StoryEditorOCM
Svijetglavobolje putinu

Nova borbena vozila snažan su vjetar u leđa Ukrajini za krvave bitke koje ih očekuju. Evo o kakvom se pojačanju radi, i zašto posebno sanjaju tenkove ‘Leopard 2‘

8. siječnja 2023. - 11:35

Uskoro će biti prekriveni blatom, izrešetani šrapnelima i pod žestokom vatrom na ukrajinskoj bojišnici. Ali tri nove vrste oklopnih vozila koje su obećane Ukrajincima ovoga tjedna, signaliziraju da se zapadni saveznici spremaju za još jednu krvavu godinu dok rat ulazi u novu fazu borbi protiv ukopanih ruskih snaga.

Nova oklopna vozila - francuski AMX-10, njemački Marderi i američki M2 Bradley Fighting Vehicles - sad stižu upomoć nakon odrađene dvije silovite ukrajinske ofenzive koje su potisnule ruske snage sa sjeveroistoka i juga zemlje. Trupe na prvoj liniji često su se žalile da im saveznici ne dopuštaju da izgube, ali isto tako ni da pobjede, jer ne šalju oružje koje im najviše treba. Ono što su Ukrajinci najviše željeli - njemačke tenkove Leopard 2 – zasad nije poznato hoće li i dobiti, makar je Finska izrazila spremnost da ih isporuči ako EU dade za to zeleno svijetlo.

„Vidim da idemo prema Ukrajini koja dobiva Leopard 2. Čini se da su narodi konačno odlučili stati na kraj ovom ratu - zadovoljno je tvitao poznati ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko.

image
Klaus-dietmar Gabbert/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nije teško shvatiti zašto ukrajinski vojnici žude za Leopardom 2. Oni značajno nadmašuju ruske tenkove kao što su T-72, T-80 i T-90. Njemačka tvrtka Rheinmetall proizvela je 3600 Leoparda 2. Sa svojom izvrsnom ravnotežom brzine, oklopa i vatrene moći, naširoko ga se smatra barem jednakim američkom M-1, koji je zlatni standard za moderne tenkove.

Stotine starijih modela, uključujući mnoge od najpopularnijih Leoparda 2A4, nalaze se u skladištu u Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Druge članice NATO-a zadržale su sve svoje Leoparde 2 u aktivnoj službi, ali posjeduju i druge tipove tenkova i stoga bi, teoretski, mogle dati svoje Leoparde 2 bez prevelike ugroze vlastitih borbenih sposobnosti. Poljska, na primjer, koristi i Leopard 2 i M-1.

No, oko Leoparda se i dalje lome koplja iako više ni to ne izgleda nemoguća misija kao prije koji mjesec budući i nova oružje koje šalje Washington, Parizu i Berlin, dajući smrtonosniju potporu ukrajinskom pješaštvu, ukazuju da su spremni još jače pomoći da se krvavi rat što prije završi.

U ovoj tranši NATO nudi težu i smrtonosniju verziju vozila koja bi trebala osvježiti ukrajinski predratni inventar i preokrenuti taktičku ravnotežu u borbama sa zastarjelim ruskim vozilima. Nakon 11 mjeseci teških borbi, ukrajinska vozila iz sovjetske ere dobrim su dijelom uništena i oštećena. Trilateralna odluka također jasno govori Moskvi da ne trebaju očekivati skore mirovne pregovore.

image

Njemački Marder 

Bernd Wustneck/Dpa Picture-alliance Via Afp

Zbog novog kontingenta borbenih vozila Rusija je bijesna i poručuje kako je to "još jedan korak prema eskalaciji ukrajinskog sukoba".

The New York Times piše kako će nova oprema stići točno na vrijeme. Ulrich Speck, njemački vanjskopolitički analitičar tumači kako slanje okopnih vozila nedvojbeno odražava "promjenu temperature" u glavnim zapadnim prijestolnicama i "smanjenje faktora straha od Rusije“. Ova tri vozila nisu prva oklopna vozila koja je Zapad poslao u Ukrajinu, ali su nedvojbeno najnaprednija. AMX-10 ima top od 105 milimetara, M2 Bradley može biti opremljen topom od 25 milimetara i protuoklopnom vođenom raketom, dok je Marder obično opremljen topom od 20 milimetara. Tri različita vozila koriste različite vrste streljiva, što znači veću logističku glavobolju za ukrajinske trupe koje ih koriste.

"Ukrajinci planiraju izvesti više ofenzivnih operacija protiv ukopanih ruskih položaja, stoga je važno nabaviti bolja borbena vozila da se približe obrambenim položajima", ocijenio je Rob Lee, vojni analitičar na Institutu za istraživanje vanjske politike. Ukrajina je redovito vršila pritisak na svoje zapadne saveznike da pošalju sofisticiraniju opremu, uključujući oklopna borbena vozila i vrhunske zapadne tenkove, poput američkog Abramsa i njemačkog Leoparda 2, ali saveznici su bili oprezni, pokušavajući im osigurati oružje koje ne vodi u novu eskalaciju rata i koje je Ukrajina sposobna održavati, a istodobno su pazili i na količinu vlastitih vojnih zaliha. Američki dužnosnici tvrdili su da Ukrajina ima dovoljno dobrih tenkova iako joj nedostaje streljiva za njih.

Također, Amerikanci i Nijemci smatrali su da bi obuka Ukrajinaca za upravljanje modernim tenkovima i za njihovo održavanje na terenu trajala predugo.

Njemačka koalicijska vlada predvođena kancelarom Olafom Scholzom posebno je pazila na povlačenje crte između obrambenog oružja i oružja koje se može koristiti za ofenzivne borbe pješaštva. Berlin je tvrdio da neće biti prvi NATO saveznik koji će isporučiti takvo oružje Ukrajini. I predsjednik Francuske Emmanuel Macron zauzimao je sličan stav. Ipak, ovaj je tjedan, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Macron je iznenada najavio da će Francuska Ukrajini isporučiti svoje AMX-10.

Diplomat NATO-a rekao je u petak da su Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države razgovarale o opskrbi Ukrajine takvim vozilima, ali da je Macron odlučio samostalno objaviti odluku Francuske. Potom su se u četvrtak, nakon razgovora između Bidena i Scholza, Amerikanci i Nijemci konzultirali i objavili svoje odluke o opskrbi Bradleya i Mardera, zadovoljavajući njemački uvjet da Berlin ne bude prvi koji će isporučiti novu višu kategoriju oružja Ukrajini. Njemačka je također najavila da će isporučiti protuzračnu bateriju Patriot Ukrajini uz onu koju je isporučivala Poljskoj, a koju je u početku odbila dati izravno Ukrajini. Sada je i taj tabu razbijen.

image

M2 Bradley

Daniel Mihailescu/Afp

Što se tiče tenka Leopard 2, poznato je da Njemačka kontrolira sve izvozne dozvole tako da Berlin na kraju odlučuje može li neka zemlja prodati ili donirati svoje tenkove. Do sada, njemački kancelar Olaf Scholz nije bio voljan odobriti bilo kakav transfer Leoparda 2 u Ukrajinu. Smatrao je to eskalirajućim potezom.

Međutim, čini se da se i tu situacija mijenja. Na Scholza se vrši veliki pritisak da se predomisli. “Nema niti jednog racionalnog argumenta o tome zašto se to oružje ne može isporučiti, samo apstraktni strahovi i izgovori”, tvitao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. Čega se Berlin boji, a Kijev ne?

U Finskoj su, političari Anders Adlercreutz i Atte Harjanne, osnovali skupinu čija je jedina misija vršiti pritisak da se Leopardi 2 pošalju u Ukrajinu. Ukrajinci ne gube nadu da će ipak pasti poslovično tvrda berlinska brana, te da će do proljeća, kad se očekuje žešća ofenziva - Leopardi biti na njihovoj bojišnici. U tvitu u kojem je zahvalio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu vozilima AMX-10RC, ukrajinski predsjednik Zelenski nagovijestio je da dolazi veće oružje. “Intenziviranje rada s partnerima u istom smjeru”, glasila je njegova formulacija.

image

Francuski AMX 10 RC 

Joel Saget/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 19:15