StoryEditor
SvijetPrije roka

New York ukida posljednja ograničenja, priprema se spektakularna proslava: ‘Procijepili smo 70 posto stanovništva, to je bila zadaća...‘

15. lipnja 2021. - 22:40

Više od 70 posto odraslih u američkoj saveznoj državi New Yorku primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, što je omogućilo ukidanje posljednjih restrikcija, rekao je u utorak guverner Andrew Cuomo.

"Procijepili smo 70 posto stanovništva. To je bila nacionalna zadaća koju smo ostvarili prije planiranog roka. (...) To znači da se možemo vratiti životu kakav smo poznavali", rekao je Cuomo dodajući da se ukidaju sve restrikcije koje je država bila uvela za trgovinsku djelatnost i za društveni život.

New York je prva velika američka država koja je objavila da je postigla taj cilj za koji je predsjednik Joe Biden rekao da ga planira ostvariti do američkog nacionalnog praznika 4. srpnja.

Država s gotovo 20 milijuna stanovnika bila je žarište epidemije u proljeće 2020. s više od 42.000 umrlih, među kojima 33.000 u samom New Yorku. Grad i čitava država dugo su bili krajnje oprezni s virusom, postupno ukidajući restrikcije.

"Njujorčani su oduvijek bili čvrsti, a prošla godina pokazala je u kolikoj mjeri", dodao je demokratski zastupnik, čestitajući stanovnicima.

Kako bi proslavili ovaj događaj, neke zgrade i znamenitosti u državi bit će već u utorak osvijetljene modrim i zlatnim svjetlom, poput Empire State Buildinga i Niagarinih slapova, a u newyorškoj luci i ponad slapova upriličit će se vatromet.

Neke manje države već su postigle višu stopu procijepljenosti, počevši s Vermontom, na sjeveroistoku zemlje. Njegov guverner Phil Scott rekao je u ponedjeljak da je cijepljeno 80 posto odraslih te je isto od utorka proglasio ukidanje restrikcija.

item - id = 1106097
related id = 0 -> 1138179
related id = 1 -> 1138152
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 07:16