StoryEditorOCM
RegijaZAKLJUČCI

Obrat na Kosovu: Kurti ‘bacio‘ pred Vučića dva uvjeta! Macron tvrdi: ‘Situacija je ozbiljna...‘

Piše Željko Trkanjec/JL
2. lipnja 2023. - 22:39

Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da je spreman provesti nove izbore na sjeveru Kosova - piše Željko Trkanjec za Jutarnji list.

Tu je mogućnost najavio u srijedu, da bi u četvrtak navečer rekao da je imao nekoliko razgovora s američkim senatorima i Jonom Finerom, zamjenikom savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Naveo je i uvjete: povlačenje prosvjednika ispred općinskih zgrada na sjeveru Kosova i puna provedba sporazuma koji je dogovorio sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Tijekom sastanka Europske političke zajednice u Moldovi također se razgovaralo o rješavanju trenutačne kosovske krize. Inicijativu su preuzeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, koji su razgovarali s Vučićem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani.

Zaključak je isti kao i nakon Kurtijevih telefonskih razgovora: Beograd mora utjecati na srpsku zajednicu na sjeveru Kosova da prekine prosvjede te da sudjeluje na novim izborima. Priština mora napraviti potrebne korake radi osnivanja Zajednice srpskih općina, istodobno organizirajući nove lokalne izbore.

"Bilo je napetosti na sjeveru Kosova koje su nastale zbog izbora koji su, nažalost, održani, iako nisu ispunjeni uvjeti koji jamče ispravan proces - to je dovelo do eskalacije nasilja", rekao je Macron novinarima u Chișinăuu. "Situacija je ozbiljna (...), imali smo intenzivnu raspravu o izazovima na terenu. Svi dionici trebaju pokazati hrabrost", rekao je Scholz.

Kurti se u televizijskom nastupu u četvrtak navečer obratio i američkom ambasadoru tvrdeći da mu je Jeffrey M. Hovenier važan, ali da je za njega glasao narod, a nije ga imenovao ambasador.

Ambasada nije najavila da bi moglo doći do ublažavanja nametnutih mjera koje uključuju prekid kontakata američke administracije s kosovskim dužnosnicima i prekid aktivnosti koje bi trebale potaknuti pet preostalih članica EU da priznaju Kosovo - piše Željko Trkanjec za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:01