StoryEditor
Svijetdošlo na naplatu

Bili su jedna od najuspješnijih europskih država u borbi protiv korone, a onda se dogodio - raspad sistema. Što je ovu zemlju dovelo do najstrožeg lockdowna?

25. listopada 2021. - 15:11

Baltička država dvostruko manja od Hrvatske trenutno je najgora po incidenciji zaraze koronavirusom u cijelome svijetu: Latvija u zadnjih 15 dana bilježi najgoru situaciju od početka pandemije, s preko 1400 zaraženih na stotinu tisuća stanovnika i prepunim bolničkim odjelima intenzivne njege.

Dugo su se vremena smatrali jednom od najuspješnijih europskih priča o obrani od korone, zabilježivši manje od 3000 smrtnih slučajeva od početka pandemije na gotovo dva milijuna građana. No, spora i neujednačena stopa cijepljenja, posebno među najstarijom populacijom, dovela je s prvim danima jeseni do neočekivanog porasta infekcija i brze prenapučenosti bolnica, pa potom i do prošlotjednoga ponovnoga uvođenja najstrožeg lockdowna, s policijskim satom.

Prije tri dana vlada u Rigi proglasila je najstrože moguće zaključavanje najmanje do 15 studenoga, s policijskim satom od 20 do 5 sati ujutro i zatvorenim školama, restoranima, kafićima i trgovinama. Stanovnici će moći napustiti vlastiti dom samo od 8 do 17 sati i to uz prilično valjani razlog, a i većina poslodavaca pozvana je gdje god to mogu organizirati rad od kuće.

image
Gints Ivuskans/AFP

Samo 57 posto od 1,9 milijuna Latvijaca potpuno je tj. dvostruko cijepljeno, što je znatno ispod EU prosjeka koji je premašio 74 posto. Posebno problematičnim iskazala se, međutim, niska procijepljenost staraca, u kombinaciji s radom škola i vrtića koji intenzivno po obiteljima šire virus zahvaljujući djeci.

Ilze Viņķele, bivša ministrica zdravstva Latvije koja je prilično uspješno nadzirala prva dva vala koronavirusa u zemlji, izjavila je za tamošnje medije:

“Znali smo da su određene skupine, posebno stariji građani i oni manje imućnog socioekonomskog stanja, jako skeptični primiti cjepivo. Kako, nažalost, dugo nismo bili u mogućnosti učinkovito nadići taj problem sad smo prisiljeni iznova ući u karantenu, a oni Latvijci koji su se cijepili s pravom će se osjećati frustrirano jer su cijelo vrijeme igrali po pravilima." Viņķele je dodala da je stopa procijepljenosti u nekim dijelovima zemlje iznimno niska, ponegdje manja i od 25 posto.

Neki od vodećih svjetskih šahista povukli su zbog epidemiološke situacije svoje najave sudjelovanja na Velikom šahovskom turniru koji se trebao održati ovaj tjedan u Rigi. Događaj je najavljen bez sudjelovanja publike, uz samo par akreditiranih novinara, no velemajstori poput američkog Hikarua Nakamure odbili su sudjelovati i igrati iz poštovanja prema Latvijcima. Nakamurinim primjerom poveo se kasnije i indijski velemajstor Vidit Gujrathi, te još neki.

image
Gints Ivuskans/AFP

Samo u prošlom tjednu učestalost širenja virusa u Latviji porasla je za nevjerojatnih 48,8 posto. Aktualni latvijski ministar zdravstva Daniels Pavļuts  pokušao je optužiti "dezinformacije" o cjepivima u ruskim medijima za skepticizam prema imunizaciji u pograničnim regijama, među stanovnicima Latvije koji govore ruski. Premijer Krišjānis Kariņš rekao je za državnu televiziju kako još nije vrijeme za analizu pogrešaka koje su Latviju iznova vratile u karantenu i ugrozile temeljno funkcioniranje zdravstvenog sustava.

item - id = 1137817
related id = 0 -> 1148520
related id = 1 -> 1148518
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 10:06