StoryEditor
Svijetubrzano se radi

AstraZeneca najavljuje cjepiva sljedeće generacije protiv novih sojeva koronavirusa: Pokušat ćemo imati nešto do jeseni, što je brže moguće

3. veljače 2021. - 15:37

AstraZeneca i Sveučilište Oxford planiraju proizvodnju sljedeće generacije cjepiva protiv covida-19 koja će štititi protiv novih sojeva koronavirusa i koja bi trebala biti dostupna na jesen, prije zime na sjevernoj hemisferi, rekao je u srijedu šef istraživanja britanske tvrtke Mene Pangalos.

Na pitanje kada bi AstraZeneca mogla proizvesti sljedeću generaciju cjepiva protiv novih sojeva, Pangalos je odgovorio "što je brže moguće".

"Pokušat ćemo imati nešto do jeseni, dakle ove godine", rekao je znanstvenik, dodavši da im je cilj pripremiti se za predstojeću zimu.

Partneri, AstraZeneka i Oxford, uvjereni se da će to cjepivo biti učinkovito protiv virulentnijeg soja koronavirusa koji je identificiran u Velikoj Britaniji i potom se proširio po svijetu, rekao je  voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda Andrew Pollard.

Ranije u razgovoru za BBC, Pollard je također kazao da bi se cjepiva protiv covida-19 mogla pokazati kao zaštita protiv teškog oblika bolesti, čak i uz nastajanje novih sojeva koji omogućuju nastavak transmisije među ljudima.

Na pitanje koliko je cjepivo AstraZenece učinkovito kod novih sojeva koronavirusa, odgovorio je da se "rade izmjene" ali da je vjerojatno da će "s vremenom virus pronaći način prilagodbe kako bi se širio među ljudima, što ne znači da nećemo biti zaštićeni od teškog oblika bolesti", objasnio je Pollard.

Znanstvenik objašnjava da je "virusu najvažnije da preživi, a ne da naškodi ljudima".
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 13:50