StoryEditorOCM
Svijetjedini dali prijedlog

Nakon turbulentnog raspada bivše vlade mandat u Rumunjskoj dan je USR-u, imaju deset dana da zatraže povjerenje u parlamentu

Piše HINA
11. listopada 2021. - 20:43

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dao je Dacianu Ciolosu, čelniku stranke USR, mandat za sastav nove vlade, nakon što je koalicijskoj vladi pod vodstvom Foriana Citua koja je trajala samo devet mjeseci prošli tjedan izglasano nepovjerenje.

Cituova koalicija raspala se prošli mjesec nakon što je centristički USR, relativno nova grupacija, povukla svoje ministre, ostavivši ga bez parlamentarne većine.

USR je tada uložio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, odbivši se vratiti u vladu dok Citu ne bude smijenjen.

Ciolos, bivši premijer koji je vodio tehnokratsku vladu od  2015. do 2017. rekao je na svojoj Facebook stranici: "Spremni smo preuzeti odgovornost za vladu i početi pregovore sa svim političkim strankama kako bi dobili potporu".

Ciolosova "stranka USR bila je jedina koja mi je dala prijedlog", rekao je predsjednik novinarima u ponedjeljak, nakon konzultacija sa svim parlamentarnim strankama.

Po ustavu, Ciolos, čiji USR ima 17 posto mjesta u parlamentu, ima deset dana da formira vladu i da zatraži povjerenje u parlamentu.

Analitičari kažu da će mu teško biti dobiti dovoljnu potporu budući da su oporbene stranke dosad govorile da neće poduprijeti manjinsku vladu niti ući u koaliciju s USR-om.

U svojem postu na Facebooku, Ciolos je rekao da će mu prioriteti biti borba protiv covida-19 i zauzdavanje rasta cijena energenata.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 16:32