StoryEditor
SvijetZELENO SVJETLO

Njemačka odobrila ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa na ljudima. Cjepivo će dobiti 200 zdravih dobrovoljaca između 18 i 55 godina 

Piše A.B.K.
22. travnja 2020. - 14:07
Kenzo Tribouillard/AFP

Njemačka je odobrila svoje prvo kliničko testiranje cjepiva na novi koronavirus, objavio je danas Institut Paul Ehrlich (PEI). Njihovo savezno regulatorno tijelo dalo je zeleno svjetlo za testiranje cjepiva na dobrovoljcima.

Cjepivo naziva BNT162 razvila je tvrtka BioNTec, sa sjedištem u Mainzu, u suradnji s farmaceutskim divom Pfizerom.

U prvom dijelu kliničkih testiranja, cjepivo će u različitim dozama primiti 200 zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina, a u drugoj fazi osobe koje spadaju u rizične skupine.

"Drago nam je da smo završili predklinička ispitivanja i da ćemo uskoro, prije nego što smo očekivali, početi s prvim testiranjima na ljudima", sa zadovoljstvom je objavio generalni direktor i suosnivač BioNTech-a, Ugur Sahin.

Pfizer i BioNTech uskoro planiraju provesti ispitivanja cjepiva BNT162 i u Sjedinjenim Državama.

Tvrde kako su pažljivo procijenili potencijalne rizike i profile ljudi koji će primiti cjepivo.

U prve dvije faze testiranja biti će ispitivana podnošljivost cjepiva. Tvar koju testira BioNTech spada u grupu genetskih cjepiva i sadrži genetske informacije uzročnika koje imunološki sustav koristi u borbi protiv zaraze.

Prema informacijama njemačkog Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija, od izbijanja pandemije koronavirusa pokrenuto je najmanje 80 projekta za pronalaženje cjepiva protiv ovog virusa. Četiri cjepiva se već klinički testira u Kini i SAD-u.

Predsjednik Instituta Paul Ehrlich Klaus Cichutek predviđa da će ove godine u Njemačkoj početi klinička testiranja na najmanje četiri potencijalna cjepiva. No, on smatra malo vjerojatnim da će već ove godine na tržište biti pušteno cjepivo za široke mase.

Najdalje u kliničkom procesu dospjelo je eksperimentalno cjepivo koje su proizvele tvrtka CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga te Pekinški institut za biotehnologiju, čije je cjepivo u fazi 2.

Druga dva ispitivanja na ljudima rade američki proizvođači lijekova Moderna Inc i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Znanstvenici s Oxforda, koji također rade na razvoju cjepiva, nedavno su nagovijestili da bi do rujna mogli imati spremno cjepivo, ako se sve bude odvijalo prema planu. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:49