, ali po islamskom zakonu.

Od sredine kolovoza, kad su se vratili na vlast, bilo je više izvještaja o tome kako su ženama oduzeta razna prava, kao i da će djevojčicama i ženama biti uskraćeno pravo na obrazovanje.

Reagirao je i pakistanski premijer Imran Khan, rekavši da bi sprječavanje obrazovanja djevojčica i žena u susjednom Afganistanu bilo neislamsko.

"Ideja da se žene ne trebaju obrazovati jednostavno nije islamska. Ona nema nikakve veze s religijom", rekao je Khan u intervjuu za BBC te je pozvao talibansko rukovodstvo da bude inkluzivno i da poštuje ljudska prava.

Talibani su prije nekoliko dana navodno zatvorili Ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odsjekom koji je nekada provodio stroge vjerske doktrine, piše BBC.

image
Ovaj frizer u Heratu prije je mladićima oblikovao moderne frizure, sada ih zbog straha od talibana nitko ne nosi
Hoshang Hashimi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 04:29