StoryEditor
Svijetstrah od bačuška

Na sjeveru Švedske i Finske vježba 90 borbenih lovaca NATO-a

Piše PSD.
25. svibnja 2015. - 15:16
Šest zemalja članica NATO-a i još tri partnerske zemlje počele su u ponedjeljak zajedničku zrakoplovnu vojnu vježbu na sjeveru Europe u kojoj sudjeluje više od 4000 ljudi i više od stotinu zrakoplova.

Vježba Arctic Challenge 2015, koja se smatra jednom od najvećih takvih vježbi ikad održanih, odvija se uslijed povećanih napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

Vježbu predvodi članica NATO-a Norveška, a veliki dio vježbe odvija se u zračnom prostoru i u bazama u Švedskoj i Finskoj, zemljama koje nisu članice NATO-a.

Očekuje se da će u istom trenutku u zraku biti više od 90 zrakoplova koji su inače stacionirani u bazama Bodo u Norveškoj, Kallax u Švedskoj i u Rovaniemiju u Finskoj.

Uz zrakoplove tipa F-16, F-18, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon i JAS Gripen, u vježbi će sudjelovati i zračne cisterne te zrakoplovi za nadzor tipa AWACS.

"Cilj vježbe je uvježbavanje postrojbi za provođenje kompleksnih zračnih operacija kroz blisku suradnju partnera NATO-a", rekao je norveški general Jan Ove Rygg koji predvodi vježbu.

U vježbi koja će trajati do 4. lipnja sudjeluju i SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Nizozemska te nečlanica NATO-a Švicarska.
(H)
#VJEŽBAŠVEDSKA#NATO

Izdvojeno

04. srpanj 2020 23:15