StoryEditorOCM
Svijetisti uvjeti za sve

COVID putovnica zasad neće zaživjeti u EU, no svi se slažu: nužno je utvrditi jedinstven protokol za prelazak granice, da se ne ponovi lanjsko proljeće

27. siječnja 2021. - 15:50

EU zasad neće uvoditi takozvanu COVID putovnicu ili sličan dokument koji bi služio putnicima za dokazivanje da su cijepljeni, što bi olakšalo putovanje u međunarodnom prometu. Čelnici EU-a koji su u četvrtak navečer videolinkom razgovarali o trenutnom stanju pandemije COVID-a 19 i planovima kako je obuzdati ovog proljeća, suglasni su da je stanje vrlo teško i zajednički im je cilj cijepiti što prije što više stanovnika EU-a. COVID putovnica trenutno nije opcija, a do daljnjega ostaje na snazi preporuka da se u međunarodnom prometu ne putuje kad god to nije nužno.

– Suglasili smo se da je najvažnije ubrzati cijepljenje jer su svi čelnici EU-a zabrinuti zbog širenja virusa i njegovih novih oblika. No, suglasili smo se i da nećemo zatvarati granice unutar EU-a za gospodarska kretanja, ali građane pozivamo da ne putuju.

Pitanja bez odgovora

Što se tiče COVID putovnice, koju su predložili Grčka i Portugal, a neke su zemlje podržale tu inicijativu, zasad oko toga nema suglasnosti jer je puno pitanja bez odgovora, a tiču se zdravstvenih, ali i etičkih tema – kazao je Mark Rutte, nizozemski premijer, medijima nakon videosastanka lidera zemalja EU-a održanom na inicijativu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela o trenutnom stanju pandemije i strategiji borbe za njezino zaustavljanje.

Prema informacijama upućenih u sadržaj sastanka čelnika EU-a na videokonferenciji u četvrtak navečer, mnogo je prijepora oko ideje o COVID putovnici, kojom Grčka potiče uvođenje takvog dokumenta kojim bi turisti u međunarodnom prometu potvrđivali da su cijepljeni. Tu su njihovu ideju u međuvremenu podržali Poljska, Mađarska, Danska, Estonija i Island.

Španjolska je čak predložila kako će napraviti listu s imenima građana koji se odbijaju cijepiti i dostaviti je na uvid svim zemljama EU-a. Čelnici tih zemalja tvrde da oni neće zabraniti ulazak putnicima koji nisu cijepljeni, nego će oni morati napraviti PCR test i biti u samoizolaciji sedam dana.

Francuska je izričito protiv COVID putovnice, dok je Njemačka još suzdržana o toj temi. Hrvatska je, kao što je javno komunicirano, ideju o COVID putovnici pozdravila kao dobrodošlo olakšanje kod putovanja, ali ne i kao uvjet međunarodnog prometa.

COVID putovnici nije sklona ni Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, smatrajući da se na taj način zdravstveno i medicinsko stanje pojedinog građanina izlaže javnosti, što je udar na njihovu privatnost. Štoviše, WHO kaže kako je oko cijepljenja i njegova učinka na prijenos virusa još puno nepoznanica, te potvrda o cijepljenju ne smije staviti u povlašteni položaj neke građane u međunarodnom prometu u odnosu na druge.

Udar na slobodu

Mnogo je, naime, onih koji zbog raznih zdravstvenih razloga još ne mogu ili možda uopće neće moći primiti cjepivo, a to ne znači da ti građani onda ne bi smjeli putovati, ocijenila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Ni u turističkom sektoru nisu skloni takvom dokumentu kao preduvjetu turističkih putovanja, pa ga jedni ocjenjuju kao administrativno-zdravstveni udar na slobodu kretanja. Svjetska turistička organizacija UNWTO i Svjetski savjet za putovanja WTTC predlažu da se umjesto COVID putovnice uvede besplatno i brzo PCR testiranje kod svakog putovanja.

Čini se tako da do daljnjega ideja o COVID putovnici, kao ispravi koju bi se moralo imati, neće zaživjeti u EU-u. No, svi se slažu kako bi se do početka ljeta unutar EU-a morao utvrditi jedinstven protokol za prelazak granice, odnosno isti uvjeti za sve u međunarodnom prometu, da se ne ponovi lanjsko proljeće i početak ljeta, kad je gotovo svaka zemlja EU-a imala neke svoje protokole i uvjete ulaska putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 05:25