StoryEditorOCM
Regijađon obraz

Srbijanski predsjednik postao je preko noći veliki branitelj interesa našeg naroda. No, povijest nas uči da ne vjerujemo Vučiću, pogotovo kad nad Hrvatima suze roni

14. siječnja 2022. - 11:48

Aleksandar Vučić je postao veliki branitelj Hrvata, na više razina.

Najprije je u maniri nevinoga djeteta s državne televizije, RTS-a, neku večer napao srbijanske tabloide zbog klikabilnog i senzacionalističkog pisanja o nestalome Splićaninu Mateju Perišu.  

'Društvene mreže su se pretvorile u lajkove, a lajk možete dobiti samo ako ste ekstremni. Ja sam bio užasnut i rekao sam nekim svojim poznanicima i prijateljima: 'Zašto ovo radite s ovim dječakom iz Splita? Je li moguće da možete objavljivati lažne snimke na kojima je on u, tobože, ljubavnom zanosu s nekim i tako nešto izmišljate, bez da provjerite, samo zato što tako nešto ima najviše klikova? Je li moguće da lažete cijelu javnost i pričate o tučama koje su nepostojeće, zato što je to najčitanija vijest?'' – briljirao je srbijanski šef države u lažnom napadu moralne panike i jeftinome medijskom dramoletu.  

TV-predstava nekadašnjega Šešeljeva potrčka možda bi i urodila plodom da i mala djeca na Balkanu već ne znaju kako je neupitni glavni urednik svih vodećih tabloida u Srbiji upravo - Aleksandar Vučić. Njegovi urednički i novinarski adlatusi u Informeru, Srpskom telegrafu, Kuriru i Alo-u već punih 10 godina veličaju mu lik i djelo na načine kojih se ne bi posramio ni slavni Agitprop, te odrađuju naručene napade na svakoga tko se usudi kritizirati Vučića i njegovu politiku, ne prežući ni od najbrutalnijih laži, uvreda i kleveta. Nerijetko ti medijski nasrtaji na Vučićeve neistomišljenike prerastaju i u prave kampanje progona koje završavaju uličnim nasiljem, nakon što se lideri opozicije javnosti kroz tabloide predstave kao urotnici koji pripremaju atentate na vrloga predsjednika i njegov krug. Svi novinari koji prkose Vučićevim političkim željama u prozivkama njegovih tabloida redovito su strani, tajkunski, izdajnički, hrvatski ili đilasovski plaćenici. Prijetvornim PR-ovskim napadom na vlastite medijske čuvare Vučić je naprosto pokušao pilatovski oprati ruke od jedinoga logičnoga zaključka da njegovi mediji o nestalome Mateju Perišu pišu upravo onako kako on i njegovi 'naprednjaci' žele.

image
Sasa Djordjevic/AFP

Nije prošlo dugo, a predsjednik Srbije je najednom postao jako zabrinut i za položaj i brojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. U izjavi za Tanjug jučer je ustvrdio kako o interesima hrvatskog naroda u BiH često razgovara s političarima iz Hrvatske, te kako im nimalo ne zamjera što su zabrinuti jer je prema popisu iz 1991. godine u BiH bilo 725.000 Hrvata, a po popisu iz 2013. 530.000, te kako je realno da danas u BiH živi još mnogo manje Hrvata…

Jedino što je tom prilikom za Hrvate zabrinuti Aleksandar Vučić propustio reći je zbog koga su i zbog čega ti silni Hrvati iz BiH od 1991. do danas nestali? Ima li smanjenje njihova broja možda kakve veze s agresivnim velikosrpskim politikama Beograda i njegova prethodnika Slobe Miloševića? Ima li nestanak Hrvata iz BiH, naročito svih onih iz gradova i sela tzv. Republike Srpske, ikakve dodirne točke sa Dodikovim Srbima ili destruktivnom politikom Franje Tuđmana, kojega je Slobodan Milošević svojedobno lukavo navukao u zajednički projekt podjele BiH, da bi njegov narod sa svojim političkim suradnicima tamo bez milosti istrijebio? Isto onako kako danas u sličan projekt idiotske i sebične hrvatske političare pokušava uvući i Aleksandar Vučić, lijući krokodilske suze nad činjenicom da je Hrvata u BiH nakon aktivne provedbe velikosrpskog plana nekim čudom puno manje nego nekad.

Vučić retoričku dlaku po potrebi mijenja, ali ćud četničkoga potrčka nikad. Stara poslovica veli: ne vjeruj Vučiću ni kad darove nosi, a pogotovo kad nad hrvatskim sudbinama suze roni.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 18:16