StoryEditor
SvijetOštro zatvaranje

Njemačka ograničava putovanja iz zemalja koje bilježe nove, zaraznije sojeve koronavirusa: ostale vlade EU razmatraju slične uredbe

29. siječnja 2021. - 18:05

Njemačka će ograničiti putovanja iz Brazila, Velike Britanije, Portugala i Južnoafričke Republike, zemalja u kojima cirkuliraju još zarazniji sojevi koronavirusa, prema vladinom nacrtu u kojeg je u petak Reuters imao na uvid.

"Uz postojeća testiranja i karantenu, bit će uvedeno privremeno ograničenje putničkog prometa iz zemalja koje su označene kao regije s novim sojevima koronavirusa", piše u uredbi.

Zdravstvene vlasti sve su zabrinutije po pitanju novih sojeva koji, zbog toga što su zarazniji i brže se šire, mogu brže doprinijeti kolapsu zdravstvenog sustava.

Ostale vlade Europske unije razmatraju slične mjere, piše u vladinom dokumentu.

image
AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se ovaj tjedan  za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih.

Ona je na sastanku vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU) dovela u pitanje ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine veljače. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 07:13