StoryEditor
Regijaskupština hercegovačko-neretvanske županije usvojila zakon o raspodjeli javnih prihoda

Općine Županiji moraju dati još pet milijuna maraka

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 16:00

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o raspodjeli javnih prihoda HNŽ-a, čime će se u proračun županije usmjeriti dodatnih pet milijuna maraka iz općina HNŽ-a.

Upravo o ovoj temi trajala je višesatna rasprava s nekoliko stanki jer je nekolicina zastupnika bila protiv ovoga prijedloga. Razlog protivljenja je taj što su općine u županiji već usvojile proračune, a stupanjem na snagu ovoga prijedloga, u njihovim proračunima se prave značajne praznine, te je nužno napraviti rebalanse, što će izazvati nove krize vlasti u ovoj županiji. Ipak, na kraju je šesnaest zastupnika glasovalo za ovaj prijedlog, što je bilo dovoljno da se i spomenuta dopuna usvoji.

Zanimljivo je kako su neki zastupnici iz vladajućih stranaka tijekom sjednice otvoreno bili protiv ovoga prijedloga, ali nakon kraćih konzultacija, premijer Srećko Boras i ostali članovi Vlade HNŽ-a bili su, čini se, dovoljno uvjerljivi, te su na kraju uspjeli preživjeti glasovanje u Skupštini po ovoj točki dnevnog reda. Također, zanimljivo je kako je Nacrt proračuna za 2008. već uključivao spomenutih pet milijuna maraka, tako da se o ovoj temi razgovaralo tek nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o raspodjeli javnih prihoda HNŽ-a.

 U poslijepodnevnim satima u Skupštini se vodila rasprava oko Nacrta proračuna HNŽ-a za 2008. Neke stranke su već najavile da neće podržati proračun ako vlada ne prihvati njihova amandmane. Tu je osobito zanimljiv uvjet HSP-a Đapić – dr. Jurišić koji zahtijeva više novca za medije i branitelje, a hoće li premijer Boras i ministar financija Semin Borić imati sluha za njihove zahtjeve, ostaje vidjeti.

M. KARAČIĆ

 


 

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:06