StoryEditorOCM
Svijettri mušketira

Revolucionarni vojni pakt! Čelnici SAD-a, Britanije i Australije sastaju se za par dana, objavit će o čemu se radi

Piše D. K.
11. ožujka 2023. - 13:46

U ponedjeljak će se čelnici SAD-a, Velike Britanije i Australije okupiti u San Diegu kako bi objavili svoj prilično revolucionaran zajednički projekt: strateško partnerstvo na Pacifiku i izgradnju podmornica na nuklearni pogon za australsku mornaricu.

Sporazum AUKUS predstavlja vojni pakt koji je prvi put najavljen prije 18 mjeseci, te koji obećava velike promjene u načinu na koji su se dosad najtajnovitije vojne tehnologije na svijetu dijelile među saveznicima, javlja Politico. Nije tajna da je krajnji cilj strategije tri zemlje, koje resi tradicionalno vojno partnerstvo, lakše zajedničko pariranje Kini na moru u nadolazećim desetljećima.

image

USS Indiana, nuklearna podmornica klase Virginia

Paul Hennessy/Nurphoto Via Afp

Očekuje se da će Australija ubrzo postati prednja baza za određeni broj američkih podmornica, već do kraja ovoga desetljeća. Poslije toga će službena Canberra kupiti najmanje tri najnovije jurišne podmornice klase Virginia od SAD-a, a financirati će i izgradnju zajedničkih britansko-australskih podmornica na nuklearni pogon temeljenih na britanskim brodovima klase Astute. Kad svi detalji ovoga strateškog dogovora na kraju izađu na vidjelo, rezultat će biti povijesno nesebično dijeljenje ultra-osjetljive tehnologije koja će povećati borbene kapacitete triju mornarica u predvorju Pekinga.

Troškovi su veliki problem, izjavio je diplomat upoznat s ovim planom, ali i poslovična tajnovitost oko najsloženijih tehnologija. Među savezničkim vladama postaju svjesni kako je "američki sustav kontrole izvoza ostatak Hladnog rata" te da Washington treba djelovati brže i učinkovitije u davanju zelenog svjetla kritičnim nuklearnim tehnologijama za partnere. Ovaj put je riječ i o dijeljenju osjetljivih tehnologija za hipersonične projektile, cyber i umjetnu inteligenciju: SAD dosad nije izvozio niti ikome ustupao takvu tehnologiju, a svaki dogovor zahtijeva promjenu propisa. "No, ako ovo ne možemo izvesti s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom, nećemo to moći dogovoriti ni s jednom drugom zemljom na svijetu", rekao je Dak Hardwick, potpredsjednik međunarodnih poslova u trgovačkoj grupi Aerospace Industries Association.

image

Kraljevska australska mornarica i njihova podmornica 

Toi Photographer/The Times Of India Via Afp

Ako ovaj dogovor uspije, s vremenom će se razabrati da je riječ o jednom od ključnih obilježja Bidenove politike nacionalne sigurnosti, uvjereni su analitičari. Izgradnja manjih britanskih podmornica umjesto većih američkih brodova klase Virginia omogućit će Australiji da kasnije obučava manje posade, a što je važno za Canberru koja ima oko 16.000 mornara u svojoj mornarici. Ekonomije srednje veličine poput Ujedinjenog Kraljevstva i Australije ne žele, k tome, postati previše ovisne o SAD-u u pogledu kritičnog intelektualnog vlasništva, premda se britanski podmornički program mahom oslanja na američke tehnologije. S obzirom na desetljeća planiranja za kupnje američkih i britanskih podmornica, obje će zemlje trebati izgraditi potrebnu infrastrukturu za njihovu izgradnju, dok će se istodobno stotine australskih radnika obučavati kako raditi s novim sustavima te razvijati nove pogone za održavanje i proizvodnju u Australiji. Sav taj napor će zahtijevati od triju vlada da se posvete dugom naporu stvaranja vlastitih industrijskih kapaciteta i olakšaju prijenos osjetljivih tehnologija što je brže moguće.

image

Podmornice klase Virginija kriju najnovije sofisticirane tehnologije

Paul Hennessy/Anadolu Agency Via Afp

AUKUS bi mogao postati "najbolji poligon za promatranje većih dogovora o suradnji" između savezničkih i prijateljskih zapadnih zemalja te međusobne integracije njihovih obrambenih sustava visoke tehnologije, tvrde vojni stručnjaci. Putin je svojom agresijom na Ukrajinu snažno uzvitlao nervozu u stožerima i vojnim industrijama partnerskih država, te će se, očito, u desetljećima pred nama puste milijarde slijevati u vojne tehnologije i podizanje obrambenih kapaciteta. Kina i Rusija iz Londona, Canberre i Washingtona očito se promatraju kao jedan blok, te nasuprot njemu sad nastoje sagraditi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 04:09