StoryEditor
Svijetsudar svjetova

Od satiričnih karikatura do ekonomskog rata: sukob Macrona i Erdogana nije samo sraz ‘dva ovna na brvnu‘, njihova svađa puno je opasnija...

29. listopada 2020. - 14:43
Muslimani diljem svijeta pale fotografije Emmanuela MacronaBanaras Khan/AFP

Onako kako se posljednjih tjedana međusobno vrijeđaju predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, tako se posljednjih dana međusobno "časte" čelnici Francuske i Turske – Emmanuel Macron i Recep Tayyip Erdogan.

No ova potonja svađa puno je opasnija od hrvatske papazjanije, s potencijalno puno težim posljedicama.

Najnovija epizoda trajnog sukoba između europskog sekularizma – s Francuskom kao povijesnom majkom i glavnim štitonošom sekularnih vrijednosti – i (radikalnog) islama začeta je 16. listopada, kada je 18-godišnji čečenski azilant Abdulah Anzorov na ulici u predgrađu Pariza odrubio glavu francuskom učitelju povijesti Samuelu Patyju, nakon što je ovaj u sklopu predavanja o slobodi govora učenicima pokazao karikature proroka Muhameda koje je svojedobno objavio pariški satirični list "Charlie Hebdo" (zbog čega su islamski ekstremisti 2015. počinili masakr u redakciji, pobivši 12 ljudi, među njima i četvoricu karikaturista lista).

Podsjetimo, iako je francuski učitelj prije pokazivanja karikatura dao učenicima islamske vjere mogućnost da iziđu iz učionice, kako ne bi vidjeli slike koje bi ih mogle povrijediti, to nije bilo dovoljno da ga mimoiđe bijes dijela roditelja muslimanskih učenika i lokalnog imama koji je proglasio fetvu protiv Patyja.

Fetvu je ostvario radikalizirani čečenski mladić, koji je potom na Twitteru objavio fotografiju učiteljeve odrubljene glave, uz zapis da je "smaknuo jednog od pasa iz pakla koji su se usudili ponižavati Muhameda".

Tihi heroj

Taj udarac u temeljne vrijednosti Republike bio je takve magnitude da je francuski predsjednik Macron odmah odao sve počasti ubijenom nastavniku i najavio borbu protiv islamističkog ekstremizma, a u obranu republikanskih vrijednosti.

– Nećemo se odreći karikatura – rekao je Macron na komemoraciji za Patyja, nazvavši ga "tihim herojem koji je utjelovio vrijednosti Francuske Republike" i posthumno mu dodijelivši najviše francusko civilno odlikovanje – Legiju časti.

Idućih dana Macron je poručivao da će pooštriti borbu protiv radikalizacije muslimanskih zajednica u Francuskoj. Najavio je i novi zakon (čiji bi prijedlog trebao doći u parlament već do kraja godine) za stvaranje "prosvijetljenog islama" u Francuskoj, putem striktnijeg nadzora u školama, ali i kontrole nad stranim financiranjem francuskih džamija, jer se "islam u Francuskoj mora osloboditi od stranog utjecaja".

image
U Macronovim riječima mnogi su muslimani prepoznali napad na njihova Proroka
Asif Hassan/AFP

– Islam je religija u krizi diljem cijelog svijeta, to nije nešto što vidimo samo u našoj zemlji – naglasio je Macron.

Čini se da je baš ta izjava uzbunila duhove u islamskom svijetu. Štafetu muslimanskog odgovora preuzela je Turska, odnosno njezin predsjednik Erdogan, koji je Macronu prilično nediplomatski poručio da posjeti – psihijatra.

– Sve što se može reći o jednom šefu države koji tako postupa s milijunima pripadnika drugih vjerskih zajednica jest da prvo provjeri svoje mentalno zdravlje – rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija. Nakon toga Pariz je povukao svog veleposlanika iz Ankare.

Akcija 'Bojkot'

No to je bio tek otponac za početak ekonomskog rata. Nakon što je Erdogan pozvao sve Turke da prestanu kupovati francuske proizvode, tom se pozivu na bojkot pridružio čitav niz muslimanskih zemalja.

Trgovački lanci u Jordanu, Kuvajtu, Kataru i UAE-u iz svojih su dućana izbacili francusku robu. Sveučilište u Kataru odgodilo je "do daljnjega" predviđeni Tjedan francuske kulture. Antifrancuski prosvjedi izbili su u Iraku, Siriji, Libiji, Palestini, Jordanu, Pakistanu i Bangladešu. Širom islamskog svijeta gore francuske zastave i Macronove slike.

Jordan i Pakistan povukli su ambasadore iz Pariza, a pakistanski premijer Imran Khan poručio je da Macron "podupire islamofobiju". Iran je optužio Francusku za "poticanje ekstremizma", a iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif tvrdi da je Macron "direktno uvrijedio 1,9 milijardi muslimana". Čečenski lider Ramzan Kadirov upozorava Macrona da bi ova situacija "mogla dovesti do tragičnih posljedica".

Bitno je znati da se Macron općenito pokušava nametnuti kao novi lider Europe (budući da je Angela Merkel na političkom odlasku), dok Erdogan ima istu ambiciju u odnosu na muslimanski svijet. Stoga njihov sukob nije samo sraz "dva ovna na brvnu", nego i sudar dva inkopatibilna pogleda na organizaciju društva, što može imati dalekosežne implikacije na odnose između Starog kontinenta i islamskog svijeta. Sve nas to neugodno približava Huntingtonovoj tezi da će budućnost biti određena sukobima civilizacija.

‘Charlie Hebdo‘ objavio karikaturu Erdogana

Pariški satirični list "Charlie Hebdo" na naslovnici novog broja objavio je karikaturu turskog predsjednika Erdogana, pod naslovom "Erdogan: privatno, vrlo je smiješan".

Karikatura prikazuje kako turski predsjednik – u majici i donjem rublju, s limenkom pića u ruci – podiže nekoj ženi burku i otkriva joj golu stražnjicu, te uzvikuje: "Oh, proroče!"

Odmah je na Twitteru reagirao Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

"Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu, koja pokazuje da im nikakva religija i vrijednosti nisu svete", napisao je Kalin, dok je Turska najavila da će poduzeti sve pravne i diplomatske korake protiv te karikature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 19:12