StoryEditorOCM
Regijaobavezno za sve

Počinje popis stanovništva u Srbiji, na tri pitanja građani ne moraju odgovoriti. Pripremljeno je i jedno novo, kontroverzno pitanje za muškarce

Piše PSD
27. rujna 2022. - 09:05

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu i trajat će do kraja listopada. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nije obavezno dati odgovor, rekao je za N1 Srbija pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović. Onima koji odbiju sudjelovati u popisu slijede kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, a zakon je predvidio da građani imaju pravo odbiti odgovor na tri pitanja – o materinskom jeziku, vjeroispovijesti i nacionalnoj pripadnosti, objasnio je Korović.

Među 69 pitanja naći će se i neka nova, a jedno od njih je za muškarce – koliko imaju djece. Upitan o tome postavlja li se ovo pitanje kako bi se saznalo o eventualnoj izvanbračnoj djeci, Korović objašnjava da to nije razlog, nego briga za muški fertilitet.

Napominje i da je metodologija ovog popisa usuglašena s metodologijom zemalja koje svoje popise provode oko 2020, a da se u svma njima našlo pitanje za muškarce o broju djece jer je posljednjih godina porasla zainteresiranost za muški fertilitet.

Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu, a oni koji odbiju mogu očekivati kaznu u rasponu od 20 tisuća do 50 tisuća dinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:28