StoryEditor
SvijetIDEJA POSAO ČUVA

Jeste li čuli za dezomat i maskomat; respiratorski ventil ili selfie lokator? Riječ je o  inovacijama kojima je poduzetni duh nadmudrio opaku bolest

Piše D.K.
4. travnja 2020. - 21:02
Hazem Bader/AFP

Znate li, možda, što su to dezomati? A maskomati i dezinfekcijski tuneli? Zapamtite dobro ove riječi, ubuduće ćete ih vjerojatno prilično često susretati.

Riječ je o poduzetničkim inovacijama koje je u najbržem mogućem roku iznjedrila epidemija koronavirusa. Vjerojatno predstavljaju alate koji će se ekspresnom brzinom pojaviti već sutra i u našoj svakodnevici, jer su u zemljama u kojima su patentirani gotovo preko noći zaživjeli u građanskoj upotrebi.

Dezomati i maskomati su samoposlužni ulični sanduci posve nalik na one iz kojih su do jučer za novac ispadali slatkiši, cigarete ili prezervativi.

Izlazeći iz supermarketa, gospođa u češkom gradu Brnu jutros je provukla karticu kroz otvor dezomata i za nešto manje od dva eura kupila svoju bočicu s dezinfekcijskom tekućinom. Nakon što je poprskala ruke, prošetala se do obližnjeg maskomata i za oko tri eura (također plaćenih karticom) staru masku za lice zamijenila je novom.

Ni s kim nije popričala, ništa nije dotaknula.

Dezomati i maskomati zasad su postavljeni ispred šoping centara i robnih kuća te zgrada općinskih i javnih službi u Brnu i Viškovu, no za koji će se dan jednako proširiti po svim češkim gradovima.

image
David Gannon/AFP

Na brzu poslovnu ideju usred pandemije su došli jedan vlasnik prisilno zatvorenog hotela i poduzetnik koji je donedavno imao biznis sa samoposlužnom prodajom sendviča i drugih namirnica. Munjevitu promjenu dotadašnje poslovne strategije upotpunili su i organizacijom vlastite proizvodnje zaštitnih platnenih maski, kako je svo svjetsko tržište trenutno jako deficitarno ovom robom.

Češke maske su perive, a može se izabrati i odgovarajući dizajn. Ocima maskomata zasad je najveći problem obnavljanje zaliha jer se i dezinficijensi i maske, kako tvrde, rasprodaju za manje od dva sata.

Novac kapa usprkos općoj krizi i gospodarskoj paralizi, a i gradski službenici su vrlo zadovoljni, pošto je lokalna razina higijene i epidemioloških mjera vrlo visoka.

Dok nesposobni, spori i manipulativni kukaju, pandemija koronavirusa diljem Europe razbuktala je kreativnost stotina malih poduzeća, dizajnera, inovatora, proizvođača, distributera…

U gradu Orduu, u Turskoj, na ulaze u zgrade instaliraju se brzopotezno patentirani dezinfekcijski tuneli kako bi što manje virusa kroz njih ušlo s ljudima koji dolaze s otvorenog prostora. Pošte u Pragu odnedavno više ne trebaju vašu osobnu iskaznicu ukoliko podižete pismo ili paket: jednostavno kroz prozirnu pregradu skeniraju QR kod koji su vam poslali e-mailom s zaslona vašeg mobitela.

Dizajneri odjeće uz nove asortimane za proljeće i ljeto ubrzano slažu i zaštitne maske u istim nijansama i dezenima: i industrija mode se hitro prilagodila epidemiji...

image
Alexander Nemenov/AFP

Inovatori iz poljskog Instituta za biokibernetiku i medicinu patentirali su uređaj zvan Ventil koji je brzopotezno za upola smanjio potrebu ove nacije za respiratorima: naprava omogućuje da se na jedan klasični uređaj za plućnu ventilaciju bez problema priključe dva pacijenta istodobno. Izum je već prošao kliničke testove u odjelima intenzivne njege te će prva serija od stotinu uređaja biti proizvedena u naredna dva tjedna.

Ministarstvo digitalizacije u Poljskoj osmislilo je aplikaciju "selfie lokatora" koja policiji omogućuje kontrolu osoba u karanteni: izolirani su policiji putem iste dužni poslati vlastiti portret kojim se utvrđuje njihova GPS lokacija.

Irkinja iz Belfasta, majka troje djece, bila je donedavno očajna nakon što je zbog pandemije morala zatvoriti svoj pedikerski salon. Ostavši bez prihoda, razvila je terenski biznis uređenja ženskih noktiju po stanovima i kućama, i to isključivo kroz – otvore za poštu na ulaznim vratima.

Dok se komotni i bahati bore za moć i privilegije, ljudski rod se na svim stranama svijeta bori za opstanak te radom i domišljatošću prilagođava novonastalom stanju. To, naravno, nije nikakvo jamstvo da će baš oni u borbi s ovom nevoljom naposlijetku pobijediti, ali oni tupi, bahati i nepoduzetni ovaj rat su već izgubili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 20:33