StoryEditor
Svijetznanstvenici upozoravaju

Gradu anđela prijeti katastrofa, mogao bi ga pogoditi stravičan potres: 'Slijepi rasjed ne puca često, ali je poput uspavanog diva'

Piše H
9. rujna 2019. - 15:14
shutterstock_605053844

Znanstvenici upozoravaju da je rasjed duž obale Los Angelesa, za koji se ranije vjerovalo da miruje, zapravo aktivan i mogao bi uzrokovati razorni potres magnitude 6.4. 

Ako je povezan s ostalim rasjedima, mogao bi izazvati potres do magnitude 7, navodi tim znanstvenika s Harvarda, sveučilišta Južne Karoline i američkog geološkog instituta. 

Rasjed poznat kao Wilmington Blind-Thrust prostire se oko 20 kilometara, sjeverozapadno od plaže Huntington, preko luka u Los Angelesu i Long Beachu, do istočne strane poluotoka Palos Verdes i zaljeva Santa Monica. 

Već je desetljećima poznato da rasjed postoji, ali se dugo vjerovalo da je u stanju mirovanja i da nema brige za stanovnike Los Angelesa. 

"Ne puca često, ali je poput uspavanog diva", rekao je Franklin Wolfe, doktorand u području strukturalnog modeliranja i Zemljinih resursa na Harvardu,  

"To što je spor, ne znači da nije opasan", dodao je Wolfe. 

Nazvan je 'slijepim' rasjedom jer ne izbija na površinu zemlje i nema nikakvih pukotina koje bi mogle ukazati na njegovo postojanje. 

Rasjed se nalazi ispod naftnih polja Wilmingtona, a otkriven je zahvaljujući podacima naftnih industrija. Analize pokazuju da je miran najmanje dva milijuna godina. 

Tek prije deset godina kada je znanstvenik na USGS-u proučavao rezervoare podzemne vode otkrio je pukotine u plićim slojevima nego što su to primijetili naftni stručnjaci.

Wolfe navodi da se rasjed vrlo sporo pomiče i da bi do puknuća moglo doći za 3000 do 5000 godina. 

Rasjed se nalazi u blizini još jednog zloglasnog rasjeda Newport-Inglewood. 

U potresu na Long Beachu 1933. poginulo je 120 ljudi i tada su vlasti počele donositi prve građevinske propise u seizmičkim područjima. 

#LOS ANGELES

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:04