StoryEditor
RegijaNEDAVNA TRAGEDIJA U GORAŽDU POKRENULA INSTITUCIJE

Neotkrivena minska polja siju smrt

Piše PSD.
26. ožujka 2008. - 16:48
U posljednja tri mjeseca je od zaostalih mina iz posljednjeg rata stradalo devet ljudi, od kojih su šestorica izgubila živote

Nakon što je proteklog vikenda u Goraždu mina odnijela tri života, u Upravi civilne zaštite Federacije BiH konačno je upaljeno “crveno svjetlo”. Naime, u posljednja je tri mjeseca od zaostalih mina iz posljednjeg rata stradalo devet ljudi, od kojih su šestorica izgubila živote. Stoga iz Uprave civilne zaštite smatraju potrebnim uspostavu novih mehanizama sigurnosnih mjera koje bi trebale smanjiti rizik od nesreće.

Dvojica deminera i jedan policajac proteklog su vikenda poginuli u pokušaju obilježavanja novootkrivenoga minskog polja kod Goražda. Upravo je ta tragedija otvorila pitanje koliko još u BiH ima neobilježenih minskih polja, posebno u Federaciji.

Prema nekim analizama, zadnjih nekoliko tragičnih slučajeva dogodilo se na linijama razdvajanja zaraćenih vojski, ali najveći je problem što su takva područja najčešće nepristupačna.

U Upravi civilne zaštite smatraju kako je broj neobilježenih minskih polja manji nego što se misli. Stanko Slišković, tajnik Uprave, tvrdi da se u ovaj problem moraju uključiti i ostale sigurnosne strukture, a prioritetno je uspostaviti i nove mehanizme sigurnosnih mjera. Podsjećanja radi, problemom zaostalih mina u BiH trenutačno se bavi šesnaest organizacija, čija je osnovna zadaća upozoravanje na njihovu prisutnost.

S druge strane, BHMAC je izdao do sada 39 dozvola organizacijama za deminiranje. Međutim, u Upravi civilne zaštite izražavaju bojazan od mina koje nisu postavljene tijekom rata, nego nakon njegova završetka. Zbog toga u Upravi drže kako se u ovaj problem moraju uključiti i ostale sigurnosne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 01:30