StoryEditorOCM

OESS: vrijeme je da se okrene stranica u vezama Bjelorusije i Europe

Piše PSD.
7. listopada 2008. - 20:52

Predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Finac Alexander Stubb koji boravi u posjetu Minsku, rekao je u utorak da Bjelorusija ide "u dobrom smjeru" i da je došlo vrijeme da Europa uspostavi bolje veze s njome.

- Vrijeme je da okrenemo stranicu u vezama između Bjelorusije i Europe - rekao je šef finske diplomacije, u nazočnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, istaknuvši da se Europa okreće Istoku, napose nakon rusko-gruzijskoga rata iz kolovoza.

- Postoje jasni znaci da se Bjelorusija kreće u dobrom smjeru", rekao je Stubb, dodavši da je europsko otvaranje prema Minsku "skopčano s činjenicom da je oporba dobila pravo da slobodnije diše - smjerajući napose na oslobađanje troje predstavnika oporbe u kolovozu.

- Vrijeme je da usmjerimo pogled na ulogu Bjelorusije u međunarodnoj zajednici - rekao je Stubb na tiskovnoj konferenciji. "Nikada nisam vjerovao u izolaciju, već u suradnju".

Iako oporba nije osvojila nijedno mjesto na parlamentarnim izborima 28. rujna koji, prema ocjeni OESS-a, nisu bili ni slobodni ni demokratski, Stubb je rekao da "nitko ne može zanijekati da je postignut napredak od izbora u 2004. do 2008".

Bjelorusija, koja graniči s Europskom unijom i s Rusijom, smatra se saveznicom Rusije, premda u njezinim vezama s Rusijom redovito dolazi do napetosti.

Washington naziva Lukašenka "posljednjim europskim diktatorom".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 21:00