StoryEditorOCM

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: apsolutna vlast Đukanovićevoj koaliciji

Piše PSD.
30. ožujka 2009. - 14:04

Koalicija «Europska Crna Gora» predvođena aktualnim premijerom Milom Đukanovićem, osvojila je apsolutnu vlast na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima i najvjerojatnije 49 zastupničkih mjesta, od ukupno 81, u crnogorskom parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima podgoričkog Centra za moritoring, vladajuću koalicionu garnituru Demokratske partije socijalista, socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Bošnjačke stranke, podupire blizu 51 posto glasača, a slijede ih - Socijalistička narodna partija (17 posto), Nova srpska demokracija (9), te Pokret za promjene (6).

U novi saziv crnogorskog parlamenta moguće ulazi i predstavnik Narodnjačke koalicije, koja je sa 2,9 posto glasova, na izbornom pragu, kao i predstavnici 4 albanske stranke, koje su u posebnoj izbornoj jedinici osvojile po jedan mandat.

Đukanović, čiji je dolazak pred zgradu vlade najavljen vatrometom, praćen ovacijima pristaša i skandiranjem "Milo, mi te volimo" izjavio je kako je ovo do sada, najuvjerljivija pobjeda koalicije na čijem je čelu, "što je dokaz, da su građani dali glas za siguran život i sigurnu europsku budućnost".

I dok su razočarani oporbeni čelnici poručivali kako «svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje", Đukanović je komentirao, i da su birači «kaznili neodgojeni žargon opozicije», najavljujući "vrlo brzo formiranje kompletne i odgovorne vlade".

Na osmim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, te drugim od obnove neovisnosti sudjelovalo je sedam koalicija i devet političkih stranaka, a glasovalo je oko 315 tisuća birača ili 63,2 posto.

Izbore je pratilo 1210 promatrača – više od dvije stotine stranih, te gotovo tisuću domaćih. Osim parlamentarnih izbora, u istočnom susjedstvu održani su i lokalni u Nikšiću i Budvi, gdje je Đukanovićeva koalicija također osvojila natpolovičnu većinu, a glasovalo se i za gradonačelnike Herceg Novog i Tivta.

DPS-ov kandidat Dragan Kankaraš osigurao je čelnu gradsku poziciju u Tivtu već u prvom krugu, dok je u Herceg Novom na vlasti ostala oporba, jer je SNP-ovac Dejan Mandić obnovio gradonačelnički mandat.

                                                                                      JASMINA MRVALJEVIĆ / EPEHA

Napad na Medojevića

Nevladine organicacije evidentirale su nekoliko manjih nepravilnosti , te jedan incident u Podgorici, na biralištu gdje je glasovao žestoki Đukanovićev kritičar, lider oporbenog Pokreta za promjene - Nebojša Medojević, koji je bio metom verbalnog, a umalo i fizičkog napada.

Dok je Medojević, po glasovanju, novinarima izjavljivao kako «očekuje smjenu na vlasti», muškarac za kojeg u PBZ-u tvrde da je DPS-ovac, izvjesni Milan Jovović, dobacio mu je "samo sanjaj, nema šanse da dođe do smjene vlasti", "počastivši" ga potom psovkama i uvredama. Fizički obračun, spriječili su građani koji su čekali u redu za glasovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:10