StoryEditorOCM
SvijetCRNO NA BIJELO

Prvi dokazi da Peking već naoružava Rusiju: prošle godine poslao joj više od tisuću jurišnih pušaka i 12 tona pancirki

Piše VIJESTI SD
18. ožujka 2023. - 11:21
Vladimir Putin i Xi Jinping - Politico je došao u posjed dokumenata koji prvi puta dokazuju da je Peking Rusiji slao oružje i vojnu opremu,Alexei Druzhinin/Afp

Kineske tvrtke, uključujući i jednu izravno povezanu s vladom u Pekingu, poslale su ruskim subjektima 1000 jurišnih pušaka, dijelove dronova i više od 12 tona pancirki, pokazuju trgovinski i carinski podaci do kojih je došao Politico, a koje im je dostavio ImportGenius, agregator carinskih podataka. Pošiljke su se odvijale između lipnja i prosinca 2022, pokazuju navedeni podaci - prenosi N1.

Tako je China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih tvrki koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, a koja je u državnom vlasništvu, poslala  u lipnju 2022. puške ruskoj tvrtki Tekhkrim. Ta tvrtka, pak, posluje s ruskom državom i vojskom.

CQ-A puške, koje su bile dio paketa, izrađene su po uzoru na američke jurišne puške M16, a u ovom slučaju registrirane su kao “civilne lovačke puške”.

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske krajem 2022. godine.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi da Kina šalje puške i vojnu opremu ruskim tvrtkama, kao i da se bespilotne letjelice i dijelovi bespilotnih letjelica i dalje šalju Moskvi, usprkos obećanjima kineskih tvrtki da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini.

Stručnjaci za Politico objašnjavaju da je izuzetno teško otkriti da li se predmeti tj.tehnologija, dostavljena iz Kine ruskim kupcima, planira koristiti u vojne svrhe, tj. u ratu s Ukrajinom.

Peking i dalje negira da podržava Rusiji u Ukrajini, kao i da opskrbljuje njihovu vojsku tehnologijom ili oružjem.

Valja podsjetiti da je Kina nedavno predstavila mirovni prijedlog u 12 točaka za rat u Ukrajini, koga su zapadni čelnici kritizirali zbog dvosmislenosti i nedostatka detalja o potrebi povlačenja ruskih trupa.  Kremlj je danas objavio i kako će kineski predsjednik Xi Jinping boraviti u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti, kako kažu, na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju država - prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 11:21