StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Napad na Odesu drugu noć zaredom: ‘Ne približavajte se prozorima, ne pucajte i ne otkrivajte pozicije PZO-a‘

Piše Hina
19. srpnja 2023. - 07:23

Ukrajinski sustavi protuzračne obrane angažirani su u ranim jutarnjim satima u srijedu u odbijanju ruskog zračnog napada na luku Odesu drugu noć zaredom, rekao je guverner te regije.

Rusija je u utorak napala ukrajinske luke, dan nakon što je istupila iz sporazuma koji je Kijevu omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora.

"Ne približavajte se prozorima, ne pucajte i ne otkrivajte pozicije protuzračne obrane", poručio je stanovnicima guverner Odese Oleh Kiper na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

Cijeli istočni dio Ukrajine bio je pod uzbunom za zračni napad, koji je počeo ubrzo nakon ponoći u srijedu.

U drugim izvješćima s bojišta, Moskva i Kijev su u utorak dali potpuno različite prikaze borbi u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Šest tjedana otkako je Ukrajina pokrenula protuofenzivu na istoku i jugu, Rusija priprema vlastitu kopnenu ofenzivu na sjeveroistoku. Moskva kaže da ukrajinski napad nije uspio.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da su ruske snage napredovale do dva kilometra u smjeru Kupjanska, važnog željezničkog čvorišta u sjeveroistočnoj regiji Harkov.

Ali zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da je inicijativu na tom području imaju ukrajinske snage.

Rekla je da su ukrajinske snage postigle nove uspjehe u blizini Bakhmuta na istoku, na području koje su zauzele ruske snage u svibnju nakon višemjesečnih borbi.

Valerij Šeršen, glasnogovornik ukrajinskih trupa na južnoj bojišnici, izvijestio je o teškim borbama oko Staromiorska. "Napredovali smo na ulicama", rekao je Šeršen za internetsku stanicu Espreso TV, ali je i potvrdio da ukrajinske snage nemaju potpunu kontrolu nad tim mjestom.

Izvještaji ruskog ministarstva obrane kažu da su moskovske snage pogodile skupine ukrajinskih vojnika oko Staromiorska.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta niti jedne strane.

Otkako je Ukrajina prošlog mjeseca započela svoju protuofenzivu, njezine snage opremljene novim zapadnim oružjem i streljivom vrijednim milijarde dolara, još nisu pokušale napraviti veliki proboj preko dobro branjenih ruskih linija.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:35