StoryEditorOCM
SvijetNJEMAČKI KANCELAR

Sholz je dugo oklijevao, umanjivao je zlo iz Rusije. A onda mu se dogodio klik, sada je predvodnik naoružavanja Europe

Piše VIJESTI SD
19. veljače 2024. - 15:55

Kada je Olaf Scholz početkom tjedna šetao halama tvornice oružja firme Rheinmetall, pogledao je svaki izloženi tenk. To su slike u medijima koje su mu sada važne: Scholz i rat. Ovih dana kao da naočigled svih nastaje novi, promijenjeni savezni kancelar. Svijet je postao grublji i mijenja se velikom brzinom, pa se zato i mi moramo mijenjati, rekao je Scholz Nijemcima u novogodišnjoj noći. A sada očito slijedi poruku vlastitog novogodišnjeg govora, piše Deutsche Welle.

Ratoborni kancelar

Scholz je promijenio narativ. Dugo je slovio za kočničara i nekoga tko rado oklijeva, pa je po njemu iskovana i riječ "šolciranje", koja označava glasne najave bez realizacije. Ali sada se preobrazio u praktičara. Nova parola glasi: "Svi za jednog. Jedan za sve", rekao je kancelar kada je u ponedjeljak (12.2.) ugostio poljskog premijera Donalda Tuska.

Mislio je pritom na međusobno obrambeno jamstvo članica NATO-a. Njemačka će se aktivno angažirati u obrani svakog centimetra teritorija NATO-a, Scholzova je poruka Poljacima.

Riječ je, dakle, o kancelaru koji, kada je u pitanju isporuka više oružja za Ukrajinu, sada ne usporava, nego zahtijeva - od svih, pa i od Europe. "Sve europske zemlje moraju učiniti više za Ukrajinu", rekao je. Dosadašnja pomoć naprosto nije bila dovoljna, poručio je kancelar u Bruxellesu.

Scholz je prije godinu dana isticao oprez

Prije godinu dana je on na istom mjestu prije svega isticao potrebu za suzdržanošću, a sada kaže da se Ukrajini isporučuje "premalo i presporo."

A to ne govori samo svojim europskim kolegama. U nedavni posjet Washington on nije doputovao kao oklijevajući molitelj koji se ne drži svojih obveza prema NATO-u, već kao kancelar zemlje koja Ukrajini daje više od svih drugih Europljana. Njegova poruka: koliko god to surovo zvučalo mi "ne živimo u doba mira".

Pohvale proizvođača oružja

Kancelar kojem su ranije strani bili i njemačka vojska Bundeswehr i oružje postao je kancelar koji vidno dobro raspoložen sudjeluje na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu tvornicu streljiva tvrtke Rheinmetall u Unterlüßu. Rado se slikao ispred oklopnih vozila i uzimao tenkovske granate u ruke.

Prije samo nekoliko godina pohvala izvršnog direktora najveće njemačke firme za proizvodnju oružja bila bi prilično neugodna za jednog socijaldemokrata. No vremena su se u Njemačkoj promijenila. "Poštovanje, zato što ste imali hrabrosti aktivirati 100 milijardi", rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger o posebnom fondu za Bundeswehr.

Kancelar je bio zadovoljan pohvalom - i izgledao je još zadovoljnije kada je Papperger izjavio da je Njemačka sada drugi najveći pomagač Ukrajine. "Naša je zemlja preuzela vodeću ulogu u Europi koju mnogi od nas traže već duže vrijeme", rekao je.

Neki novi kancelar

Svojevremeno je Scholzu trebalo jedanaest mjeseci dadozvoli isporuku "Leoparda" Ukrajini. Tada je u Bundestagu navodio svaku njemačku samohodnu haubicu kao obrazloženje da je već puno isporučeno. Sada zvuči drugačije. Puno se radi, ali to nije razlog za samohvalu, već razlog za zabrinutost, Scholzova je poruka. Jer drugi čine premalo.

A nedavna najava je vrlo konkretna: "Njemačka će trošiti dva posto svog ukupnog društvenog proizvoda na obranu i naoružanje prema kriterijima NATO-a. I tako će to biti za sva vremena", najavio je šef njemačke vlade.

"Za sva vremena" – više od toga se ne može obećati. Čini se da prekretnica koju je najavio u govoru u parlamentu prije dvije godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, sada postaje njegovom konkretnom politikom.

Scholz kao predvodnik Europe?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je na njemačkoj televiziji izjavio da je Scholz od njemačkog kancelara izrastao u europskog lidera. "I zato su njegovi koraci sada koraci predvodnika", rekao je Zelenskij, te dodao kako bi volio da mu takav Scholz jednom bude prijatelj.

Možda ta Scholzova promjena stava ima veze i s Donaldom Trumpom, odnosno s tim što bi mogao značiti njegov ponovni predsjednički mandat. Kancelar nikada javno ne izgovara Trumpovo ime, ali svi znaju na koga misli kad kaže: "Nitko se ne smije igrati ili trgovati sigurnošću Europe."

Preobrazba kancelara iz kolebljivca u inicijatora raduje i njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, koji je sjedio u prvom redu na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu tvornicu Rheinmetalla. Tada je Scholz rekao u čemu se griješilo u prošlosti: "Godinama se oružje nabavljalo kao da se radi o kupnji automobila. Ali tenkovi ne stoje gotovi na policama." Njih treba naručivati, jednog po jednog.

U novoj tvornici Rheinmetall planira proizvoditi 200.000 topničkih granata godišnje. "To zvuči impresivno", rekao je kancelar. Ali na bojištu Ukrajina ispaljuje nekoliko tisuća projektila - svaki dan, naglasio je, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:31