StoryEditor
RegijaDonji Vakuf

Presuda za ratne zločine protiv civilnog stanovništva: sud u BiH osudio trojicu Srba sa 14 godina zbog ubojstva 28 Hrvata i Bošnjaka ‘95.

14. siječnja 2021. - 18:17
Samir Yordamovic/Anadolu Agency Via Afp

Drugostupanjsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je u četvrtak na po 14 godina zatvora trojicu Srba za ubojstvo 28 zarobljenih Hrvata i Bošnjaka na području Donjeg Vakufa u središnjoj Bosni tijekom ratne 1995. godine. 

Prema presudi, Žalbeno vijeće suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu protiv trojice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske Branka Čigoje, Željka Todića i Saše Boškića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Prema detaljima optužnice oni su 13. rujna 1995. godine kao pripadnici Prvog krajiškog korpusa Vojske RS-a u mjestu Oborcima u Donjem Vakufu u središnjoj Bosni ubili 28 osoba iz Mrkonjić Grada od kojih su 24 bili Bošnjaci, a četvorica Hrvati.

Po podacima hrvatskih i bošnjačkih udruženja ubijeni su iz Mrkonjić Grada koje su srpske snage ranije uhitile, a nakon toga ih prisiljavale da kopaju rovove po raznim mjestima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 18:58