StoryEditorOCM
Svijetotvaraju se pitanja

Je li postojala osoba iznutra koja je omogućila napadaču da dođe tako blizu Trumpa? Zašto mjesto nije bilo osigurano?

Piše Vijesti SD
14. srpnja 2024. - 19:19
Trump je okrznut metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru, a napadač i jedan od posjetitelja skupa ubijeni suAFP

Kristian Družeta, stručnjak za VIP i štićene osobe, bio je gost N1 Dnevnika s kojim je razgovarao o pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kod atentatora pronađen eksploziv; Melania Trump prekinula šutnju, napadača nazvala čudovištem

“Problem možemo sagledati od samog početka, prosudbe i pripreme osiguranja i onoga što je trebalo biti napravljeno prije same pripreme osiguranja. Osiguranje se provodi u četiri faze: prosudba, priprema, provedba i raščlamba. U raščlambi se sagledavaju propusti”, kazao je Družeta.

Dodao je da je izvlačenje Trumpa s pozornice nakon napada trajalo predugo. Odgovorio je na pitanje kako se napadač mogao toliko približiti Trumpu: “To je jedno od glavnih pitanja, je li postojala osoba iznutra koja je omogućila napadaču da dođe tako blizu i gdje može izvršiti atentat. Pitanje je kako to mjesto gdje se nalazio napadač nije bilo osigurano”, rekao je Družeta.

Procurili novi detalji o životu atentatora, poznato kako je došao do puške. Izvor otkrio skandalozni moment uoči napada

Družeta je naveo da je osiguranje tijelom pokušalo zaštiti Trumpa: “Taj pokušaj je bio dobar, ali prilično je upitan ako bi se nastavilo pucati po meti”, istaknuo je.

“Izvlačenje iz zone ugroze je bilo presporo”, dodao je Družeta.

Osvrnuo se i na reakciju Trumpa nakon napada: “Htio je sebe dići iz ponižavajućeg položaja u kojem je bio. Često vidimo da se štićene osobe ne ponašaju u skladu s osiguranjem, sve se čini da bi se njih zaštitilo i ono što oni predstavljaju”, kazao je Družeta.

Družeta je odgovorio na pitanje hoće li nakon ovog pokušaja atentata pooštriti mjere sigurnosti: “Postoji puno prostora za poboljšanje, možemo ih očekivati, ali bitno je što se napravi u samoj pripremi. Imamo nešto što se dogodilo i to se ne može izbrisati”, naveo je.

Komentirao i nastavak istrage: “Očito napadač ima iskustvo u korištenju vatrenog oružja i očito je bio odlučan da odradi to što je odradio. On je mrtav i bit će teško doći do motiva zašto je to napravio. Neki trag će negdje dovesti, ali ne znam hoćemo li naći pravi motiv”, kazao je Družeta za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:59