StoryEditor
Svijetzavršna izjava

G7 pozvao Kinu na poštivanje ljudskih prava, traži i punu istragu o podrijetlu koronavirusa

Piše Hina
13. lipnja 2021. - 17:33

Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstva (G7) pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Xinjiang, dopusti visok stupanj autonomije Hong Konga te zatražila punu istragu o podrijetlu koronavirusa u Kini.

U završnoj izjavi koja se tiče Kine, čelnici GZU pozvali su Kinu da se suzdrži od akcija koje bi destabilizirale stanje u Istočnom i Južnom kineskom moru, a riječ je o području bogatom resursima na koje pravo polažu i druge države.

Jačanje Kine kao vodeće globalne stile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja našeg doba, kao što je raspad Sovjetskog Saveza 1991. kojim je okončan hladni rat.

No povratak Kine kao globalne sile budi nervozu Sjedinjenih Država: predsjednik Joe Biden koji smatra Kinu glavnim strateškim konkurentnom obećao je suprotstaviti se "kineskim ekonomskim zlouporabama" i osuditi kršenja ljudskih prava.

"Promicat ćemo naše vrijednosti a to uključuje poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, osobito u vezi pokrajine Xinjiang (nastanjene pretežito Ujgurima), prava, sloboda i visokog stupnja autonomije Hong Konga kao što je upisano u Zajedničkoj britansko-kineskoj deklaraciji", stoji u izjavi G7.

Prisilni rad

G7 izražava zabrinutost zbog prisilnog rada u globalnom opskrbnom lancu u poljoprivredi, u solarnoj industriji te tekstilnoj industriji.

"Zabrinuti smo zbog svih oblika prisilnog rada u lancima opskrbe, uključivo prisilan rad koji provodi država nad ranjivim skupinama i manjinama u poljoprivredi, solarnoj i tekstilnoj industriji", navode.

UN-ovi stručnjaci i skupine za ljudska prava smatraju da je milijun ljudi, uglavnom Ujgura i drugih pripadnika muslimanskih manjina, zatočeno zadnjih godina u radnim logorima za preobuku u Xinjiangu.

Kina odbacuje sve optužbe o prisilnom radu i zlouporabi te je isprva tvrdila da takvi logori ne postoje da bi zatim tvrdila kako su takvi centri za izobrazbu osmišljeni u borbi protiv ekstremizma.

Krajem 2019. Kina je rekla da su svi koji su prošli kroz te kampove za izobrazbu stekli "diplome".

Prije objave završne izjave Kina je ranije u nedjelju upozorila čelnike G7 da su "dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja davno prošli" i da su "države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svjetska pitanja trebala rješavati uz savjetovanje sa svim državama".

Službeni Peking uzvraća velikim zapadnim silama optužbama da one provode zastarjelu imperijalnu politiku kojima ponižavaju Kinu.

G7 je također u izjavi istaknuo važnost "mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu".

"Ozbiljno smo zabrinuti stanjem u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se protivimo jednostranim pokušajima izmjene statusa quo i povećanju napetosti", navodi se.

COVID-19

Nadalje, u izjavi se poziva na pravodobnu i transparentu istragu znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa.

"Pozivamo na pravodobnu, transparentnu, znanstvenu Fazu 2 istrage WHO-a o podrijetlu covida-19 Drugu fazu istrage o podrijetlu covida-19 u Kini, kako što su preporučili stručnjaci u izvješću iz Kine", navode čelnici G7.

Prvi slučajevi koronavirusa identificirani su u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019.

SAD i Europska unija zagovarali su novu istragu o podrijetlu pandemije, među kojima je i mogućnost 'bijega' virusa iz laboratorija u Wuhanu.

Prvi tim stručnjaka koji su proveli istragu u Kini rekli su da je takav scenarij izuzetno malo vjerojatan.

Peking je iznio teoriju da virus možda uopće nije potekao iz Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 20:29