stdClass Object ( [id] => 1164267 [title] => Trudna reporterka iz Novog Zelanda, koja je zaglavila u Kabulu zbog strogih pravila o karanteni, dočekla dopuštenje svoje zemlje da dođe roditi kući: ‘Pitala sam talibane što je s pravima žena. Sad to pitam vlastitu Vladu!‘ [alias] => ocajna-u-afganistanu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Charlotte Bellis je TV reporterka iz Novog Zelanda. Prva se usudila pitati talibane u Kabulu, na njihovoj prvoj press konferenciji nakon zauzimanja vlasti, što će učiniti za prava žena i djevojaka u Afganistanu. Po tome je postala poznata, no donedavno se nije znalo da je tjedan dana nakon te press konferencije začela djevojčicu. Godinama su joj liječnici govorili da nikad neću imati djece. Pomirila se s time i potpuno se posvetila karijeri. I onda, baš za pada Kabula – čudo!

O tome je nedavno pisala za "New Zealand Herald":

"Al Jazeera me poslala u Afganistan iz moje baze u Dohi u Kataru. Kad sam se u rujnu vratila u Dohu, shvatila sam da mi kasni nekoliko dana. Nemoguće, pomislila sam, ne mogu biti trudna, sigurno je to od stresa zadnjih mjeseci. Ali, što ako jesam!? U Kataru je protuzakonito biti trudna i neudata, a Jim, moj partner i fotograf za "New York Times", bio je u Kabulu iz kojeg nije mogao izaći. Ja se nisam mogla vratiti na Novi Zeland..."

Novi Zeland je zatvoren zbog pandemije i ima izrazito stoge mjere ulaska u zemlju. Tako će potpuno cijepljenim strancima biti dozvoljen ulazak u ovu otočnu pacifičku državu tek od 30. travnja 2022. godine. Za Novozelanđane je taj datum trebao biti u veljači.

---

image
Žena u obveznoj karanteni u hotelu na Novom Zelandu
 
AFP
---

Nakon što joj je se kućni test na trudnoću – za koji je u ljekarni rekla da ga kupuje za udanu prijateljicu – pokazao pozitivnim, Charlotte je dogovorila termin kod ginekologinje u Dohi. Na šalteru su je prvo pitali kako se zove, a odmah potom je li trudna. Rekla je da je samo došla na kontrolni pregled i hipotetski upitala liječnicu hoće li je, ako je trudna, prijaviti policiji. Rekla joj je da neće, ali da joj u tom slučaju ne može pratiti trudnoću i savjetovala je da se odmah vjenča ili što prije otiđe iz zemlje.

S Jimom koji je zapeo u Kabulu, napravila je plan: držat će sve u tajnosti dok ona sigurno ne ode iz Katara i pokuša dobiti mjesto u obveznoj karanteni na Novom Zelandu. Broj mjesta u njoj je ograničen i "pansion" se može dobiti samo nekom vrstom lutrije preko interneta, ali njoj to nikako nije uspijevalo. Riječ je o tzv. MIQ propusnici, a MIQ je skraćenica za Managed Isolation And Quarantine, sustav karantene pri ulasku u državu. Novozelandski  putnici su obvezni imati vaučer koji potvrđuje da imaju osigurano mjesto u organiziranoj izolaciji nakon slijetanja, prije nego će se ukrcati na let za Novi Zeland. Mali je broj iznimaka od ovog pravila, primjerice za diplomate.

A Charlotte je dala otkaz u Al Jazeeri u studenom, izgubivši prihod, zdravstveno osiguranje i boravavišnu vizu u Kataru... Učinilo joj se da će sve biti u redu kad je vlada u njezinoj domovini najavila da će se Novi Zeland otvoriti za njegove građane iz inozemstva u veljači. Tajming je bio savršen. Bila bi trudna 29 tjedana i mogla bi se vratiti na vrijeme za porod u svibnju. A strancima bi bio dopušten ulazak od kraja travnja, tako da bi i Jim, koji je Belgijanac, mogao biti uz nju pri porodu. Rezervirala je let i već našla primalju u Christchurchu.

Nisu mogli u Jimovu domovinu jer Novozelanđani u Schengenskoj zoni mogu provesti samo tri mjeseca u nizu u razmacima od pola godine, a veći dio tog vremena novinarka je već potrošila ranije. Jedino mjesto za koje su oboje imali vize bio je – Afganistan!

Charlotte, izravna reporterka s one press konferencije, obratila se stoga talibanskim glavešinama: "Znate da sam s Jimom iz New York Timesa, ali nismo u braku, zar ne?"  Odgovor je bio: "Da, da, poštujemo vas oboje i stranci ste, to je vaša stvar." Nervozno je nastavila: "Pa, trudna sam i ne mogu se vratiti na Novi Zeland. Ako dođem u Kabul, hoćemo li imati problema?" Bila su dvojica, jedan je prevodio drugom i onda su se nasmiješili: "Ne, sretni smo zbog tebe, možeš doći i nećeš imati problema. Samo reci ljudima da si u braku. Ako bude ikakvih problema, javi nam se. Ne brini, sve će biti u redu."

Kada vam upravo talibani – trudnoj, neudanoj ženi – ponude sigurno utočište, znate da je vaša situacija u najmanju ruku zbunjujuća. Ali, ubrzo nakon toga, otvaranje Novog Zelanda u veljači je odgođeno, a MIQ-ova lutrija je obustavljena. Bili su shrvani. Nije bilo drugog puta kući osim da se prijave za hitna, "prekoredna" mjesta u MIQ-u, a Charlotte je već čitala otužne priče o ranijem odbijanju trudnica.

Ona i partner razgovarali su s odvjetnikom Tudorom Cleejem, koji je pristao preuzeti njihov slučaj pro bono, a ima iskustva u pomaganju novozelandskim trudnicama koje su zapele u inozemstvu. Dobili su i potvrde novozelandskih medicinskih stručnjaka koji opisuju opasnosti porođaja u Afganistanu i loš utjecaj visokog stresa tijekom trudnoće. Priložili su UZV snimku, pisma koja dokazuju njihovu vezu, bankovne izvode, potvrde  o cijepljenju protiv Covida, uključujući i booster dozu, dokaz o ostavci koju je Charlotte dala, kao i raniji plan putovanja.

Jim i Charlotte podnijeli su ukupno čak 59 dokumenata MIQ-u i Imigrantskoj službi, uključujući i pismo u kojem odvjetnik opisuje čitavu njihovu situaciju. Sve, baš sve su napravili u toj napornoj pandemijskoj birokratkoj zavrzlami.

U ponedjeljak, 24. siječnja, ona je dobila e-mail. Bili su odbijeni! Razlozi su toliko zapetljani i specifično novozelandski da ih je teško navoditi i objasniti. MIQ im je među ostalim poručio kako nisu pružili nikakav dokaz da imaju "zakazan planirani medicinski tretman na Novom Zelandu", niti da isti ne mogu "dobiti na svojoj trenutnoj lokaciji". A njihova trenutna lokacija je – Afganistan.

Charlote o tome piše na "NZ Herald": "Mislila sam da ću zaplakati, bila sam u šoku. Učinila sam sve što su tražili. Što još mogu učiniti? Kako su htjeli da zakažem medicinski tretman, kad ne mogu točno u dan znati kad ću roditi? Jesu li htjeli da idem na inducirani porod kako bih imala točan datum? I kako dokazati da Afganistan ne nudi istu rodiljnu skrb kao Novi Zeland? Razmišljala sam o tome da im pošaljem svoju reportažu o rodilištu u Kabulu, koju sam napravila u listopadu, gdje tada nisu imali struje pa su noću radili pod svjetiljkama s mobitela. Nisu mogli raditi carski rez, a jedini lijek koji su imali bile su tablete paracetamola "upakirane" u novinski papir. Osoblje bolnice joj je reklo da će i njih ponestati za mjesec dana. UN je nedavno objavio kako očekuju da će dodatnih 50.000 žena umrijeti na porodu u Afganistanu do 2025., zbog katastrofalne rodiljne skrbi. Ukupno bi to bilo 70.000 dotad. Zatrudnjeti ovdje može biti smrtna kazna."

Ne, Charlotte nikako ne želi roditi u Afganistanu, a u Jimovoj Belgiji bi bila na ilegalnom boravaku, bez zdravstvenog osiguranja. Nazvala je odvjetnika i rekla mu da se moraju žaliti. Također i Gemmu Ross, blisku prijateljicu koja je PR-ovka u Aucklandu, i pitala je za savjet: je li vrijeme da razgovaraju s medijima?  Obratila se i jednom poznatom političaru, rekla mu da pripremaju pravni odgovor i da će javno progovoriti o svom iskustvu. Ministar Chris Hipkins je tada obaviješten o slučaju i tu priča postaje dodatno zanimljiva...

---

image
AFP
---

Naime, u srijedu, 26. siječnja, Charlotte je dobila neočekivani e-mail od MIQ-a, koji počinje ovako: "Pregledali smo vašu prijavu za hitnu dozvolu..." Traže dokaz o Jimovom imigrantskom statusu. O njezinoj prijavi nije bilo riječi, ali na web-stranici MIQ-a više nije bila u statusu "odbijena", već "u tijeku".

U četvrtak, 27. siječnja, Jim je od Imigracije  obaviješten da mu je viza odobrena i sada se mogao prijaviti za hitno mjesto u karanteni. "Moj odvjetnik, koji je zastupao gotovo 30 trudnih novozelandskih žena koje je MIQ odbio, nikada nije vidio takav preokret. Zašto mi? Trebam li biti zahvalna što se čini da imamo povlašteni tretman i da naš slučaj napreduje nakon što je ured ministra Hipkinsa doznao da bi mogao izbiti nepotrebni politički skandal?", pita se javno Charlotte Bellis.

Njezin odvjetnik je već osam puta tužio MIQ sudu zastupajući odbijene novozelandske trudnice iz inozemstva. Neposredno prije suđenja, svaki put bi MIQ ženi nekim čudom žurno pronašao sobu u karanteni. To je učinkovit način da se izbjegne suđenje, a time i stvaranje pravnog presedana kojim bi se utvrdilo da MIQ zapravo krši novozelandsku Povelju o pravima.

"Odluka o tome tko bi trebao dobiti hitno mjesto u karanteni, što je uvjet za slijetanje u Novi Zeland, očito se ne donosi pod jednakim uvjetima, a pritom se poigravaju s najranjivijim građanima. Možda se čini kao da nepotrebno izazivamo MIQ dok je naš slučaj još u razmatranju, ali osjećam se primoranom progovoriti. Kao novinarka zamolila sam i ljude u mnogo lošijem položaju da ispričaju svoju priču jer ćemo – možda – time nešto popraviti. Sada je došao red na moju priču. Ovo pišem jer vjerujem u transparentnost i vjerujem da smo mi kao država bolji od ovoga", zaključuje Charlotte Bellis i potom snažno poentira:

"Pišem ovo kako bih pronašala rješenja kako da Novozelanđani u zemlji i inozemstvu budu sigurni i zaštićeni. Pišem ovo za ljude koji mi svakodnevno šalju poruke: treba mi liječenje, moj otac ima još mjesec dana života, propustio sam sprovod voljene osobe, u opasnosti sam ili mi je istekla viza, nemam kamo… I ja sam bila odbijena. Još nemam put do kuće. Nisu me na ovo potaknuli razočaranje i neizvjesnost, već gubljenje povjerenja. To što mi je, u vrijeme moje ljute potrebe za povratkom kući, novozelandska vlada rekla da nismo dobrodošli. Nadrealno je to čak i napisati. Plakala sam. Mislila sam da smo puno bolji od ovoga. Ironično je da sam pitala talibane što će učiniti da osiguraju prava žena i djevojaka. Sada isto pitanje postavljam svojoj vlastitoj Vladi."

U utorak, nakon što je javnost doznala za ovaj slučaj, novozelandska vlada je izvijestila da je gospođi Bellis ponudila karantensko mjesto i dogovorila avionske letove: "Postoji mjesto u karanteni za gospođu Bellis i ja je pozivam da ponudu prihvati', rekao je potpredsjednik vlade Grant Robertson.

Opovrgnuo je da je do obrata došlo nakon što se javnost zainteresirala za njezin slučaj, rekavši da se osoblje svakodnevno bavi zahtjevima za ovakve hitne slučajeve.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OČAJNA U AFGANISTANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OČAJNA U AFGANISTANU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-01 14:09:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-02 07:36:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-01 20:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 463 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20752172.png","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20752256.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/01\/20752260.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SCREENSHOT\/AL JAZEERA","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Reporterka Charlotte Bellis na press konferenciji talibana u Kabulu","","\u017dena u obveznoj karanteni u hotelu na Novom Zelandu
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"623x349","hd_20752172_1920.png":"1920x1080","k_20752172_1280.png":"1280x1280","k_20752172_1024.png":"1024x1024","k_20752172_640.png":"640x640","k_20752172_480.png":"480x480","k_20752172_340.png":"340x340","k_20752172_220.png":"220x220","o_20752172_1280.png":"1280x717","o_20752172_1024.png":"1024x573","o_20752172_640.png":"640x358","o_20752172_480.png":"480x268","o_20752172_340.png":"340x190","o_20752172_220.png":"220x123","h_20752172_1280.png":"1280x854","h_20752172_1024.png":"1024x683","h_20752172_640.png":"640x427","h_20752172_480.png":"480x320","h_20752172_340.png":"340x227","h_20752172_220.png":"220x147","pp_20752172_1280.png":"1006x1280","pp_20752172_1024.png":"805x1024","pp_20752172_640.png":"503x640","pp_20752172_480.png":"377x480","pp_20752172_340.png":"267x340","pp_20752172_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20752256_1920.jpg":"1920x1080","k_20752256_1280.jpg":"1280x1280","k_20752256_1024.jpg":"1024x1024","k_20752256_640.jpg":"640x640","k_20752256_480.jpg":"480x480","k_20752256_340.jpg":"340x340","k_20752256_220.jpg":"220x220","o_20752256_1280.jpg":"1280x852","o_20752256_1024.jpg":"1024x682","o_20752256_640.jpg":"640x426","o_20752256_480.jpg":"480x319","o_20752256_340.jpg":"340x226","o_20752256_220.jpg":"220x146","h_20752256_1280.jpg":"1280x854","h_20752256_1024.jpg":"1024x683","h_20752256_640.jpg":"640x427","h_20752256_480.jpg":"480x320","h_20752256_340.jpg":"340x227","h_20752256_220.jpg":"220x147","pp_20752256_1280.jpg":"1006x1280","pp_20752256_1024.jpg":"805x1024","pp_20752256_640.jpg":"503x640","pp_20752256_480.jpg":"377x480","pp_20752256_340.jpg":"267x340","pp_20752256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x683","hd_20752260_1920.jpg":"1920x1080","k_20752260_1280.jpg":"1280x1280","k_20752260_1024.jpg":"1024x1024","k_20752260_640.jpg":"640x640","k_20752260_480.jpg":"480x480","k_20752260_340.jpg":"340x340","k_20752260_220.jpg":"220x220","o_20752260_1280.jpg":"1280x853","o_20752260_1024.jpg":"1024x683","o_20752260_640.jpg":"640x426","o_20752260_480.jpg":"480x320","o_20752260_340.jpg":"340x226","o_20752260_220.jpg":"220x146","h_20752260_1280.jpg":"1280x854","h_20752260_1024.jpg":"1024x683","h_20752260_640.jpg":"640x427","h_20752260_480.jpg":"480x320","h_20752260_340.jpg":"340x227","h_20752260_220.jpg":"220x147","pp_20752260_1280.jpg":"1006x1280","pp_20752260_1024.jpg":"805x1024","pp_20752260_640.jpg":"503x640","pp_20752260_480.jpg":"377x480","pp_20752260_340.jpg":"267x340","pp_20752260_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38054285 Threads: 3 Questions: 7077783621 Slow queries: 3296173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607838628 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ocajna-u-afganistanu-1164267 [printLink] => /vijesti/svijet/ocajna-u-afganistanu-1164267?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 522362 [name] => novi zeland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-zeland [link] => /tag/novi-zeland ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337259 [name] => karantena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karantena [link] => /tag/karantena ) [2] => stdClass Object ( [id] => 481400 [name] => Afganistan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afganistan [link] => /tag/afganistan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435688 [name] => pandemija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pandemija [link] => /tag/pandemija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665538 [name] => charlotte bellis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 21:23:09 [main_article_id] => 0 [alias] => charlotte-bellis [link] => /tag/charlotte-bellis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OČAJNA U AFGANISTANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trudna reporterka iz Novog Zelanda, koja je zaglavila u Kabulu zbog strogih pravila o karanteni, dočekla dopuštenje svoje zemlje da dođe roditi kući: ‘Pitala sam talibane što je s pravima žena. Sad to pitam vlastitu Vladu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-22-10-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20752172.png [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SCREENSHOT/AL JAZEERA [mainImageDesc] => Reporterka Charlotte Bellis na press konferenciji talibana u Kabulu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20752172.png [title] => Reporterka Charlotte Bellis na press konferenciji talibana u Kabulu SCREENSHOT/AL JAZEERA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20752256.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/01/20752260.jpg [title] => Žena u obveznoj karanteni u hotelu na Novom Zelandu
 
AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Charlotte Bellis je TV reporterka iz Novog Zelanda. Prva se usudila pitati talibane u Kabulu, na njihovoj prvoj press konferenciji nakon zauzimanja vlasti, što će učiniti za prava žena i djevojaka u Afganistanu. Po tome je postala poznata, no donedavno se nije znalo da je tjedan dana nakon te press konferencije začela djevojčicu. Godinama su joj liječnici govorili da nikad neću imati djece. Pomirila se s time i potpuno se posvetila karijeri. I onda, baš za pada Kabula – čudo!

O tome je nedavno pisala za "New Zealand Herald":

"Al Jazeera me poslala u Afganistan iz moje baze u Dohi u Kataru. Kad sam se u rujnu vratila u Dohu, shvatila sam da mi kasni nekoliko dana. Nemoguće, pomislila sam, ne mogu biti trudna, sigurno je to od stresa zadnjih mjeseci. Ali, što ako jesam!? U Kataru je protuzakonito biti trudna i neudata, a Jim, moj partner i fotograf za "New York Times", bio je u Kabulu iz kojeg nije mogao izaći. Ja se nisam mogla vratiti na Novi Zeland..."

Novi Zeland je zatvoren zbog pandemije i ima izrazito stoge mjere ulaska u zemlju. Tako će potpuno cijepljenim strancima biti dozvoljen ulazak u ovu otočnu pacifičku državu tek od 30. travnja 2022. godine. Za Novozelanđane je taj datum trebao biti u veljači.

---

image
Žena u obveznoj karanteni u hotelu na Novom Zelandu
 
AFP
---

Nakon što joj je se kućni test na trudnoću – za koji je u ljekarni rekla da ga kupuje za udanu prijateljicu – pokazao pozitivnim, Charlotte je dogovorila termin kod ginekologinje u Dohi. Na šalteru su je prvo pitali kako se zove, a odmah potom je li trudna. Rekla je da je samo došla na kontrolni pregled i hipotetski upitala liječnicu hoće li je, ako je trudna, prijaviti policiji. Rekla joj je da neće, ali da joj u tom slučaju ne može pratiti trudnoću i savjetovala je da se odmah vjenča ili što prije otiđe iz zemlje.

S Jimom koji je zapeo u Kabulu, napravila je plan: držat će sve u tajnosti dok ona sigurno ne ode iz Katara i pokuša dobiti mjesto u obveznoj karanteni na Novom Zelandu. Broj mjesta u njoj je ograničen i "pansion" se može dobiti samo nekom vrstom lutrije preko interneta, ali njoj to nikako nije uspijevalo. Riječ je o tzv. MIQ propusnici, a MIQ je skraćenica za Managed Isolation And Quarantine, sustav karantene pri ulasku u državu. Novozelandski  putnici su obvezni imati vaučer koji potvrđuje da imaju osigurano mjesto u organiziranoj izolaciji nakon slijetanja, prije nego će se ukrcati na let za Novi Zeland. Mali je broj iznimaka od ovog pravila, primjerice za diplomate.

A Charlotte je dala otkaz u Al Jazeeri u studenom, izgubivši prihod, zdravstveno osiguranje i boravavišnu vizu u Kataru... Učinilo joj se da će sve biti u redu kad je vlada u njezinoj domovini najavila da će se Novi Zeland otvoriti za njegove građane iz inozemstva u veljači. Tajming je bio savršen. Bila bi trudna 29 tjedana i mogla bi se vratiti na vrijeme za porod u svibnju. A strancima bi bio dopušten ulazak od kraja travnja, tako da bi i Jim, koji je Belgijanac, mogao biti uz nju pri porodu. Rezervirala je let i već našla primalju u Christchurchu.

Nisu mogli u Jimovu domovinu jer Novozelanđani u Schengenskoj zoni mogu provesti samo tri mjeseca u nizu u razmacima od pola godine, a veći dio tog vremena novinarka je već potrošila ranije. Jedino mjesto za koje su oboje imali vize bio je – Afganistan!

Charlotte, izravna reporterka s one press konferencije, obratila se stoga talibanskim glavešinama: "Znate da sam s Jimom iz New York Timesa, ali nismo u braku, zar ne?"  Odgovor je bio: "Da, da, poštujemo vas oboje i stranci ste, to je vaša stvar." Nervozno je nastavila: "Pa, trudna sam i ne mogu se vratiti na Novi Zeland. Ako dođem u Kabul, hoćemo li imati problema?" Bila su dvojica, jedan je prevodio drugom i onda su se nasmiješili: "Ne, sretni smo zbog tebe, možeš doći i nećeš imati problema. Samo reci ljudima da si u braku. Ako bude ikakvih problema, javi nam se. Ne brini, sve će biti u redu."

Kada vam upravo talibani – trudnoj, neudanoj ženi – ponude sigurno utočište, znate da je vaša situacija u najmanju ruku zbunjujuća. Ali, ubrzo nakon toga, otvaranje Novog Zelanda u veljači je odgođeno, a MIQ-ova lutrija je obustavljena. Bili su shrvani. Nije bilo drugog puta kući osim da se prijave za hitna, "prekoredna" mjesta u MIQ-u, a Charlotte je već čitala otužne priče o ranijem odbijanju trudnica.

Ona i partner razgovarali su s odvjetnikom Tudorom Cleejem, koji je pristao preuzeti njihov slučaj pro bono, a ima iskustva u pomaganju novozelandskim trudnicama koje su zapele u inozemstvu. Dobili su i potvrde novozelandskih medicinskih stručnjaka koji opisuju opasnosti porođaja u Afganistanu i loš utjecaj visokog stresa tijekom trudnoće. Priložili su UZV snimku, pisma koja dokazuju njihovu vezu, bankovne izvode, potvrde  o cijepljenju protiv Covida, uključujući i booster dozu, dokaz o ostavci koju je Charlotte dala, kao i raniji plan putovanja.

Jim i Charlotte podnijeli su ukupno čak 59 dokumenata MIQ-u i Imigrantskoj službi, uključujući i pismo u kojem odvjetnik opisuje čitavu njihovu situaciju. Sve, baš sve su napravili u toj napornoj pandemijskoj birokratkoj zavrzlami.

U ponedjeljak, 24. siječnja, ona je dobila e-mail. Bili su odbijeni! Razlozi su toliko zapetljani i specifično novozelandski da ih je teško navoditi i objasniti. MIQ im je među ostalim poručio kako nisu pružili nikakav dokaz da imaju "zakazan planirani medicinski tretman na Novom Zelandu", niti da isti ne mogu "dobiti na svojoj trenutnoj lokaciji". A njihova trenutna lokacija je – Afganistan.

Charlote o tome piše na "NZ Herald": "Mislila sam da ću zaplakati, bila sam u šoku. Učinila sam sve što su tražili. Što još mogu učiniti? Kako su htjeli da zakažem medicinski tretman, kad ne mogu točno u dan znati kad ću roditi? Jesu li htjeli da idem na inducirani porod kako bih imala točan datum? I kako dokazati da Afganistan ne nudi istu rodiljnu skrb kao Novi Zeland? Razmišljala sam o tome da im pošaljem svoju reportažu o rodilištu u Kabulu, koju sam napravila u listopadu, gdje tada nisu imali struje pa su noću radili pod svjetiljkama s mobitela. Nisu mogli raditi carski rez, a jedini lijek koji su imali bile su tablete paracetamola "upakirane" u novinski papir. Osoblje bolnice joj je reklo da će i njih ponestati za mjesec dana. UN je nedavno objavio kako očekuju da će dodatnih 50.000 žena umrijeti na porodu u Afganistanu do 2025., zbog katastrofalne rodiljne skrbi. Ukupno bi to bilo 70.000 dotad. Zatrudnjeti ovdje može biti smrtna kazna."

Ne, Charlotte nikako ne želi roditi u Afganistanu, a u Jimovoj Belgiji bi bila na ilegalnom boravaku, bez zdravstvenog osiguranja. Nazvala je odvjetnika i rekla mu da se moraju žaliti. Također i Gemmu Ross, blisku prijateljicu koja je PR-ovka u Aucklandu, i pitala je za savjet: je li vrijeme da razgovaraju s medijima?  Obratila se i jednom poznatom političaru, rekla mu da pripremaju pravni odgovor i da će javno progovoriti o svom iskustvu. Ministar Chris Hipkins je tada obaviješten o slučaju i tu priča postaje dodatno zanimljiva...

---

image
AFP
---

Naime, u srijedu, 26. siječnja, Charlotte je dobila neočekivani e-mail od MIQ-a, koji počinje ovako: "Pregledali smo vašu prijavu za hitnu dozvolu..." Traže dokaz o Jimovom imigrantskom statusu. O njezinoj prijavi nije bilo riječi, ali na web-stranici MIQ-a više nije bila u statusu "odbijena", već "u tijeku".

U četvrtak, 27. siječnja, Jim je od Imigracije  obaviješten da mu je viza odobrena i sada se mogao prijaviti za hitno mjesto u karanteni. "Moj odvjetnik, koji je zastupao gotovo 30 trudnih novozelandskih žena koje je MIQ odbio, nikada nije vidio takav preokret. Zašto mi? Trebam li biti zahvalna što se čini da imamo povlašteni tretman i da naš slučaj napreduje nakon što je ured ministra Hipkinsa doznao da bi mogao izbiti nepotrebni politički skandal?", pita se javno Charlotte Bellis.

Njezin odvjetnik je već osam puta tužio MIQ sudu zastupajući odbijene novozelandske trudnice iz inozemstva. Neposredno prije suđenja, svaki put bi MIQ ženi nekim čudom žurno pronašao sobu u karanteni. To je učinkovit način da se izbjegne suđenje, a time i stvaranje pravnog presedana kojim bi se utvrdilo da MIQ zapravo krši novozelandsku Povelju o pravima.

"Odluka o tome tko bi trebao dobiti hitno mjesto u karanteni, što je uvjet za slijetanje u Novi Zeland, očito se ne donosi pod jednakim uvjetima, a pritom se poigravaju s najranjivijim građanima. Možda se čini kao da nepotrebno izazivamo MIQ dok je naš slučaj još u razmatranju, ali osjećam se primoranom progovoriti. Kao novinarka zamolila sam i ljude u mnogo lošijem položaju da ispričaju svoju priču jer ćemo – možda – time nešto popraviti. Sada je došao red na moju priču. Ovo pišem jer vjerujem u transparentnost i vjerujem da smo mi kao država bolji od ovoga", zaključuje Charlotte Bellis i potom snažno poentira:

"Pišem ovo kako bih pronašala rješenja kako da Novozelanđani u zemlji i inozemstvu budu sigurni i zaštićeni. Pišem ovo za ljude koji mi svakodnevno šalju poruke: treba mi liječenje, moj otac ima još mjesec dana života, propustio sam sprovod voljene osobe, u opasnosti sam ili mi je istekla viza, nemam kamo… I ja sam bila odbijena. Još nemam put do kuće. Nisu me na ovo potaknuli razočaranje i neizvjesnost, već gubljenje povjerenja. To što mi je, u vrijeme moje ljute potrebe za povratkom kući, novozelandska vlada rekla da nismo dobrodošli. Nadrealno je to čak i napisati. Plakala sam. Mislila sam da smo puno bolji od ovoga. Ironično je da sam pitala talibane što će učiniti da osiguraju prava žena i djevojaka. Sada isto pitanje postavljam svojoj vlastitoj Vladi."

U utorak, nakon što je javnost doznala za ovaj slučaj, novozelandska vlada je izvijestila da je gospođi Bellis ponudila karantensko mjesto i dogovorila avionske letove: "Postoji mjesto u karanteni za gospođu Bellis i ja je pozivam da ponudu prihvati', rekao je potpredsjednik vlade Grant Robertson.

Opovrgnuo je da je do obrata došlo nakon što se javnost zainteresirala za njezin slučaj, rekavši da se osoblje svakodnevno bavi zahtjevima za ovakve hitne slučajeve.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SCREENSHOT/AL JAZEERA AFP AFP
SCREENSHOT/AL JAZEERA
Reporterka Charlotte Bellis na press konferenciji talibana u Kabulu
AFP
AFP
Žena u obveznoj karanteni u hotelu na Novom Zelandu
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ocajna-u-afganistanu-1164267 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4add227d84fb757759b2b4e8fcfc6caf36811452 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trudna+reporterka+iz+Novog+Zelanda%2C+koja+je+zaglavila+u+Kabulu+zbog+strogih+pravila+o+karanteni%2C+do%C4%8Dekla+dopu%C5%A1tenje+svoje+zemlje+da+do%C4%91e+roditi+ku%C4%87i%3A+%E2%80%98Pitala+sam+talibane+%C5%A1to+je+s+pravima+%C5%BEena.+Sad+to+pitam+vlastitu+Vladu%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Focajna-u-afganistanu-1164267 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Focajna-u-afganistanu-1164267 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OČAJNA U AFGANISTANU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetOČAJNA U AFGANISTANU

Trudna reporterka iz Novog Zelanda, koja je zaglavila u Kabulu zbog strogih pravila o karanteni, dočekla dopuštenje svoje zemlje da dođe roditi kući: ‘Pitala sam talibane što je s pravima žena. Sad to pitam vlastitu Vladu!‘

Piše S.Pg.
1. veljače 2022. - 21:22

Charlotte Bellis je TV reporterka iz Novog Zelanda. Prva se usudila pitati talibane u Kabulu, na njihovoj prvoj press konferenciji nakon zauzimanja vlasti, što će učiniti za prava žena i djevojaka u Afganistanu. Po tome je postala poznata, no donedavno se nije znalo da je tjedan dana nakon te press konferencije začela djevojčicu. Godinama su joj liječnici govorili da nikad neću imati djece. Pomirila se s time i potpuno se posvetila karijeri. I onda, baš za pada Kabula – čudo!

O tome je nedavno pisala za "New Zealand Herald":

"Al Jazeera me poslala u Afganistan iz moje baze u Dohi u Kataru. Kad sam se u rujnu vratila u Dohu, shvatila sam da mi kasni nekoliko dana. Nemoguće, pomislila sam, ne mogu biti trudna, sigurno je to od stresa zadnjih mjeseci. Ali, što ako jesam!? U Kata...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 00:10