StoryEditorOCM

Izrael: ‘Hamas je ispalio 150 raketa na Gazu, ubijaju civile jer su nesposobni.‘ EU i SAD traže odgodu invazije, ali...

Piše JL
21. listopada 2023. - 12:50

Glasnogovornik IDF-a na press konferenciji objavio je informaciju da je u posljednja 24 sata 150 raketa ispaljenih od strane Hamasa i Islamskog džihada završilo u - Gazi.

- Njihove vlasitite rakete ubijaju nedužne civile. Ubijaju vlastite ljude jer su nesposobni.

U nastavku izlaganja rekao je da je humanitarna situacija u Gazi pod kontrolom, ali je ponovio apel palestinskim civilima da krenu prema jugu, jer će se izraelski napadi na Hamas na sjeveru zemlje pojačati.

- Ulazimo u novu fazu rata.

Što se tiče taoca, glasnogovornik je rekao da je u Gazi zatočeno 210 ljudi.

Istodobno, SAD i nekoliko europskih vlada potiho nagovaraju Izrael da odgodi kopnenu invaziju, piše The Times of Israel.

Zapadne vlade žele da Izrael odustane od napada nakon što je Hamas oslobodio dvije taokinje, jer vjeruju da bi upad u Gazu mogao uništiti napore da se osigura oslobađanje više talaca, rekao je visoki diplomatski dužnosnik.

Oni koji vrše pritisak na Izrael navodno imaju i svojih građana među nestalima. Vjeruju da je kopnena invazija vrlo vjerojatna i ne govore Izraelu da je uopće ne pokreće, već da je samo odgode zbog dodatnih diplomatskih napora koji se trenutno ulažu - javlja Jutarnji list.

Invazije će ipak biti?

Pretežiti zaključak medijskih analitičara jest da nije pitanje hoće li Izrael pokrenuti invaziju na Gazu nego kako će izgledati napad, i koji su njegovi ciljevi. Iako je dojam da se više ne može izbjeći produbljivanje globalnog geopolitičkog sukoba jer će se pretežito muslimanske države redom svrstavati na stranu Palestinaca, u međuvremenu je izraelski ministar obrane Yoav Gallant predstavio planove akcije koji ne podrazumijevaju dugoročnu okupaciju Gaze.

Wall Street Journal prenosi: „‘Bit će tri faze‘, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant. ‘Sada smo u prvoj fazi - vojnoj kampanji koja trenutno uključuje napade, a kasnije će uključivati ​​i manevriranje, s ciljem neutralizacije terorista i uništavanja Hamasove infrastrukture.‘

Druga faza bi uključivala operacije nižeg intenziteta za iskorjenjivanje Hamasovih operativaca, a treća bi bila izraelsko povlačenje ‘i uspostavljanje nove sigurnosne realnosti za građane Izraela‘, rekao je Gallant, ne navodeći pojedinosti.“ Izraelci su najavili kako planiraju vremenski ograničiti akcije u Gazi, ali to ne znači kako računaju da će izbjeći širenje sukoba. Već su naložili evakuaciju grada u blizini libanonske granice jer očigledno računaj s još jednom frontom. Oko 22.000 žitelja Kiryat Shmona Izraelci će privremeno preseliti u smještaj koji će osigurati izraelska država. Podsjetimo da su Sjedinjene Države naložile svojim građanima evakuaciju iz Libanona. Tijekom noći Izraelci su nastavili bombardiranje u Gazi, uključivši sakralne objekte - piše Gojko Drljača za Jutarnji list.

image

Bombardiranje Gaze

Aris Messinis/Afp

Situacija u svakom slučaju eskalira. Stižu informacije prema kojima su izraelske oružane snage već imale ograničene ulaske na teritorij Gaze.

Nadalje, čini se kako su teroristi Hamas usvojili taktiku s dronovima kojom su Ukrajinci uspješno iznenadili Ruse. Hamas je u petak objavio video u kojem njegovi teroristi treniraju ispuštanje municije na saro oklopno vozilo. Teroristička propaganda pripremila je i video u kojem Hamas demonstrira kamuflirane minobacače.

Nitko ne zna što se sve može očekivati u satima i danima koji dolaze. Iran vrlo aktivno logistički podržava napade raznih muslimanskih organizacija. U zadnjih 48 sati podržali su na različite načine napade Hamasa, Hezbolaha, Hutija i Islamskog otpora, što na izraelske, što na američke snage.

Put bez povratka

Kolumnisti koji godinama prate političku situaciju i sukobe u regiji strahuju da je ono što planira Izrael u Gazi put bez povratka. Primjerice, vrlo ugledni Thomas L. Friedman, u kolumni za New York Times prvo čak pomalo glorificira poteze američkog predsjednika Bidena, ali nakon tih uvodnih pasusa upozorava:

„Vjerujem da će Izrael, ako sada bezglavo požuri u Gazu kako bi uništio Hamas — i to učini bez izražavanja jasne predanosti traženju bilateralnog rješenja s palestinskim vlastima i okončanju židovskih naselja duboko na Zapadnoj obali — napraviti ozbiljnu pogrešku, što će biti razorno za izraelske interese i američke interese.

To bi moglo izazvati globalni požar i eksplodirati cijelu proameričku strukturu saveza koju su Sjedinjene Države izgradile u regiji otkako je Henry Kissinger projektirao kraj Jom Kipurskog rata 1973.

Govorim o mirovnom sporazumu iz Camp Davida, mirovnim sporazumima iz Osla, Abrahamovim sporazumima i mogućoj normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Cijela bi stvar mogla nestati u plamenu.

Ovdje se ne radi o tome ima li Izrael pravo osvetiti se Hamasu za divljačko barbarstvo koje je nanio izraelskim muškarcima, ženama, bebama i bakama i djedovima. Sigurno jest. Ovdje se radi o tome da se to radi na pravi način - na način koji ne ide na ruku Hamasu, Iranu i Rusiji.

Ako Izrael uđe u Gazu i budu mu potrebni mjeseci da ubije ili zarobi svakog Hamasovog vođu i vojnika, ali to učini dok širi židovska naselja na Zapadnoj obali - čime onemogućuje bilo kakvo bilateralno rješenje s umjerenijom Palestinskom upravom - neće biti legitimnog Palestinska ili Arapska liga ili europska ili UN-ova ili NATO koalicija koja će ikada biti spremna ući u Gazu i uzeti je iz Izraelovih ruku.

Neće biti nikoga tko će izvući Izrael i tko će pomoći Izraelu da plati troškove zbrinjavanja više od dva milijuna stanovnika Gaze — ne ako Izrael bude vodio vlada koja misli i djeluje kao da se može opravdano osvetiti Hamasu dok neopravdano gradi društvo nalik apartheidu kojim upravljaju židovski supremacisti na Zapadnoj obali. To je potpuno nesuvisla politika.“

image

Apokaliptična slika Gaze

AFP

Teško se prisjetiti kad je mainstream američki komentator u ocjeni disfunkcionalnosti izraelskih politika i planova upotrijebio termine „apartheid“ i „židovski supremacisti“.

Zanimljivo je da američki dužnosnici sada medijima guraju tezu kako su bez obzira na očiglednu erupciju općeg bijesa u Izraelu za potencijalno previše agresivne vojne akcije odgovorni jastrebi izraelskih oružanih snaga, dok je Netanyahu tobože svjestan opasnosti. Bilo kako bilo, niz analiza ukazuje kako odgovorni zaključuju da će se rat na više fronti i širenje sukoba teško izbjeći. „Američki dužnosnici vjeruju da bi se Izrael borio u ratu na dva fronta i da bi takav sukob mogao uvući i Sjedinjene Države i Iran, glavnog podržavatelja milicija“, piše NYT.

Ideološki sukobi zbog Izraela i Gaze šire se cijelim planetom i počinju definirati političko okružje na vrlo neobičan način čak i u zapadnim liberalnim demokracijama. U Njemačkoj, piše Bild, cijele kvartove s brojnom muslimanskom populacijom zahvatili su protesti i prosvjedni štrajkovi, muslimanski trgovci zatvaraju radnje.

Berlinsko poprište antisemitizma

„Sonnenallee u Berlin-Neuköllnu, koju karakteriziraju muslimanski trgovci, trenutno je poprište antisemitizma, nereda i nereda protiv policije gotovo svake večeri“, piše Bild. S druge strane, neki se žestoko obrušavaju na muslimane, ali i sve one za koje sumnjaju da relativiziraju odgovornost Hamasa. Poznata TV-voditeljica ZDF-a Andrea Kiewel, koja se inače zabavlja vrtlarstvom, napisala je za Judische Allgemeine komentar u kojem je konstatirala da za svoje kolege ne može koristiti riječ kolege jer su prema njenom mišljenju subjektivno izvještavali o eksploziji koja je usmrtila više stotina ljudi u bolnici u Gazi. Ogorčena jer „kolege“ provode terorističku propagandu.

image

Propalestinske demonstracije u New Yorku

AFP

Istodobno, američka administracija zaoštrava retoriku i odnose s Kinom. U dva dana povukli su važne poteze, koji će vjerojatno rezultirati odgovorom druge strane. Pentagon je objavio analizu u kojoj tvrdi da Kina ubrzava proizvodnju nuklearnih bojevih glava. Predsjednik Biden je pak novim dekretom zabranio izvoz Nvidia i Intel AI čipova u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:58