StoryEditorOCM
Svijetpravo na odabir?

Pacifička otočna državica sklopila pakt s Kinom, a sad njen premijer tvrdi: ‘Zbog toga nam SAD prijeti invazijom!‘

Piše marin prvan
3. veljače 2023. - 23:08

SAD je u četvrtak otvorio veleposlanstvo na Solomonskim otocima u sklopu svoje strategije suprotstavljanja Kini u regiji, budući da je Peking posljednjih godina uspostavio jače veze s tom pacifičkom otočnom državom.

State Department obavijestio je Kongres početkom prošle godine da će tamo uspostaviti diplomatsko tijelo otprilike u isto vrijeme kada je administracija Joe Bidena objavila svoju Indo-pacifičku strategiju koja poziva na proširenje vojne i diplomatske prisutnosti u regiji kao dio strategije suprotstavljanja Kini.

SAD je već imao veleposlanstvo na Solomonskim otocima, ali ono je zatvoreno 1993. Prema The Associated Pressu, novo veleposlanstvo počinje samo s otpravnikom poslova, dva djelatnika State Departmenta i šačicom lokalnih zaposlenika.

Ova otočna državica se počela približavati Kini 2019. kada su prekinuli diplomatske veze s Tajvanom i uspostavili odnose s Pekingom. Ovim su se potezom zapravo uskladili s američkom politikom, ali su dužnosnici u Washingtonu postali zabrinuti zbog približavanja pacifičke otočne države Kini.

image
Yao Dawei/Xinhua Via Afp

Kulminacija se dogodila prošle godine kada je potpisan sigurnosni pakt s Kinom, što je razbjesnilo dužnosnike u SAD-u i Australiji. Prema ovom dogovoru, Kina može poslati policiju i druge sigurnosne snage na otoke. Australija je tvrdila da bi sporazum mogao dovesti do toga da Kina izgradi vojnu bazu, ali premijer Solomonskih otoka Manasseh Sogavare inzistira na tome da se to neće dogoditi.

Svejednom, SAD je tada poručio da će, ukoliko dođe do toga, poduzeti ‘odgovarajuće mjere‘. Bijela kuća je ujedno ponudila ovoj pacifičkoj državici da će, ako odbiju Kineze, opet tamo otvoriti veleposlanstvo i pružiti zemlji više medicinske pomoći.

Sogavare je oštro osudio pritisak Zapada pod kojim se njegova zemlja našla, usporedivši to s prijetnjom invazijom. “Žalimo zbog kontinuiranog demonstriranja nedostatka povjerenja zainteresiranih strana i prešutnog upozorenja na vojnu intervenciju ako njihov nacionalni interes bude potkopan. Drugim riječima, prijeti nam invazija”, rekao je u parlamentu prošlog svibnja.

image
Charley Piringi/Afp

Kritika Sogavareove odluke da potpiše sporazum s Kinom došla je u vrijeme kad su SAD i NATO počeli financirati rat u Ukrajini u ime potpore "pravu zemlje da izabere svoje vojno opredjeljenje". Uoči invazije, Rusija je tražila od SAD-a jamstvo da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u, ali Bidenova administracija je odbila dati to obećanje.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u ožujku 2022. da se rat u Ukrajini vodi oko zaštite načela da “svaka zemlja ima suvereno pravo odrediti svoju vanjsku politiku" i "sama odlučiti s kim će se udružiti u savez", kao i na "svoja partnerstva" i "orijentaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:14