StoryEditorOCM
Svijetkažu da nemaju izbor

SAD se sada priprema i za rat - u svemiru. ‘Rusija i Kina nas provociraju ugožavanjem naše dominacije. Spremni smo‘

Piše vijesti sd
28. svibnja 2023. - 22:46

SAD su spremne za sukob u svemiru, prema visokom vojnom dužnosniku, nakon što su razvile protusatelitsku tehnologiju za suzbijanje prijetnji koje predstavljaju "provokativne" zemlje poput Rusije i Kine.

Brigadni general Jesse Morehouse iz Svemirskog zapovjedništva SAD-a, ogranka vojske odgovornog za svemirske operacije, rekao je da su ruska agresija i kineska vizija da postane dominantna svemirska sila do sredine stoljeća ostavile SAD-u "ništa drugog izbora" nego da se pripreme za orbitalni okršaji, prenosi Guardian.

"Sjedinjene Američke Države spremne su boriti se večeras u svemiru ako budemo morali", rekao je Morehouse novinarima na brifingu u američkom veleposlanstvu u Londonu. "Ako bi netko ugrozio Sjedinjene Američke Države ili bilo koji naš interes, uključujući interese naših saveznika i partnera s kojima imamo ugovore o uzajamnoj obrambenoj potpori, spremni smo večeras se boriti."

Sateliti podupiru velike dijelove modernog života, od bankarskih sustava do vremenske prognoze, i ključni su za vojne operacije kroz prikupljanje obavještajnih podataka, komunikaciju, navigaciju i navođenje. Ali pretjerano oslanjanje na satelite znači da bi napad na orbitalne resurse zemlje mogao imati dalekosežne posljedice.

Četiri zemlje, naime Kina, SAD, Indija i Rusija, testirale su protusatelitske sposobnosti uništavajući vlastite satelite projektilima sa zemlje. Ali takve demonstracije, koje je SAD jednostrano zabranio prošle godine, stvaraju ogromne oblake krhotina koje desetljećima ugrožavaju druge satelite.

Kada je Rusija oborila jedan od vlastitih satelita 2021., eksplozija je zasula njegovu orbitu s više od 1500 fragmenata koji se mogu pratiti. "Kada stvorite taj oblak krhotina i on se desetljećima zadržava u orbiti, to je gotovo kao da detonirate nuklearno oružje u vlastitom dvorištu", rekao je Morehouse. “I ti plaćaš cijenu.”

Suočen s novom svemirskom utrkom, Morehouse je u četvrtak rekao da će SAD nastaviti razvijati protusatelitsku tehnologiju "ne zato što se želimo boriti večeras, već zato što je to najbolji način da se spriječi sukob", dodajući da će to učiniti "bez upuštanja u neodgovorne testove”.

Rusija i Kina rade na svemirskim letjelicama sposobnim za protusatelitske operacije. Godine 2020. SAD je optužio Rusiju da je lansirala projektil s jednog od dva satelita koji su pratili američki špijunski satelit.

U međuvremenu, Kina je lansirala satelit s robotskom rukom sposobnom zgrabiti druge satelite i razvila način za postavljanje eksploziva u mlaznice potisnika protivničkih satelita. Eksplozivi su dizajnirani da ostanu neotkriveni dulje vrijeme i kada se detoniraju podsjećaju na nevini kvar motora.

Osim oružja koje grabi, zabija se ili obara svoje mete, postoje i drugi pristupi koji ometaju satelitsko emitiranje ili oštećuju hardver laserima, kemijskim sprejevima ili mikrovalovima velike snage.

"Imamo niz mogućnosti koje možemo iskoristiti i nastavit ćemo razvijati sposobnosti koje nam omogućuju da zadržimo vjerodostojan položaj odvraćanja", rekao je Morehouse. “Možete li razviti sposobnost koja se može koristiti za suzbijanje satelita, koja radi jako dobro, i potvrditi da radi bez potrebe za stvaranjem oblaka krhotina u orbiti svaki put kada to učinite? Apsolutno."

Od svoje invazije na Ukrajinu, Rusija je prijetila da će ciljati zapadne komercijalne satelite za koje smatra da su uključeni u rat. Ubrzo nakon početka invazije, Elon Musk pristao je opskrbiti Ukrajinu satelitima konstelacije Starlink, što je ubrzo postalo ključno za vojsku te zemlje. Ali u veljači je Starlink rekao da će spriječiti korištenje satelita za kontrolu ukrajinskih bespilotnih letjelica, rekavši da nikad nije namjeravao da se tehnologija koristi u "ofenzivne svrhe".

Morehouse je rekao da je jedna od lekcija iz sukoba bila koliko se Starlink pokazao otpornim. Komunikacijska mreža sastoji se od tisuća malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koji se lako zamjenjuju i ažuriraju kako bi se suprotstavili prijetnjama s kojima se suočavaju. "Nema smisla da Rusija čak i pokuša oboriti jedan jer ih ima na tisuće, a nemaju tisuće protusatelitskih projektila", rekao je.

"Jasno je da Ukrajinci nemaju organske vojne svemirske sposobnosti za napad u bilo kojem obliku", dodao je. “Ali... bili su vrlo agresivni u pokušaju negiranja tih komercijalnih usluga, za koje mislim da će biti normalan dio ratovanja u budućnosti. Satelitske komunikacije postaju sve uobičajenije u mnogim vojskama, pa je suprotstavljanje njima nešto za što su zainteresirane mnoge nacije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:56