StoryEditorOCM
SvijetKOD KRAMATORSKA

Jednim udarcem Ukrajinci Rusima napravili štetu od 11 milijuna $! Pogledajte kako su Putinu brutalno ‘skinuli‘ Sukhoi 25

Piše Jadran Kapor
28. kolovoza 2024. - 14:25

Pripadnici ukrajinske protuzračne obrane 27. mehanizirane brigade srušili su kod Kramatorska još jedan ruski SU-25. Prema nezavisnom portalu Oryx, koji na temelju snimaka, provjerava i bilježi uništenu opremu u ukrajinskom ratu, ovo bi bio 34. ruski jurišni zrakoplov Su-25, inače namijenjen za blisku podršku kopnenim snagama i protutenkovsku borbu. Svaki primjerak ovog aviona stoji 11 milijuna dolara.

SU-25 (Sukhoi ili Suhoj) testiran je još u vrijeme ruskog rata u Afganistanu, kad su u sklopu 100 testnih letova iz zračne baze Šindand njime obavljene i 44 borbene zadaće protiv talibana.

U službenu upotrebu je ušao 1984. i pritom zabilježio cijelu seriju tehničkih problema vezanih uz ispaljivanje rakete zrak-zemlja S-24. Ta raketa inače eksplodira na visini od oko 3 metra i tako stvori ubojitu zonu za neprijateljsku živu silu u radijusu 300 do 400. Kasnije se odustalo od upotrebe ove rakete, pa je glavno oružje bomba od 500 kg. 

image

SU 25

Sergey Venyavsky/Afp
image

Su-25

Sergey Venyavsky/Afp

U ruskim vojnim krugovima SU-25 nosi naziv Grah, a u NATO-u Frogfoot. Svakako, riječ je o izuzetno efikasnom borbenom sredstvu čiji top od 30 mm ima samo 250 metaka, ali ih ispaljuje u salvi brzine 2500 metaka u minuti. Karakterističan je kao visokokrilac, s 10 podvjesnih točaka za čitav niz raketa, pa i navođenih bombi. Motori ovom avionu (u čistoj konfiguraciji, dakle bez naoružanja) omogućuju visoku brzinu od 950 km na sat na malim visinama.

image

SU-30

/Shutterstock
image

SU-35

/Shutterstock

U više je navrata moderniziran, a  njegov pilot zaštićen je titanskim oklopom kabine. Između dva turbofenska motora nalazi se čelična ploča koja bi trebala zaštiti drugi motor ako jedan bude pogođen IC-navođenom raketom. Letio je u sastavu sovjetskih ratnih zrakoplovstava koje su se kasnije pridružile NATO-u, a ostatak aviona kasnije je razdijeljen između Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 09:10