StoryEditorOCM
Regijaljudi za novo vrijeme

Vučić ipak ‘mijenja dlaku‘: najviše izgleda za šefa nove vlade ima ‘američki đak‘. I najdugovječnija ministrica u Srbiji zanimljive je profilacije

18. svibnja 2022. - 12:09

Iako obveza ponavljanja izbora na par biračkih mjesta usporava proceduru formiranja srbijanskog parlamenta, u istočnome susjedstvu već su počele pripreme za formiranje novo-stare vlasti. Nakon što krajem ovoga mjeseca na još jedan predsjednički mandat prisegne šef države Aleksandar Vučić, slijedi proces imenovanja mandatara za sastav nove vlade koja bi morala biti kompletirana najkasnije do jeseni.

Srbijanski mediji puni su špekulacija tko će im biti novi premijer, jer je Vučić već u par navrata dao nagovijestiti da će karte izvršne vlasti biti dobro promiješane i da mnogi od trenutnih ministara neće obnoviti mandat. Najviše šansi da bude novi premijer Srbije navodno ima sadašnji ministar financija Siniša Mali, a u igri su i još tri imena iz Vučićeve Srpske napredne stranke: dosadašnja premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Premda je izborni slogan Socijalističke partije Srbije glasio „Ivica Dačić – novi srpski premijer”, političar od milja zvan i 'Mali Sloba' o premijerskoj funkciji može samo sanjati. Politički kuloari najviše šansi za premijersku dužnost na internim kladionicama daju dosadašnjem ministru financija, pišu beogradske Večernje novosti.

image

Biivši gradonačelnik Beograda i srpski ministar financija Siniša Mali mogući je budući premijer

AFP

Aleksandar Vučić bio je vrhovni krojač svih srpskih vlada u zadnjih deset godina, sve od 2012. U budućoj je narodu obećao dosta novih lica i izvan političkog spektra, te službeni nastavak 'nesvrstanog' kursa između Rusije i Zapada. Pažljivom analitičaru ipak neće promaknuti podatak da je navodni kandidat za novog srpskog premijera Siniša Mali američki đak koji je kao stipendist zaklade Ron Brown svojedobno školovan na Sveučilištu Washington u St. Louisu. Siniša Mali bio je gradonačelnik Beograda od 2014.-2018.

Vučić ministre odavno rado tretira kao potrošnu i prolaznu robu te ih u pravilu mijenja nakon svakih dobivenih izbora. Od 2012. godine samo je jedna žena uspjela kontinuirano zadržati ministarsku fotelju u srbijanskim vladama, a nije Ana Brnabić. Riječ je o Zorani Mihajlović koja je obnašala dužnosti od ministrice energetike i rudarstva, preko ministrice graditeljstva, prometa i infrastrukture pa do zamjenice premijera. Smatraju je izrazito prozapadnom političarkom, premda s Aleksandrom Vučićem dijeli stranačku pripadnost. Rođena je 1970. u Tuzli, te je jedna od rijetkih u Srpskoj naprednoj stranci koja nema šešeljevsko-radikalske korijene. Navodno zbog toga među naprednjacima nije nimalo popularna, a često je sumnjiče i da je agentica SAD-a i Zapada koji joj tobože 'čuva leđa'.

image

Zorana Mihajlović, najdugovječnija srpska ministrica

AFP

Više je nego zanimljivo kako je Zorana Mihajlović prije ulaska u krug Vučićevih suradnika bila zapravo na današnjem šefu neprijateljskoj strani. Svojedobno je djelovala kao angažirana aktivistica protiv režima Slobodana Miloševića i sudjelovala u velikim demonstracijama kad je srušen njegov režim, pa time i Aleksandar Vučić kao svojedobni Slobin ministar informiranja i dio njegove vlasti. Ni danas Zorana Mihajlović javno ne krije privreženost Zapadu i liberalnim vrijednostima, ali se očito više nego vješto prilagođava i politici svoga stranačkog šefa. Osim nje, među najdugovječnijim ministrima u Srbiji su i Nebojša Stefanović i Jadranka Joksimović, koji su u tamošnjim vladama još od 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:42