StoryEditor
Svijetaudio snimka

Islamska država: Covid-19 je Božja kazna neprijatelja

28. svibnja 2020. - 23:14
Arhiv AFP

Islamska država (IS) je poručila da je pandemija koronavirusa Božja kazna neprijatelja, po audio snimci objavljenoj u četvrtak na kojoj su džihadisti najavili i nove napade.

Osoba na snimci, objavljenoj na internetskim stranicama militanata, za sebe je rekla da je glasnogovornik IS-a Abu Hamzah al-Quraishi.

"Bog je poslao kaznu tiranima ovog doba i njihovim sljedbenicima... koja se ne može vidjeti golim okom", rekao je aludirajući na covid-19.

"Danas smo zadovoljni zbog ove Božje kazne za vas".

To je treća takva snimka te terorističke skupine od imenovanja Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishija za novog vođu nakon što su specijalne snage SAD-a prošle godine ubile Abu Bakra al-Bagdadija.

Quraishi je na snimci pozvao borce IS-a da "pripreme sve svoje snage i budu što nemilosrdniji prema neprijateljima Boga i napadnu njihova mjesta".

"Ne dopustite da prođe i jedan dan a da ne učinite njihove živote groznima".

On nije naveo neki određeni cilj ali je spomenuo zemlje u kojima je skupina aktivna, poput Sirije, Iraka i zapadne Afrike.

IS se od ubojstva Bagdadija pokušava regrupirati i razviti nove strategije, a prošle je godine nakon što je poražen u Iraku izgubio i znatan teritorij u Siriji.

Organizacija SITE Intelligence Group koje prati internetske stranice militanata ocijenila je da snimka izgleda autentična s obzirom te da glasnogovornik IS-a ponavlja tvrdnju džihadista da je covid-19 božja kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 02:37