stdClass Object ( [id] => 1223300 [title] => Bomba iz usta ministra: izlazi li i ova zemlja iz Europske unije? Ovo se kuha već godinama, mnogi se pribojavaju da bi mogao biti pokrenut kontroverzni članak 50. [alias] => bomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50 [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mađarska riskira da zbog svog odnosa sa Rusijom i stavom o ratu u Ukrajini napusti EU, izjavio je češki ministar europskih poslova Mikulaš Bek.

Njegova izjava je kao bomba odjeknula Mađarskom, ali i cijelom Europom. On je rekao ono što mnogi misle, ali se nisu usudili javno izreći.

Upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji i sukobu u Ukrajini potencijalno mogao dovesti do njenog izlaska iz EU.

Drugi pak navode kako i pojedine zemlje jedva čekaju da Mađarska napustu Uniju i da sa sobom povede Poljsku, jer te dvije zemlje ne štite europske vrijednosti. Uzimali bi novce od Unije, ali ne bi poštivali uzuse demokratskog svijeta.

EU je "jedinstvo mnogih glasova" koje uvijek nalazi zajednički jezik usprkos svim sporovima, rekao je Bek za češki radio.

- Mađarska je, po mom mišljenju, prešla dug put, stigla do praga ambisa, i sada mora odlučiti želi da li da se vrati s tog praga ili da riskira skok, a o čijim posljedicama ne želim ni špekulirati - rekao je ministar.

O izgledima da Budimpešta u potpunosti napusti EU, Bek je rekao da je to teoretski moguće.

Budimpešta je ostala relativno neutralna od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem veljače i odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih svojih susjeda. Orban je kritički govorio i o sankcijama EU-a protiv Rusije, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim.

Mađarski list Magyar Nemzet ("Mađarska nacija"), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i u kolovozu prošle godine.

List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Europske unije, navodi Deutsche Welle.

"Vrijeme je za razgovor o Huxitu", naslovio je Magyar Nemzet njemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvijestili skoro svi veći mediji, oporbeni političari su se zgražali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao, unatoč dubokim političkim podjelama u zemlji, nadstranački i društveni konsenzus. Jedan od rijetkih koji u toj zemlji još uopće postoje.

Sada se izlazak Mađarske iz EU-a otvoreno i ozbiljno predlaže u najvažnijim vladinim medijima po prvi put nakon 2010., dakle nakon dolaska Orbana na vlast. To je bez presedana.

U mađarskoj verziji članka u listu Magyar Nemzet piše: "Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama."

Razlog: "Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja."

---

Famozni članak 50

Člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji utvrđen je postupak kojim se državi članici omogućuje da se povuče iz Europske unije ako to želi. Prvi je put uveden 2007. Ugovorom iz Lisabona.

Kako država članica aktivira članak 50.?

Država članica o svojoj namjeri da istupi iz EU-a mora obavijestiti Europsko vijeće. Način na koji će to učiniti nije posebno propisan.

Što se događa nakon aktivacije članka 50.?

O sporazumu o povlačenju mora se pregovarati u skladu s člankom 218. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Faza 1.

Predsjednik Europskog vijeća sazvat će izvanrednu sjednicu Europskog vijeća 29. travnja.

Europsko vijeće konsenzusom će donijeti skup smjernica o uređenom povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Tim će se smjernicama na temelju zajedničkog interesa Europske unije i njezinih država članica odrediti opća načela kojih će se EU pridržavati tijekom pregovora.

Faza 2.

Nakon donošenja smjernica Komisija će vrlo brzo Vijeću dostaviti preporuku za otvaranje pregovora, o čemu će odlučiti Kolegij povjerenika četiri dana nakon sjednice Europskog vijeća.

Faza 3.

Vijeće će zatim morati odobriti početak pregovora donošenjem niza pregovaračkih smjernica. Te smjernice moraju se donijeti izrazitom kvalificiranom većinom (72 % od 27 država članica, odnosno 20 država članica koje čine 65 % stanovništva EU27).

Nakon donošenja smjernica pregovarač Unije, kojeg imenuje Vijeće, dobit će mandat za početak pregovora o povlačenju države članice.

Kako se sklapa sporazum o povlačenju?

Pregovori o uređenom povlačenju moraju se završiti u roku od dvije godine od trenutka aktivacije članka 50. Ako se u tom razdoblju ne postigne sporazum, na državu koja se povlači prestat će se primjenjivati Ugovori.

Na kraju pregovora pregovarač Unije predstavit će Vijeću i Europskom parlamentu prijedlog sporazuma, kojim će se utvrditi okvir budućeg odnosa Ujedinjene Kraljevine s EU-om.

Europski parlament, uz sudjelovanje zastupnika u Europskom parlamentu iz Ujedinjene Kraljevine, mora dati svoju suglasnost, i to odlučujući jednostavnom većinom.

Vijeće će sklopiti sporazum, odlučujući izrazitom kvalificiranom većinom.

Sporazum mora ratificirati i Ujedinjena Kraljevina u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Koliko će dakle trajati sami pregovori?

Pregovori će trajati približno 18 mjeseci (od početka lipnja 2017. do listopada/studenoga 2018.).

Tko će pregovarati u ime Europske unije?

Čelnici država ili vlada EU27 pozvali su Vijeće da imenuje Europsku komisiju pregovaračem Unije, a kao glavnog pregovarača prihvatili su Michela Barniera, kojeg je imenovala Komisija.

Europska komisija, kao pregovarač Unije, i posebni pregovarač, kao glavni pregovarač Komisije, sustavno će izvješćivati Europsko vijeće, Vijeće i njegova pripremna tijela.

Posebni pregovarač detaljno će i redovito tijekom pregovora obavještavati Europski parlament o razvoju događaja.

Naravno države članice izravno će sudjelovati u pripremi pregovora, davati smjernice pregovaraču Unije i procjenjivati napredak. Stoga će u Vijeću biti osnovana posebna radna skupina sa stalnim predsjednikom kako bi se zajamčilo da se pregovori vode u skladu sa smjernicama Europskog vijeća i pregovaračkim smjernicama Vijeća.

Kada pojedina zemlja može prestati biti članica Europske unije?

Ugovori EU-a prestat će se primjenjivati na državu koja izlazi od datuma stupanja sporazuma na snagu ili dvije godine od obavijesti o povlačenju ako se sporazum ne potpiše. Vijeće može jednoglasno odlučiti produljiti to razdoblje.

Do povlačenja država članica ostaje članicom Europske unije sa svim pravima i obvezama koji proizlaze iz članstva, uključujući načelo lojalne suradnje u skladu s kojim si Unija i sve njezine države članice međusobno pomažu pri izvršavanju Ugovora.

Što se događa ako se ne postigne sporazum?

Dvije godine nakon obavijesti o povlačenju ugovori EU-a jednostavno će se prestati primjenjivati na zemlju koja je najavila izlazak.

Može li država članica ponovno pristupiti EU-u nakon istupanja?

Sve zemlje koje su se povukle iz EU-a mogu podnijeti zahtjev za ponovno pristupanje, ali u tom slučaju moraju proći kroz postupak pristupanja.

Kako glasi članak 50.?

Članak 50. Ugovora o Europskoj uniji (UEU)

1. Svaka država članica može donijeti odluku o povlačenju iz Unije u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

2. Država članica koja donese odluku o povlačenju, o svojoj namjeri obavješćuje Europsko vijeće. S obzirom na smjernice koje daje Europsko vijeće, Unija pregovara i sklapa s tom državom sporazum kojim se utvrđuju aranžmani njezina povlačenja, uzimajući pritom u obzir okvir za njezin budući odnos s Unijom. Sporazum se pregovara u skladu s člankom 218. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Sporazum u ime Unije sklapa Vijeće, odlučujući kvalificiranom većinom, uz prethodnu suglasnost Europskog parlamenta.

3. Ugovori se na dotičnu državu prestaju primjenjivati od dana stupanja na snagu sporazuma o povlačenju ili, ako do toga ne dođe, dvije godine od obavijesti iz stavka 2., osim ako Europsko vijeće, u dogovoru s dotičnom državom članicom, jednoglasno odluči produljiti to razdoblje.

4. Za potrebe stavaka 2. i 3. član Europskog vijeća ili Vijeća, koji predstavlja državu članicu koja se povlači, ne sudjeluje ni u raspravama Europskog vijeća ili Vijeća ni u donošenju odluka koje se na nju odnose. Kvalificirana se većina utvrđuje u skladu s člankom 238. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

5. Ako država koja se povukla iz Unije ponovno zatraži pristupiti Uniji, njezin zahtjev podliježe postupku iz članka 49.

---

Gore navedeni članak u Mađarskim novinama napisao je politolog Tamas Fricz, koji je poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja (CÖF). Taj Forum organizira periodički takozvane "mirovne marševe" – demonstracije moći Orbanove vlade s desecima ili stotinama tisuća sudionika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU-a.

Zbog toga je vjerojatno da su vladajući krugovi bili unaprijed informirani o Friczovom članku ili su ga možda čak s njim dogovorili. Temu Huxit prošlih je tjedana načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke – ali samo indirektno.

Laszlo Köver, predsjednik mađarskog parlamenta, početkom srpnja je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU-u "posve sigurno glasovao protiv". A ministar financija Mihaly Varga prošli je tjedan rekao da bi na referendumu, doduše, trenutačno glasao s "da". Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem ovog desetljeća, kada Mađarska počne više uplaćivati u proračun EU-a nego što iz njega dobije.

"Postoji i život izvan EU-a"

I Viktor Orban je u prošlosti povremeno izjavljivao da "naravno, postoji i život izvan EU-a", zadnji put 2016. u vezi s Brexitom. U ovoj najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio.

No proteklih godina se sve češće i agresivnije sukobljavao s EU-om, nedavno oko mađarskog zakona kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna i transseksualna propaganda kod maloljetnika. U tim sporovima Orban je sve jasnije govorio da odbija EU u njegovom sadašnjem obliku.

Mađarski oporbeni političari smatraju da se iza članka u listu Magyar Nemzet kriju Orban i njegovi suradnici. "Počela je Orbanova kampanja za izlazak naše domovine iz Europske unije", napisala je na Facebooku lijevo-zelena političarka Timea Szabo iz stranke Dijalog za Mađarsku. Slično su se izjasnili i skoro svi drugi oporbenjaci.

Trenutačno izlazak iz EU-a još uvijek nije u Orbanovom interesu, kaže mađarski politolog Peter Kreko za DW. "Ali u njegovom je interesu okretanje javnog mnijenja protiv EU-a kako bi time protiv Bruxellesa imao ucjenjivački potencijal mogućeg Huxita. Utoliko je njegov cilj povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj."

Mađari su još uvijek proeuropski orijentirani

Pri tome Orban koristi i tvrdnju da Mađarska iz EU-a dobiva sve manje novca i zato više ne može imati koristi od članstva, pojašnjava Kreko, koji trenutačno radi na Institutu za znanosti o čovjeku (IWM) u Beču. Jer, u ispitivanjima javnog mnijenja Mađari kao jednu od najvećih prednosti EU-a navode upravo europske fondove.

"No mora se jasno reći da je velika većina Mađara u načelu vrlo stabilno proeuropski orijentirana", ističe Kreko. Zato bi, smatra on, pretjerana propaganda protiv EU-a s pogledom na parlamentarne izbore idućeg proljeća mogla biti "taktička pogreška". On predviđa da bi to moglo utjecati na neodlučne proeuropski orijentirane birače da se okrenu oporbi, pisao je DW.

Drugi mediji pak navode da je Velika Britanija izašla iz Unije i još trpi velike posljedice, a mala Mađarska bi mogla propasti nakon tog poteza. Stoga anlitičari procjenjuju da Orban nije toliko lud da svoju zemlju odvede u propast. Ili ipak jest?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE NEPRILIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVE NEPRILIKE 0 6440 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-10 17:00:39 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-10 17:31:26 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2022-09-10 17:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2697 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/10\/23374813.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1411","hd_23374813_1920.jpg":"1920x1080","k_23374813_1280.jpg":"1280x1280","k_23374813_1024.jpg":"1024x1024","k_23374813_640.jpg":"640x640","k_23374813_480.jpg":"480x480","k_23374813_340.jpg":"340x340","k_23374813_220.jpg":"220x220","o_23374813_1280.jpg":"1280x940","o_23374813_1024.jpg":"1024x752","o_23374813_640.jpg":"640x470","o_23374813_480.jpg":"480x352","o_23374813_340.jpg":"340x249","o_23374813_220.jpg":"220x161","h_23374813_1280.jpg":"1280x854","h_23374813_1024.jpg":"1024x683","h_23374813_640.jpg":"640x427","h_23374813_480.jpg":"480x320","h_23374813_340.jpg":"340x227","h_23374813_220.jpg":"220x147","pp_23374813_1280.jpg":"1280x1628","pp_23374813_1024.jpg":"1024x1303","pp_23374813_640.jpg":"640x814","pp_23374813_480.jpg":"480x611","pp_23374813_340.jpg":"340x432","pp_23374813_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7493931 Threads: 6 Questions: 1604793529 Slow queries: 4763849 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110632504 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/bomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50-1223300 [printLink] => /vijesti/svijet/bomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50-1223300?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423953 [name] => Mađarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => madarska [link] => /tag/madarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690389 [name] => huxit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-10 19:21:12 [main_article_id] => 0 [alias] => huxit [link] => /tag/huxit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 387224 [name] => Europska unija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-unija [link] => /tag/europska-unija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 690390 [name] => članak 50 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-10 19:21:12 [main_article_id] => 0 [alias] => clanak-50 [link] => /tag/clanak-50 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE NEPRILIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bomba iz usta ministra: izlazi li i ova zemlja iz Europske unije? Ovo se kuha već godinama, mnogi se pribojavaju da bi mogao biti pokrenut kontroverzni članak 50. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/10/23374813.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/10/23374813.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mađarska riskira da zbog svog odnosa sa Rusijom i stavom o ratu u Ukrajini napusti EU, izjavio je češki ministar europskih poslova Mikulaš Bek.

Njegova izjava je kao bomba odjeknula Mađarskom, ali i cijelom Europom. On je rekao ono što mnogi misle, ali se nisu usudili javno izreći.

Upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji i sukobu u Ukrajini potencijalno mogao dovesti do njenog izlaska iz EU.

Drugi pak navode kako i pojedine zemlje jedva čekaju da Mađarska napustu Uniju i da sa sobom povede Poljsku, jer te dvije zemlje ne štite europske vrijednosti. Uzimali bi novce od Unije, ali ne bi poštivali uzuse demokratskog svijeta.

EU je "jedinstvo mnogih glasova" koje uvijek nalazi zajednički jezik usprkos svim sporovima, rekao je Bek za češki radio.

- Mađarska je, po mom mišljenju, prešla dug put, stigla do praga ambisa, i sada mora odlučiti želi da li da se vrati s tog praga ili da riskira skok, a o čijim posljedicama ne želim ni špekulirati - rekao je ministar.

O izgledima da Budimpešta u potpunosti napusti EU, Bek je rekao da je to teoretski moguće.

Budimpešta je ostala relativno neutralna od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem veljače i odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih svojih susjeda. Orban je kritički govorio i o sankcijama EU-a protiv Rusije, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim.

Mađarski list Magyar Nemzet ("Mađarska nacija"), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i u kolovozu prošle godine.

List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Europske unije, navodi Deutsche Welle.

"Vrijeme je za razgovor o Huxitu", naslovio je Magyar Nemzet njemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvijestili skoro svi veći mediji, oporbeni političari su se zgražali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao, unatoč dubokim političkim podjelama u zemlji, nadstranački i društveni konsenzus. Jedan od rijetkih koji u toj zemlji još uopće postoje.

Sada se izlazak Mađarske iz EU-a otvoreno i ozbiljno predlaže u najvažnijim vladinim medijima po prvi put nakon 2010., dakle nakon dolaska Orbana na vlast. To je bez presedana.

U mađarskoj verziji članka u listu Magyar Nemzet piše: "Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama."

Razlog: "Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja."

---

Famozni članak 50

Člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji utvrđen je postupak kojim se državi članici omogućuje da se povuče iz Europske unije ako to želi. Prvi je put uveden 2007. Ugovorom iz Lisabona.

Kako država članica aktivira članak 50.?

Država članica o svojoj namjeri da istupi iz EU-a mora obavijestiti Europsko vijeće. Način na koji će to učiniti nije posebno propisan.

Što se događa nakon aktivacije članka 50.?

O sporazumu o povlačenju mora se pregovarati u skladu s člankom 218. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Faza 1.

Predsjednik Europskog vijeća sazvat će izvanrednu sjednicu Europskog vijeća 29. travnja.

Europsko vijeće konsenzusom će donijeti skup smjernica o uređenom povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Tim će se smjernicama na temelju zajedničkog interesa Europske unije i njezinih država članica odrediti opća načela kojih će se EU pridržavati tijekom pregovora.

Faza 2.

Nakon donošenja smjernica Komisija će vrlo brzo Vijeću dostaviti preporuku za otvaranje pregovora, o čemu će odlučiti Kolegij povjerenika četiri dana nakon sjednice Europskog vijeća.

Faza 3.

Vijeće će zatim morati odobriti početak pregovora donošenjem niza pregovaračkih smjernica. Te smjernice moraju se donijeti izrazitom kvalificiranom većinom (72 % od 27 država članica, odnosno 20 država članica koje čine 65 % stanovništva EU27).

Nakon donošenja smjernica pregovarač Unije, kojeg imenuje Vijeće, dobit će mandat za početak pregovora o povlačenju države članice.

Kako se sklapa sporazum o povlačenju?

Pregovori o uređenom povlačenju moraju se završiti u roku od dvije godine od trenutka aktivacije članka 50. Ako se u tom razdoblju ne postigne sporazum, na državu koja se povlači prestat će se primjenjivati Ugovori.

Na kraju pregovora pregovarač Unije predstavit će Vijeću i Europskom parlamentu prijedlog sporazuma, kojim će se utvrditi okvir budućeg odnosa Ujedinjene Kraljevine s EU-om.

Europski parlament, uz sudjelovanje zastupnika u Europskom parlamentu iz Ujedinjene Kraljevine, mora dati svoju suglasnost, i to odlučujući jednostavnom većinom.

Vijeće će sklopiti sporazum, odlučujući izrazitom kvalificiranom većinom.

Sporazum mora ratificirati i Ujedinjena Kraljevina u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Koliko će dakle trajati sami pregovori?

Pregovori će trajati približno 18 mjeseci (od početka lipnja 2017. do listopada/studenoga 2018.).

Tko će pregovarati u ime Europske unije?

Čelnici država ili vlada EU27 pozvali su Vijeće da imenuje Europsku komisiju pregovaračem Unije, a kao glavnog pregovarača prihvatili su Michela Barniera, kojeg je imenovala Komisija.

Europska komisija, kao pregovarač Unije, i posebni pregovarač, kao glavni pregovarač Komisije, sustavno će izvješćivati Europsko vijeće, Vijeće i njegova pripremna tijela.

Posebni pregovarač detaljno će i redovito tijekom pregovora obavještavati Europski parlament o razvoju događaja.

Naravno države članice izravno će sudjelovati u pripremi pregovora, davati smjernice pregovaraču Unije i procjenjivati napredak. Stoga će u Vijeću biti osnovana posebna radna skupina sa stalnim predsjednikom kako bi se zajamčilo da se pregovori vode u skladu sa smjernicama Europskog vijeća i pregovaračkim smjernicama Vijeća.

Kada pojedina zemlja može prestati biti članica Europske unije?

Ugovori EU-a prestat će se primjenjivati na državu koja izlazi od datuma stupanja sporazuma na snagu ili dvije godine od obavijesti o povlačenju ako se sporazum ne potpiše. Vijeće može jednoglasno odlučiti produljiti to razdoblje.

Do povlačenja država članica ostaje članicom Europske unije sa svim pravima i obvezama koji proizlaze iz članstva, uključujući načelo lojalne suradnje u skladu s kojim si Unija i sve njezine države članice međusobno pomažu pri izvršavanju Ugovora.

Što se događa ako se ne postigne sporazum?

Dvije godine nakon obavijesti o povlačenju ugovori EU-a jednostavno će se prestati primjenjivati na zemlju koja je najavila izlazak.

Može li država članica ponovno pristupiti EU-u nakon istupanja?

Sve zemlje koje su se povukle iz EU-a mogu podnijeti zahtjev za ponovno pristupanje, ali u tom slučaju moraju proći kroz postupak pristupanja.

Kako glasi članak 50.?

Članak 50. Ugovora o Europskoj uniji (UEU)

1. Svaka država članica može donijeti odluku o povlačenju iz Unije u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

2. Država članica koja donese odluku o povlačenju, o svojoj namjeri obavješćuje Europsko vijeće. S obzirom na smjernice koje daje Europsko vijeće, Unija pregovara i sklapa s tom državom sporazum kojim se utvrđuju aranžmani njezina povlačenja, uzimajući pritom u obzir okvir za njezin budući odnos s Unijom. Sporazum se pregovara u skladu s člankom 218. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Sporazum u ime Unije sklapa Vijeće, odlučujući kvalificiranom većinom, uz prethodnu suglasnost Europskog parlamenta.

3. Ugovori se na dotičnu državu prestaju primjenjivati od dana stupanja na snagu sporazuma o povlačenju ili, ako do toga ne dođe, dvije godine od obavijesti iz stavka 2., osim ako Europsko vijeće, u dogovoru s dotičnom državom članicom, jednoglasno odluči produljiti to razdoblje.

4. Za potrebe stavaka 2. i 3. član Europskog vijeća ili Vijeća, koji predstavlja državu članicu koja se povlači, ne sudjeluje ni u raspravama Europskog vijeća ili Vijeća ni u donošenju odluka koje se na nju odnose. Kvalificirana se većina utvrđuje u skladu s člankom 238. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

5. Ako država koja se povukla iz Unije ponovno zatraži pristupiti Uniji, njezin zahtjev podliježe postupku iz članka 49.

---

Gore navedeni članak u Mađarskim novinama napisao je politolog Tamas Fricz, koji je poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja (CÖF). Taj Forum organizira periodički takozvane "mirovne marševe" – demonstracije moći Orbanove vlade s desecima ili stotinama tisuća sudionika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU-a.

Zbog toga je vjerojatno da su vladajući krugovi bili unaprijed informirani o Friczovom članku ili su ga možda čak s njim dogovorili. Temu Huxit prošlih je tjedana načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke – ali samo indirektno.

Laszlo Köver, predsjednik mađarskog parlamenta, početkom srpnja je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU-u "posve sigurno glasovao protiv". A ministar financija Mihaly Varga prošli je tjedan rekao da bi na referendumu, doduše, trenutačno glasao s "da". Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem ovog desetljeća, kada Mađarska počne više uplaćivati u proračun EU-a nego što iz njega dobije.

"Postoji i život izvan EU-a"

I Viktor Orban je u prošlosti povremeno izjavljivao da "naravno, postoji i život izvan EU-a", zadnji put 2016. u vezi s Brexitom. U ovoj najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio.

No proteklih godina se sve češće i agresivnije sukobljavao s EU-om, nedavno oko mađarskog zakona kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna i transseksualna propaganda kod maloljetnika. U tim sporovima Orban je sve jasnije govorio da odbija EU u njegovom sadašnjem obliku.

Mađarski oporbeni političari smatraju da se iza članka u listu Magyar Nemzet kriju Orban i njegovi suradnici. "Počela je Orbanova kampanja za izlazak naše domovine iz Europske unije", napisala je na Facebooku lijevo-zelena političarka Timea Szabo iz stranke Dijalog za Mađarsku. Slično su se izjasnili i skoro svi drugi oporbenjaci.

Trenutačno izlazak iz EU-a još uvijek nije u Orbanovom interesu, kaže mađarski politolog Peter Kreko za DW. "Ali u njegovom je interesu okretanje javnog mnijenja protiv EU-a kako bi time protiv Bruxellesa imao ucjenjivački potencijal mogućeg Huxita. Utoliko je njegov cilj povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj."

Mađari su još uvijek proeuropski orijentirani

Pri tome Orban koristi i tvrdnju da Mađarska iz EU-a dobiva sve manje novca i zato više ne može imati koristi od članstva, pojašnjava Kreko, koji trenutačno radi na Institutu za znanosti o čovjeku (IWM) u Beču. Jer, u ispitivanjima javnog mnijenja Mađari kao jednu od najvećih prednosti EU-a navode upravo europske fondove.

"No mora se jasno reći da je velika većina Mađara u načelu vrlo stabilno proeuropski orijentirana", ističe Kreko. Zato bi, smatra on, pretjerana propaganda protiv EU-a s pogledom na parlamentarne izbore idućeg proljeća mogla biti "taktička pogreška". On predviđa da bi to moglo utjecati na neodlučne proeuropski orijentirane birače da se okrenu oporbi, pisao je DW.

Drugi mediji pak navode da je Velika Britanija izašla iz Unije i još trpi velike posljedice, a mala Mađarska bi mogla propasti nakon tog poteza. Stoga anlitičari procjenjuju da Orban nije toliko lud da svoju zemlju odvede u propast. Ili ipak jest?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50-1223300 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=79bd66d314d77499486c217510e9c454571bf16d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bomba+iz+usta+ministra%3A+izlazi+li+i+ova+zemlja+iz+Europske+unije%3F+Ovo+se+kuha+ve%C4%87+godinama%2C+mnogi+se+pribojavaju+da+bi+mogao+biti+pokrenut+kontroverzni+%C4%8Dlanak+50.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50-1223300 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbomba-iz-usta-ministra-izlazi-li-i-ova-zemlja-iz-europske-unije-ovo-se-kuha-vec-godinama-mnogi-se-pribojavaju-da-bi-mogao-biti-pokrenut-kontroverzni-clanak-50-1223300 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE NEPRILIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNOVE NEPRILIKE

Bomba iz usta ministra: izlazi li i ova zemlja iz Europske unije? Ovo se kuha već godinama, mnogi se pribojavaju da bi mogao biti pokrenut kontroverzni članak 50.

Piše PSD
10. rujna 2022. - 19:20

Mađarska riskira da zbog svog odnosa sa Rusijom i stavom o ratu u Ukrajini napusti EU, izjavio je češki ministar europskih poslova Mikulaš Bek.

Njegova izjava je kao bomba odjeknula Mađarskom, ali i cijelom Europom. On je rekao ono što mnogi misle, ali se nisu usudili javno izreći.

Upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji i sukobu u Ukrajini potencijalno mogao dovesti do njenog izlaska iz EU.

Drugi pak navode kako i pojedine zemlje jedva čekaju da Mađarska napustu Uniju i da sa sobom povede Poljsku, jer te dvije zemlje ne štite europske vrijednosti. Uzimali bi novce od Unije, ali ne bi poštivali uzuse demokratskog svijeta.

EU je "jedinstvo mnogih glasova" koje uvijek nalazi zajednički jezik usprkos svim sporovima, rekao je Bek za češki radio.

- Mađarska je, po mom mišljenj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:29