StoryEditor
Regijanove mjere

Slovenija se sve teže nosi s virusom: zaraza se širi po domovima umirovljenika, vojska će možda biti razmještena i na granicu s Hrvatskom

Piše Željko Trkanjec/Jutarnji list
1. travnja 2020. - 13:53
Jure Makovec/AFP

Pozivamo sve obitelji štićenika domova za starije osobe da ih preuzmu na svoju skrb. Budite svjesni da se štićenici do kraja epidemije neće smjeti vratiti u domove - objavila je u na Twitteru u srijedu Mateja Ribič, državna tajnica u slovenskom Ministarstvu za rad, obitelj i socijalna pitanja, prenosi Jutarnji list.

Naime, u sedam ili osam (dakle, nema preciznih informacija) domova je potvrđena zaraza korona virusom. Državna tajnica Ribič je potvrdila da je najviše zaraženih u domu u Šmarju pri Jelšah i Metliki. U ovom prvom gradu, blizu granice s Hrvatskim zagorjem, virus se pojavio na samom početku zaraze u Sloveniji jer ga je jedna učiteljica unijela u lokalnu školu.

Samo u Domu u tom gradu je umrlo šest osoba. U Metliki se sa skijanja vratio liječnik koji je zatim odmah počeo raditi u lokalnom domu zdravlja gdje je zarazio brojne pacijente i štićenike Doma za starije osobe koje je obilazio.

Državna tajnica Mateja Ribič je na Twitteru objavila da je u svim Domovima zaraženo 30 zdravstvenih djelatnika i 137 štićenika.

Da stanje u Sloveniji nije dobro potvrdio je i glasnogovornik vlade za epidemiju Jelko Kacin (bivši glasnogovornik prve slovenske vlade, pa ministar, kasnije zastupnik u Europskom parlamentu).

On je na Twitteru objavio kako brojke još uvijek ne pokazuju da je Slovenija došla do vrhunca epidemije.

- Pripremamo se na još težu situaciju kad će na intenzivnu njegu trebati primiti još veći broj pacijenata uključujući i korištenje respiratora - napisao je Kacin. I upozorio da, ako ne uspiju obuzdati epidemiju, bit će potrebno preraspodijeliti sve zdravstvene djelatnike te aktivirati studente medicine.

- Pripremamo se najgore uvjete. Fokusirati se moramo na preventivu - piše Kacin.

Dodatni je problem što su u zatvoru na Dobu pri Mirni potvrdili dva slučaja zaraze kod zatvorenika.

No, i u takvim je okolnostima vlada našla vremena donijeti odluku o razmještanju vojske na južnu granicu prema Hrvatskoj o čemu će parlament odlučivati u četvrtak.

Kacin brani tu odluku navodeći kako postoji civilni i demokratski nadzor. I da će vojska činiti samo ono što je u interesu građana Slovenije, a to je - potpuni nadzor nad južnom granicom (s Hrvatskom). I to u trenutku kad nema migrantskog pritiska. Kacin ovu odluku brani navodeći da Belgija koristi dronove za nadzor kretanja stanovništva, a da Švicarska radi profile kretanja korisnika telefona. Te da je i Švicarska poslala vojsku na granice.

S druge strane, Austrija od četvrtka uvodi ograničenja na prijelazima sa Slovenijom. Zatvoreni će biti sljedeći granični prijelazi: Holmec, Jurij, Šentilj magistrala i Korensko sedlo. Za sada se režim ne mijenja na prijelazima: Karavanke, Šentilj (autocesta, željeznička stanica), Gornja Radgona, Kuzma. Prijelazi Trate, Radlje, Ljubelj su otvoreni od 5 do 21 sat a Vič od 5 do 23.

Slovenija zbog sadašnjeg razvoja epidemije dnevno gubi 0,5 posto svog BDP-a, odnosno 33 milijuna eura svaki dan, istaknuo je Kacin.

Stanje s epidemijom zaključno s utorkom je izgledalo ovako: zaraza je potvrđena kod 841 osobe, 119 ih je hospitalizirano, a 31 je na intenzivnoj njezi. Ukupno je 15 osoba umrlo.

Ukupno je testirano 23.700 ljudi.

#SLOVENIJA#KORONAVIRUS#DOM UMIROVLJENIKA

Izdvojeno

24. svibanj 2020 17:35