stdClass Object ( [id] => 1387872 [title] => Pravo glasa sa 16 ili s 18?; ‘Koristi nas se kao topovsko meso između desnice i ljevice i vabi jeftinim argumentima‘ [alias] => pravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zagreb ima svoj Europski trg, a u srijedu navečer nakratko ga je dobio i Split. Šalu na stranu, taj splitski Europski trg zapravo je Trg Šperun, koji se za potrebe debata o Europskoj uniji nakratko pretvorio u pravo debatno poprište na otvorenom, a zvijezde večeri bili su splitski srednjoškolci i studenti.

Radi se o debati u organizaciji udruge "Info zona" i portala Srednja.hr, a sve s ciljem edukacije mladih o demokraciji, Europskoj uniji i njezinim politikama. Na tapetu su se našle dvije teme: uloga mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore i važnost mladih za demokraciju. 

Za debatu o ulozi mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore bili su zaduženi srednjoškolci, točnije učenici Prve gimnazije i Prirodoslovne gimnazije pod vodstvom profesorice Dijane Ledić Begonja. Troje učenika iz Prirodoslovne gimnazije bilo je zaduženo za afirmacijsku stranu, dok je za negacijsku stranu bilo zaduženo troje učenika iz Prve gimnazije.

Što o Europskoj uniji misle srednjoškolci i studenti?

Fokus debate srednjoškolaca bio je na pomicanju dobne granice za glasanje na EU izborima s 18 na 16 godina. Obje strane dale su vrlo kvalitetne argumente, ali o njima ćemo nešto više napisati kasnije. Budući da je izlaznost na EU izbore u Hrvatskoj poprilično niska (među najlošijima u Europi), a posebno među mladima, zanimalo nas je kako na EU politiku gledaju splitski srednjoškolci. 

---

image

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix
---

- Tijekom pripreme za debatu dosta sam naučila, zapravo sam shvatila najveću problematiku samog neizlaženja na izbore za Europski parlament. Ta tema nije aktualizirana među mladima, nije nam dobro približena ni predstavljena, niti smo u nju dovoljno uključeni. Prvi korak koji bismo trebali napraviti kako bismo što više mladih privukli da iziđu na izbore trebao bi biti promocija te teme na društvenim mrežama. 

- Ja sam se za potrebe ove debate najviše informirala preko društvenih mreža, odnosno TikToka. U zadnje vrijeme pojavilo se i nekoliko mladih iz Hrvatske koji pokušavaju postati eurozastupnici i od njih sam dosta naučila. Predstavili su mi tu temu na način koji je meni zanimljiv i pristupačan - rekla nam je Nikolina Bobeta, učenica trećeg razreda I. gimnazije.

Osim što ih priprema za brojne debate, profesorica Ledić Begonja svoje učenike educira o EU institucijama i priprema ih da jednog dana aktivno sudjeluju u izgradnji naše europske budućnosti. Dio tog projekta, ali i ove debate, bila je učenica prvog razreda Prirodoslovne gimnazije Ivana Čondić Begov.

- O funkcioniranju Europske unije najviše sam naučila u školi, mi smo Škola ambasador Europskog parlamenta i u sklopu toga imamo razne kvizove i edukacije, a posjetili smo i Europski parlament i sve vidjeli uživo. To mi je bilo jako lijepo iskustvo, vidjeli smo prostorije u kojima se donose važne odluke za nas, ali i cijelu Europsku uniju - rekla nam je Ivana i dodala da će, kada napuni 18 godina, definitivno izlaziti na izbore jer smatra da je to iznimno važno za budućnost EU-a.

O važnosti mladih za demokraciju debatirali su studenti Damir i Josip iz Splitske debatne unije. Josip je bio zadužen za afirmacijsku stranu i argumentirao je zašto su mladi važni za demokraciju, dok je Damir objasnio zašto "težina" demokracije nije nužno na mladima.

---

image

Damir i Josip

Jakov Prkić/Cropix
---

Da ne duljimo previše, u nastavku pročitajte argumente koji su nam ostali u posebnom sjećanju.

‘Mladi trebaju glasati jer se danas donose odluke koje će utjecati na naše živote sljedećih 20 godina‘

Josip kaže da mlade diljem EU-a muče slični problemi - nezaposlenost, stambeno pitanje i zelena tranzicija. Te probleme ne možemo rješavati za 10 godina, kada se zaposlimo, vrijeme za sudjelovanje je sada, jer će odluke koje se donose danas utjecati na naše živote sljedećih 20-30 godina. Bitno je sada sudjelovati u tim odlukama jer, ako se sada ne uključimo, tim odlukama nećemo u budućnosti biti zadovoljni.

‘Ne mogu mladi rješavati probleme koji se akumuliraju stoljećima, koristi ih se kao topovsko meso između desnice i ljevice‘

Damir pak tvrdi da uključivanje mladih nije gorući problem Europske unije. Ne možemo svaliti rješavanje ovih problema na mlade jer ih oni nisu stvorili. Dodaje i da se mlade tretira kao topovsko meso između ljevice i desnice, odnosno koristi ih se kao argument u prepucavanjima kada političkim akterima to odgovara. 

‘Mora postojati način da se glas mladih čuje‘

Dora je rekla da mora postojati način da se glas mladih čuje, uključivanjem šesnaestogodišnjaka u kampanju za EU izbore pozitivan utjecaj može se proširiti na sve ostale glasače. Iako možda neki smatraju da su mladi nedovoljno iskusni ili zreli za sudjelovanje u donošenju političkih odluka, njihov glas mora se na neki način čuti.

---

image

Lora, Ivana i Dora

Jakov Prkić/Cropix
---

‘Šesnaestogodišnjaci nemaju dovoljno iskustva za donošenje političkih odluka‘

Nikolina kaže da bi, umjesto spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina, više trebali poraditi na edukaciji mladih kako bi imali sve alate za donošenje informiranih odluka kada za to dođe vrijeme, odnosno kada napune 18 godina. Dodala je i da se pomicanjem dobne granice ne bi postiglo puno jer mladi na izbore izlaze u malom broju čak i kada postanu punoljetni.

‘Mlade na vrijeme treba početi pripremati, oni će sutra biti stup društva‘

Ivana napominje da s edukacijom treba početi od osnovne škole jer uključivanjem i stjecanjem znanja mladi od najranije dobi uče o vanjskoj politici, ali i kako bi svijet mogao i trebao izgledati. Sve to omogućava im bolju budućnost, tvrdi Ivana.

‘Mladi u dobi od 16 godina spadaju u ranjivu skupinu, tu postoji prostor za političke manipulacije‘

Zoa je istaknula da mnogi mladi u toj dobi još uvijek razvijaju kritičko mišljenje pa bi netko mogao iskoristiti njihovu neinformiranost ili naivnost za ostvarivanje vlastitih političkih ciljeva. Političari bi na mlade mogli gledati kao lakše manipulativne ciljeve, koristeći emocionalne apele i površne argumente kako bi ih privukli. 

‘Mnoge politike koje se donose u Europskoj uniji imaju neposredan i dubok utjecaj na mlade‘

Lora kaže da su pitanja obrazovanja, zapošljavanja, zaštite okoliša i mobilnosti ključna za živote mladih sada, ali i u budućnosti. Oni se osjećaju isključenima iz političkog procesa, što je po Lori nepravedno. Uključivanjem mladih u politike EU-a dala bi im se prilika da iskomuniciraju svoje ideje.  

---

image

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix
---

‘Izborna prava trebaju biti standardizirana‘

Ante je u svojoj argumentaciji rekao da je standardizacija izbornih prava ključni element za očuvanje integriteta i demokratskih vrijednosti izbornih procesa. Kroz uspostavu jasnih i konzistentnih pravila za sudjelovanje na izborima osigurava se da glasati mogu samo građani koji su dovoljno zreli i informirani za donošenje političkih odluka. Bez standardizacije postoji opasnost od nedosljednosti u pravilima i mogućih kontroverzi oko toga tko bi trebao imati pravo glasa.

---

‘Nisu prepoznali ni Borzan ni Freda‘

Ove debate organizirao je portal srednja.hr u suradnji s Info zonom, Prirodoslovnom školom Split, I. gimnazijom Split i Splitskom debatnom unijom, a sve u sklopu projekta "Izvankurikularna aktivnost za pametnog mladog glasača".

Osim ovih debata, ekipa s portala srednja.hr organizirala je i brojna druga događanja u četiri grada u Hrvatskoj - Osijeku, Dubrovniku, Puli i Splitu. 

Marko Matijević, glavni urednik portala, kazao nam je da ih je iznenadilo koliko mladih uopće nije upoznato s radom institucija Europske unije, a ne prepoznaju ni naše eurozastupnike.

- U sva četiri grada mladima smo pokazivali fotografije naših europarlamentaraca iz trenutnog saziva i gotovo nitko nije prepoznao nikoga od njih. Ponekad bi prepoznali Sinčića ili Kolakušića. U Osijeku smo očekivali da će prepoznati Freda Matića ili Biljanu Borzan, ali to nije bio slučaj. Slična situacija bila je i u Puli, Valtera Flegu prepoznao je samo jedan od 10 mladih - otkrio nam je Matijević.

---

---

Iskoristite svoje pravo, izađite na birališta!

Do izbora za Europski parlament ostalo nam je manje od mjesec dana. Ove debate dale su dobar uvid u to što se sve može dobiti (ili izgubiti) uključivanjem mladih u svijet politike, svijet koji već danas utječe na njihove živote. No, osim mladih, dobrom izlaznošću ne mogu se pohvaliti ni oni stariji. Bruxelles i Strasbourg možda su od Hrvatske udaljeni na stotine kilometara, ali odluke koje se tamo donose utječu na sve nas. Zato u nedjelju 9. lipnja odvojite 10 minuta svog vremena i otiđite na birališta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštra debata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => oštra debata 2 0 6970 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 19:41:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petra Klarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-11 16:49:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-11 16:48:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pravo glasa sa 16 ili s 18?; 'Koristi nas se kao topovsko meso između desnice i ljevice i vabi jeftinim argumentima' page_title=Pravo glasa sa 16 ili s 18?; 'Koristi nas se kao topovsko meso između desnice i ljevice i vabi jeftinim argumentima' [metakey] => Europska unija, mladi, Debata, Europski parlament, Izbori za Europski parlament 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044506.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044504.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044503.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044501.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044498.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044497.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044495.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27044494.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Srednjo\u0161kolci debatanti<\/p>","

Srednjo\u0161kolci debatanti<\/p>","

Lora, Ivana i Dora<\/p>","

Ekipa u\u010denika pod nazivom \u201dOmi\u0161ke britve\u201d u pauzama od debata nudila je besplatno \u0161i\u0161anje\u00a0pod sloganom \u201dOmi\u0161ke britve ne briju ovce, ne budi ovca! Iza\u0111i i glasaj!\u201d<\/p>","

Na \u0160perunu je odr\u017eana debata srednjo\u0161kolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament<\/p>","

Na \u0160perunu je odr\u017eana debata srednjo\u0161kolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament<\/p>","

Damir i Josip<\/p>","

Na \u0160perunu je odr\u017eana debata srednjo\u0161kolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:47","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27044506_1920.jpg":"1920x1080","k_27044506_1280.jpg":"1280x1280","k_27044506_1024.jpg":"1024x1024","k_27044506_640.jpg":"640x640","k_27044506_480.jpg":"480x480","k_27044506_340.jpg":"340x340","k_27044506_220.jpg":"220x220","o_27044506_1280.jpg":"1280x853","o_27044506_1024.jpg":"1024x682","o_27044506_640.jpg":"640x426","o_27044506_480.jpg":"480x320","o_27044506_340.jpg":"340x226","o_27044506_220.jpg":"220x146","h_27044506_1280.jpg":"1280x854","h_27044506_1024.jpg":"1024x683","h_27044506_640.jpg":"640x427","h_27044506_480.jpg":"480x320","h_27044506_340.jpg":"340x227","h_27044506_220.jpg":"220x147","pp_27044506_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044506_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044506_640.jpg":"640x814","pp_27044506_480.jpg":"480x611","pp_27044506_340.jpg":"340x432","pp_27044506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044504_1920.jpg":"1920x1080","k_27044504_1280.jpg":"1280x1280","k_27044504_1024.jpg":"1024x1024","k_27044504_640.jpg":"640x640","k_27044504_480.jpg":"480x480","k_27044504_340.jpg":"340x340","k_27044504_220.jpg":"220x220","o_27044504_1280.jpg":"1280x853","o_27044504_1024.jpg":"1024x682","o_27044504_640.jpg":"640x426","o_27044504_480.jpg":"480x320","o_27044504_340.jpg":"340x226","o_27044504_220.jpg":"220x146","h_27044504_1280.jpg":"1280x854","h_27044504_1024.jpg":"1024x683","h_27044504_640.jpg":"640x427","h_27044504_480.jpg":"480x320","h_27044504_340.jpg":"340x227","h_27044504_220.jpg":"220x147","pp_27044504_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044504_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044504_640.jpg":"640x814","pp_27044504_480.jpg":"480x611","pp_27044504_340.jpg":"340x432","pp_27044504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_27044503_1920.jpg":"1920x1080","k_27044503_1280.jpg":"1280x1280","k_27044503_1024.jpg":"1024x1024","k_27044503_640.jpg":"640x640","k_27044503_480.jpg":"480x480","k_27044503_340.jpg":"340x340","k_27044503_220.jpg":"220x220","o_27044503_1280.jpg":"1280x848","o_27044503_1024.jpg":"1024x678","o_27044503_640.jpg":"640x424","o_27044503_480.jpg":"480x318","o_27044503_340.jpg":"340x225","o_27044503_220.jpg":"220x145","h_27044503_1280.jpg":"1280x854","h_27044503_1024.jpg":"1024x683","h_27044503_640.jpg":"640x427","h_27044503_480.jpg":"480x320","h_27044503_340.jpg":"340x227","h_27044503_220.jpg":"220x147","pp_27044503_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044503_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044503_640.jpg":"640x814","pp_27044503_480.jpg":"480x611","pp_27044503_340.jpg":"340x432","pp_27044503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044501_1920.jpg":"1920x1080","k_27044501_1280.jpg":"1280x1280","k_27044501_1024.jpg":"1024x1024","k_27044501_640.jpg":"640x640","k_27044501_480.jpg":"480x480","k_27044501_340.jpg":"340x340","k_27044501_220.jpg":"220x220","o_27044501_1280.jpg":"1280x853","o_27044501_1024.jpg":"1024x682","o_27044501_640.jpg":"640x426","o_27044501_480.jpg":"480x320","o_27044501_340.jpg":"340x226","o_27044501_220.jpg":"220x146","h_27044501_1280.jpg":"1280x854","h_27044501_1024.jpg":"1024x683","h_27044501_640.jpg":"640x427","h_27044501_480.jpg":"480x320","h_27044501_340.jpg":"340x227","h_27044501_220.jpg":"220x147","pp_27044501_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044501_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044501_640.jpg":"640x814","pp_27044501_480.jpg":"480x611","pp_27044501_340.jpg":"340x432","pp_27044501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044498_1920.jpg":"1920x1080","k_27044498_1280.jpg":"1280x1280","k_27044498_1024.jpg":"1024x1024","k_27044498_640.jpg":"640x640","k_27044498_480.jpg":"480x480","k_27044498_340.jpg":"340x340","k_27044498_220.jpg":"220x220","o_27044498_1280.jpg":"1280x853","o_27044498_1024.jpg":"1024x682","o_27044498_640.jpg":"640x426","o_27044498_480.jpg":"480x320","o_27044498_340.jpg":"340x226","o_27044498_220.jpg":"220x146","h_27044498_1280.jpg":"1280x854","h_27044498_1024.jpg":"1024x683","h_27044498_640.jpg":"640x427","h_27044498_480.jpg":"480x320","h_27044498_340.jpg":"340x227","h_27044498_220.jpg":"220x147","pp_27044498_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044498_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044498_640.jpg":"640x814","pp_27044498_480.jpg":"480x611","pp_27044498_340.jpg":"340x432","pp_27044498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044497_1920.jpg":"1920x1080","k_27044497_1280.jpg":"1280x1280","k_27044497_1024.jpg":"1024x1024","k_27044497_640.jpg":"640x640","k_27044497_480.jpg":"480x480","k_27044497_340.jpg":"340x340","k_27044497_220.jpg":"220x220","o_27044497_1280.jpg":"1280x853","o_27044497_1024.jpg":"1024x682","o_27044497_640.jpg":"640x426","o_27044497_480.jpg":"480x320","o_27044497_340.jpg":"340x226","o_27044497_220.jpg":"220x146","h_27044497_1280.jpg":"1280x854","h_27044497_1024.jpg":"1024x683","h_27044497_640.jpg":"640x427","h_27044497_480.jpg":"480x320","h_27044497_340.jpg":"340x227","h_27044497_220.jpg":"220x147","pp_27044497_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044497_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044497_640.jpg":"640x814","pp_27044497_480.jpg":"480x611","pp_27044497_340.jpg":"340x432","pp_27044497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_27044495_1920.jpg":"1920x1080","k_27044495_1280.jpg":"1280x1280","k_27044495_1024.jpg":"1024x1024","k_27044495_640.jpg":"640x640","k_27044495_480.jpg":"480x480","k_27044495_340.jpg":"340x340","k_27044495_220.jpg":"220x220","o_27044495_1280.jpg":"1280x837","o_27044495_1024.jpg":"1024x669","o_27044495_640.jpg":"640x418","o_27044495_480.jpg":"480x314","o_27044495_340.jpg":"340x222","o_27044495_220.jpg":"220x143","h_27044495_1280.jpg":"1280x854","h_27044495_1024.jpg":"1024x683","h_27044495_640.jpg":"640x427","h_27044495_480.jpg":"480x320","h_27044495_340.jpg":"340x227","h_27044495_220.jpg":"220x147","pp_27044495_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044495_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044495_640.jpg":"640x814","pp_27044495_480.jpg":"480x611","pp_27044495_340.jpg":"340x432","pp_27044495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27044494_1920.jpg":"1920x1080","k_27044494_1280.jpg":"1280x1280","k_27044494_1024.jpg":"1024x1024","k_27044494_640.jpg":"640x640","k_27044494_480.jpg":"480x480","k_27044494_340.jpg":"340x340","k_27044494_220.jpg":"220x220","o_27044494_1280.jpg":"1280x853","o_27044494_1024.jpg":"1024x682","o_27044494_640.jpg":"640x426","o_27044494_480.jpg":"480x320","o_27044494_340.jpg":"340x226","o_27044494_220.jpg":"220x146","h_27044494_1280.jpg":"1280x854","h_27044494_1024.jpg":"1024x683","h_27044494_640.jpg":"640x427","h_27044494_480.jpg":"480x320","h_27044494_340.jpg":"340x227","h_27044494_220.jpg":"220x147","pp_27044494_1280.jpg":"1280x1628","pp_27044494_1024.jpg":"1024x1303","pp_27044494_640.jpg":"640x814","pp_27044494_480.jpg":"480x611","pp_27044494_340.jpg":"340x432","pp_27044494_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 16 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8292467 Threads: 4 Questions: 1629043831 Slow queries: 4993357 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113303776 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima-1387872 [printLink] => /split/pravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima-1387872?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 387224 [name] => Europska unija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-unija [link] => /tag/europska-unija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 375534 [name] => mladi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi [link] => /tag/mladi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 434628 [name] => debata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => debata [link] => /tag/debata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 456530 [name] => Europski parlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-parlament [link] => /tag/europski-parlament ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750877 [name] => Izbori za Europski parlament 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 11:43:02 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-za-europski-parlament-2024 [link] => /tag/izbori-za-europski-parlament-2024 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštra debata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravo glasa sa 16 ili s 18?; ‘Koristi nas se kao topovsko meso između desnice i ljevice i vabi jeftinim argumentima‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-06-43-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044506.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Srednjoškolci debatanti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044506.jpg [title] =>

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044504.jpg [title] =>

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044503.jpg [title] =>

Lora, Ivana i Dora

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044501.jpg [title] =>

Ekipa učenika pod nazivom ”Omiške britve” u pauzama od debata nudila je besplatno šišanje pod sloganom ”Omiške britve ne briju ovce, ne budi ovca! Izađi i glasaj!”

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044498.jpg [title] =>

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044497.jpg [title] =>

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044495.jpg [title] =>

Damir i Josip

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27044494.jpg [title] =>

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zagreb ima svoj Europski trg, a u srijedu navečer nakratko ga je dobio i Split. Šalu na stranu, taj splitski Europski trg zapravo je Trg Šperun, koji se za potrebe debata o Europskoj uniji nakratko pretvorio u pravo debatno poprište na otvorenom, a zvijezde večeri bili su splitski srednjoškolci i studenti.

Radi se o debati u organizaciji udruge "Info zona" i portala Srednja.hr, a sve s ciljem edukacije mladih o demokraciji, Europskoj uniji i njezinim politikama. Na tapetu su se našle dvije teme: uloga mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore i važnost mladih za demokraciju. 

Za debatu o ulozi mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore bili su zaduženi srednjoškolci, točnije učenici Prve gimnazije i Prirodoslovne gimnazije pod vodstvom profesorice Dijane Ledić Begonja. Troje učenika iz Prirodoslovne gimnazije bilo je zaduženo za afirmacijsku stranu, dok je za negacijsku stranu bilo zaduženo troje učenika iz Prve gimnazije.

Što o Europskoj uniji misle srednjoškolci i studenti?

Fokus debate srednjoškolaca bio je na pomicanju dobne granice za glasanje na EU izborima s 18 na 16 godina. Obje strane dale su vrlo kvalitetne argumente, ali o njima ćemo nešto više napisati kasnije. Budući da je izlaznost na EU izbore u Hrvatskoj poprilično niska (među najlošijima u Europi), a posebno među mladima, zanimalo nas je kako na EU politiku gledaju splitski srednjoškolci. 

---

image

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix
---

- Tijekom pripreme za debatu dosta sam naučila, zapravo sam shvatila najveću problematiku samog neizlaženja na izbore za Europski parlament. Ta tema nije aktualizirana među mladima, nije nam dobro približena ni predstavljena, niti smo u nju dovoljno uključeni. Prvi korak koji bismo trebali napraviti kako bismo što više mladih privukli da iziđu na izbore trebao bi biti promocija te teme na društvenim mrežama. 

- Ja sam se za potrebe ove debate najviše informirala preko društvenih mreža, odnosno TikToka. U zadnje vrijeme pojavilo se i nekoliko mladih iz Hrvatske koji pokušavaju postati eurozastupnici i od njih sam dosta naučila. Predstavili su mi tu temu na način koji je meni zanimljiv i pristupačan - rekla nam je Nikolina Bobeta, učenica trećeg razreda I. gimnazije.

Osim što ih priprema za brojne debate, profesorica Ledić Begonja svoje učenike educira o EU institucijama i priprema ih da jednog dana aktivno sudjeluju u izgradnji naše europske budućnosti. Dio tog projekta, ali i ove debate, bila je učenica prvog razreda Prirodoslovne gimnazije Ivana Čondić Begov.

- O funkcioniranju Europske unije najviše sam naučila u školi, mi smo Škola ambasador Europskog parlamenta i u sklopu toga imamo razne kvizove i edukacije, a posjetili smo i Europski parlament i sve vidjeli uživo. To mi je bilo jako lijepo iskustvo, vidjeli smo prostorije u kojima se donose važne odluke za nas, ali i cijelu Europsku uniju - rekla nam je Ivana i dodala da će, kada napuni 18 godina, definitivno izlaziti na izbore jer smatra da je to iznimno važno za budućnost EU-a.

O važnosti mladih za demokraciju debatirali su studenti Damir i Josip iz Splitske debatne unije. Josip je bio zadužen za afirmacijsku stranu i argumentirao je zašto su mladi važni za demokraciju, dok je Damir objasnio zašto "težina" demokracije nije nužno na mladima.

---

image

Damir i Josip

Jakov Prkić/Cropix
---

Da ne duljimo previše, u nastavku pročitajte argumente koji su nam ostali u posebnom sjećanju.

‘Mladi trebaju glasati jer se danas donose odluke koje će utjecati na naše živote sljedećih 20 godina‘

Josip kaže da mlade diljem EU-a muče slični problemi - nezaposlenost, stambeno pitanje i zelena tranzicija. Te probleme ne možemo rješavati za 10 godina, kada se zaposlimo, vrijeme za sudjelovanje je sada, jer će odluke koje se donose danas utjecati na naše živote sljedećih 20-30 godina. Bitno je sada sudjelovati u tim odlukama jer, ako se sada ne uključimo, tim odlukama nećemo u budućnosti biti zadovoljni.

‘Ne mogu mladi rješavati probleme koji se akumuliraju stoljećima, koristi ih se kao topovsko meso između desnice i ljevice‘

Damir pak tvrdi da uključivanje mladih nije gorući problem Europske unije. Ne možemo svaliti rješavanje ovih problema na mlade jer ih oni nisu stvorili. Dodaje i da se mlade tretira kao topovsko meso između ljevice i desnice, odnosno koristi ih se kao argument u prepucavanjima kada političkim akterima to odgovara. 

‘Mora postojati način da se glas mladih čuje‘

Dora je rekla da mora postojati način da se glas mladih čuje, uključivanjem šesnaestogodišnjaka u kampanju za EU izbore pozitivan utjecaj može se proširiti na sve ostale glasače. Iako možda neki smatraju da su mladi nedovoljno iskusni ili zreli za sudjelovanje u donošenju političkih odluka, njihov glas mora se na neki način čuti.

---

image

Lora, Ivana i Dora

Jakov Prkić/Cropix
---

‘Šesnaestogodišnjaci nemaju dovoljno iskustva za donošenje političkih odluka‘

Nikolina kaže da bi, umjesto spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina, više trebali poraditi na edukaciji mladih kako bi imali sve alate za donošenje informiranih odluka kada za to dođe vrijeme, odnosno kada napune 18 godina. Dodala je i da se pomicanjem dobne granice ne bi postiglo puno jer mladi na izbore izlaze u malom broju čak i kada postanu punoljetni.

‘Mlade na vrijeme treba početi pripremati, oni će sutra biti stup društva‘

Ivana napominje da s edukacijom treba početi od osnovne škole jer uključivanjem i stjecanjem znanja mladi od najranije dobi uče o vanjskoj politici, ali i kako bi svijet mogao i trebao izgledati. Sve to omogućava im bolju budućnost, tvrdi Ivana.

‘Mladi u dobi od 16 godina spadaju u ranjivu skupinu, tu postoji prostor za političke manipulacije‘

Zoa je istaknula da mnogi mladi u toj dobi još uvijek razvijaju kritičko mišljenje pa bi netko mogao iskoristiti njihovu neinformiranost ili naivnost za ostvarivanje vlastitih političkih ciljeva. Političari bi na mlade mogli gledati kao lakše manipulativne ciljeve, koristeći emocionalne apele i površne argumente kako bi ih privukli. 

‘Mnoge politike koje se donose u Europskoj uniji imaju neposredan i dubok utjecaj na mlade‘

Lora kaže da su pitanja obrazovanja, zapošljavanja, zaštite okoliša i mobilnosti ključna za živote mladih sada, ali i u budućnosti. Oni se osjećaju isključenima iz političkog procesa, što je po Lori nepravedno. Uključivanjem mladih u politike EU-a dala bi im se prilika da iskomuniciraju svoje ideje.  

---

image

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix
---

‘Izborna prava trebaju biti standardizirana‘

Ante je u svojoj argumentaciji rekao da je standardizacija izbornih prava ključni element za očuvanje integriteta i demokratskih vrijednosti izbornih procesa. Kroz uspostavu jasnih i konzistentnih pravila za sudjelovanje na izborima osigurava se da glasati mogu samo građani koji su dovoljno zreli i informirani za donošenje političkih odluka. Bez standardizacije postoji opasnost od nedosljednosti u pravilima i mogućih kontroverzi oko toga tko bi trebao imati pravo glasa.

---

‘Nisu prepoznali ni Borzan ni Freda‘

Ove debate organizirao je portal srednja.hr u suradnji s Info zonom, Prirodoslovnom školom Split, I. gimnazijom Split i Splitskom debatnom unijom, a sve u sklopu projekta "Izvankurikularna aktivnost za pametnog mladog glasača".

Osim ovih debata, ekipa s portala srednja.hr organizirala je i brojna druga događanja u četiri grada u Hrvatskoj - Osijeku, Dubrovniku, Puli i Splitu. 

Marko Matijević, glavni urednik portala, kazao nam je da ih je iznenadilo koliko mladih uopće nije upoznato s radom institucija Europske unije, a ne prepoznaju ni naše eurozastupnike.

- U sva četiri grada mladima smo pokazivali fotografije naših europarlamentaraca iz trenutnog saziva i gotovo nitko nije prepoznao nikoga od njih. Ponekad bi prepoznali Sinčića ili Kolakušića. U Osijeku smo očekivali da će prepoznati Freda Matića ili Biljanu Borzan, ali to nije bio slučaj. Slična situacija bila je i u Puli, Valtera Flegu prepoznao je samo jedan od 10 mladih - otkrio nam je Matijević.

---

---

Iskoristite svoje pravo, izađite na birališta!

Do izbora za Europski parlament ostalo nam je manje od mjesec dana. Ove debate dale su dobar uvid u to što se sve može dobiti (ili izgubiti) uključivanjem mladih u svijet politike, svijet koji već danas utječe na njihove živote. No, osim mladih, dobrom izlaznošću ne mogu se pohvaliti ni oni stariji. Bruxelles i Strasbourg možda su od Hrvatske udaljeni na stotine kilometara, ali odluke koje se tamo donose utječu na sve nas. Zato u nedjelju 9. lipnja odvojite 10 minuta svog vremena i otiđite na birališta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix

Srednjoškolci debatanti

Jakov Prkić/Cropix

Lora, Ivana i Dora

Jakov Prkić/Cropix

Ekipa učenika pod nazivom ”Omiške britve” u pauzama od debata nudila je besplatno šišanje pod sloganom ”Omiške britve ne briju ovce, ne budi ovca! Izađi i glasaj!”

Jakov Prkić/Cropix

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

Jakov Prkić/Cropix

Damir i Josip

Jakov Prkić/Cropix

Na Šperunu je održana debata srednjoškolaca i studenata na temu izbora za Europski parlament

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima-1387872 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ee0a8afa0b1de754755a5b40a1cd7aef9f81372 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravo+glasa+sa+16+ili+s+18%3F%3B+%E2%80%98Koristi+nas+se+kao+topovsko+meso+izme%C4%91u+desnice+i+ljevice+i+vabi+jeftinim+argumentima%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima-1387872 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpravo-glasa-sa-16-ili-s-18-koristi-nas-se-kao-topovsko-meso-izmedu-desnice-i-ljevice-i-vabi-jeftinim-argumentima-1387872 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oštra debata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitoštra debata

Pravo glasa sa 16 ili s 18?; ‘Koristi nas se kao topovsko meso između desnice i ljevice i vabi jeftinim argumentima‘

Piše Petra Klarić
11. svibnja 2024. - 18:48

Zagreb ima svoj Europski trg, a u srijedu navečer nakratko ga je dobio i Split. Šalu na stranu, taj splitski Europski trg zapravo je Trg Šperun, koji se za potrebe debata o Europskoj uniji nakratko pretvorio u pravo debatno poprište na otvorenom, a zvijezde večeri bili su splitski srednjoškolci i studenti.

Radi se o debati u organizaciji udruge "Info zona" i portala Srednja.hr, a sve s ciljem edukacije mladih o demokraciji, Europskoj uniji i njezinim politikama. Na tapetu su se našle dvije teme: uloga mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore i važnost mladih za demokraciju. 

Za debatu o ulozi mladih od 16 godina u kampanji za Europske izbore bili su zaduženi srednjoškolci, točnije učenici Prve gimnazije i Prirodoslovne gimnazije pod vodstvom profesorice Dijane ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 08:43