StoryEditor

Pregovori o vlasti Federaciji BiH u slijepoj ulici

Piše PSD.
27. veljače 2015. - 14:06
Predstavnici političkih stranaka koje bi trebale uspostaviti vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine dvoje hoće li dogovor o novoj vladi tog entiteta biti moguće postići u nedjelju, za kada je zakazan nastavak pregovora čelnika HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), prenose u petak lokalni mediji u BiH, a neki od njih navode kako se vodi "rovovska bitka" za fotelje.

Čelnici HDZ BiH, SDA i DF Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić ranije ovog tjedna pregovarali su o raspodjeli sedamnaest ministarskih mjesta u vladi FBiH, no dogovora nije bilo, a temeljni se problem na kraju sveo na to hoće li jedno ministarsko mjesto, namijenjeno kandidatu iz reda srpskog naroda, pripasti HDZ-u ili DF-u koji bi ga trebali predložiti.

Dok se taj problem ne riješi na Čovićevo inzistiranje ostaje blokiran i postupak potvrđivanja Vijeća ministara u parlamentu BiH, što bi se moralo obaviti do 11. ožujka.

Ukoliko se propusti taj rok propada i već potvrđeno imenovanje Denisa Zvizdića (SDA) za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH pa bi se mandatara moralo ponovo imenovati i potvrđivati.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić kazao je kako je pesimist nakon posljednjeg kruga pregovora. "Nisam optimist da će razgovori biti nastavljeni ali ovako ne možemo ići dalje. Ja sam pesimist", kazao je Podžić kako ga citira "Dnevni avaz".

Član Predsjedništva HDZ BiH Bariša Čolak potvrdio je kako njegova stranka i dalje inzistira na pet hrvatskih i jednom srpskom ministarskom mjestu u vladi FBiH te da od toga neće odustati.

Dodao je i kako je njegovoj stranci u interesu da se vlast uspostavi što prije, jer se bez toga ne može početi provoditi promjene koje su nužne.

Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović kazao je pak "Oslobođenju" kako HDZ BiH ima "previsoke zahtjeve" kada traži šest ministarstava. "Prihvaćanjem ovih zahtjeva SDA bi otišla ispod donje granice, a na to nemamo pravo zbog glasača koji su nas podržali na izborima", kazao je Ahmetović. Ilustrirao je to brojkama koje pokazuju da HDZ BiH svoje zahtjeve temelji na potpori oko 100 tisuća birača, dok ih SDA i DF zajedno imaju oko pola milijuna.

Ahmetović je ponovio sumnje kako Čović, inzistirajući na jednom srpskom ministarskom mjestu, zapravo igra neke zakulisne igre.

"Treći entitet je njegov politički cilj, a u tome ima podršku Milorada Dodika. Ja na ponašanje Čovića i zastupnika (Dodikovog) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) gledam u tom svjetlu, a volio bih da nisam u pravu", kazao je Ahmetović.

Mediji u BiH navode kako se zbog aktualnih problema u pregovorima sve više nagađa i o nekoj drugoj parlamentarnoj većini iz koje bi HDZ BiH bio izbačen.

Slično se dogodilo i nakon izbora 2010. godine, kada su o izvršnoj vlasti pregovarali Čović i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija. Iako su bili na putu konačnog dogovora sve je na kraju propalo jer je Čović nije pristao da SDP BiH kandidira Hrvata za mjesto zamjenika ministra sigurnosti.

Glavni tajni DF-a Podžić je potvrdio kako za takav scenarij postoje "tehničke mogućnosti" u smislu da teorijski, na temelju broja zasdtupničkih mandata, postoji mogućnost da neka druga sdtranka umjesto HDZ-a postane dio vladajuće većine. "Već sam čuo neka šaptanja o tome no sačekat ćemo nedjelju", bio je zagonetan Podžić.

Bariša Čolak je pak upozorio kako takva varijanta što ne bi bilo dobro za BiH. "Svi trebamo razmišljati o tome da povlačimo poteze koji će biti u interesu svih, a ne na štetu bilo koga", kazao je Čolak, a prema takvoj mogućnosti rezerviran je i SDA-ov predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović koji drži da bi potraga za nekim novim parlamentarnim većinama bila neodgovoran potez.

Čelnik oporbenog Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić sve to vidi kao borbu za fotelje, od čega zemlja nema koristi.

"Žalosno je za BiH da za tri-četiri mjeseca žestokih rasprava o uspostavi vlasti nigdje niste čuli ni rečenice o brizi za čovjeka", kazao je Radončić.

Čelnici stranaka postojeće parlasmentarne većine ponovno će se sastati u sarajevu u nedjelju poslijepodne kako bi nastavili pregovore o sastavu vlade Federacije BiH.


H

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:43