StoryEditorOCM
Regijanezadovoljni usvojenim izmjenama zakona o osnovama socijalne zaštite

Sarajevo: invalidi upali u Parlament

Piše PSD.
24. veljače 2009. - 19:47

Prosvjednici su provalili vrata i ušli u dvoranu gdje se održavala sjednica Zastupničkog doma, tražeći od zastupnika da ne prekidaju sjednicu i povuku svoju odluku

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je u utorak izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite u obliku u kojemu ga je predložila Federalna vlada BiH.

Tim izmjenama predviđeno je da se iz proračuna Federacije BiH financiraju samo neratni invalidi sa stopostotnim i devedesetpostotnim tjelesnim oštećenjem, dok se ubuduće ne bi financirali ostali invalidi s nižim stupnjem invaliditeta.

Njihovo financiranje trebale bi preuzeti županije, odnosno niže razine vlasti. Odluka Zastupničkog doma izazvala je burne reakcije veće skupine invalida koji su prosvjedovali ispred dvorane u kojoj se održavala sjednica Parlamenta.

Nezadovoljni usvajanjem predloženih izmjena, provalili su vrata prostorije i ušli, tražeći od zastupnika da ne prekidaju sjednicu i povuku svoju odluku.

Kroz tekuće transfere federalnog proračuna za jedanaest mjeseci prošle godine najveće stavke bile su invalidnine (282,5 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno neratne invalidnine (145,3 milijuna KM), a te dvije stavke ukupno su veće za više od četvrtine ukupnog proračuna za ovu godinu (1,6 milijardi konvertibilnih maraka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 03:49