StoryEditorOCM
Svijetnapeto

Amerikanci oborili dron NATO partnera, s kojim već imaju napete odnose, jer se ‘previše primaknuo njihovim bazama‘

Piše vijesti sd
5. listopada 2023. - 21:41

Avion F-16 Sjedinjenih Američkih Država oborio je u četvrtak naoružanu tursku bespilotnu letjelicu koja je djelovala blizu njihovih postrojenja u Siriji.

To je prvi put da je su snage Washingtona oborile letjelicu NATO saveznika - Turske - što su potvrdili i američki dužnosnici.

Dužnosnik turskog ministarstva obrane izjavio je da bespilotna letjelica koju je oborila koalicija predvođena SAD-om nije pripadala turskim oružanim snagama, ali nije precizirao čije je vlasništvo.

Prema ranim izvješćima, oborena je Bayraktar TB2, bespilotna letjelica proizvedena od turske obrambene tvrtke Baykar, namijenjena za korištenje u turskim oružanim snagama.

Nacionalna obavještajna agencija Turske izvela je napade u Siriji protiv ciljeva kurdskih militanata nakon bombaškog napada u Ankari prošlog vikenda, potvrdio je turski sigurnosni izvor Reutersu.

SAD ima oko 900 vojnika u Siriji koji, navodno, sudjeluju u misijama protiv militanata tzv. Islamske države.

Ovaj incident bi mogao povećati dugotrajne napetosti između Turske i SAD-a. Iako je Turska strateški važan saveznik i članica NATO-a, američki dužnosnici i zakonodavci su kritizirali situaciju s ljudskim pravima u toj zemlji, kao i odgađanje prihvaćanja članstva Švedske u NATO-u.

S druge strane, Turska je frustrirana zbog toga što im SAD-a nikako da odobri 40 novih borbenih aviona F-16 i opreme za nadogradnju postojeće flote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:17