StoryEditorOCM
Regijapaklena godina

Meteorolog iz susjedstva: ‘Ovo ljeto bit će najtoplije ikad! Pripremite se na kipućih 60 dana‘

Piše vijesti sd
14. ožujka 2024. - 10:13

Iako službeno još nije gotova, ova je zima već oborila mnoge rekorde te je svrstana među najtoplije zime još od 1888. godine. A sudeći prema dosadašnjim prognozama i rekordnim temperaturama koje su se dogodile nakon toplijih zima, pred nama je vjerojatno jedno od najpaklenijih ljeta, što za Blic potvrđuje i klimatolog Goran Pejanović, zamjenik ravnatelja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, prenosi Jutarnji list.

Napominje da su ljeta i zime u Srbiji sve topliji, a jedan od razloga tome su klimatske promjene, odnosno, globalno zagrijavanje, zbog čega je temperatura na cijelome planetu porasla za preko 1 stupanj, a u Srbiji za čak 2 stupnja, ako gledamo razdoblje od 1951. godine. Srbija se naime, zagrije više i brže od svjetskog prosjeka.

Kao drugi razlog sve toplijih godina, osim klimatskih promjena, Pejanović navodi atmosfersko-oceanske pojave. Klimatolog podsjeća da smo prošle i ove zime imali vrlo topao Tihi i tropski ocean. Riječ je o fenomenu poznatom kao "El Niño", koji pridonosi porastu godišnjih temperatura.

image

Hlad, sladoled, šešir i blizina vode mogu kratkoročno pomoći (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix

- Što se tiče idućeg ljeta, za tu prognozu koristimo numeričke modele prognoze klime za duža razdoblja. Prema rezultatima modela, temperatura zraka trebala bi biti iznad prosjeka uz odstupanje od 2 stupnja. Recimo da bi prosječne sezonske temperature bile od 21 do 25 stupnjeva, a u višim brdsko-planinskim predjelima od 13 do 18 stupnjeva. Ipak, ono od čega se najviše strahujemo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim sustavima – kaže Pejanović.

Jako veliki broj vrućih dana

Prema istom proračunskom modelu, tijekom ljeta 2024. očekuje se prosječna količina oborina, od 160 do 250 milimetara po četvornom metru, a nešto više bi ih bilo u gorskim predjelima, oko 220 do 290 milimetara po četvornom metru.

Goran Pejanović ističe da bi ovo ljeto broj dana s maksimalnom temperaturom iznad 30 stupnjeva trebao biti od 35 do 60.

– Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva!

Klimatolog zaključuje da je pred nama dugo toplo ljeto te poručuje da se pripremimo na toplinske udare.

– No, nije samo riječ o visokoj temperaturi, već zbog klimatskih promjena dolazi do porasta udjela vodene pare u zraku, a ukupno visoka temperatura i povećana vlažnost zraka za 15 posto više u odnosu na ranija razdoblja, iscrpljuju tijelo. Vlaga se povećava zbog isparavanja oceana i tla. Recimo, ako je vlažnost zraka 50 posto, a temperatura 30 stupnjeva, onda je efektivna temperatura već 35 stupnjeva, što je blizu tjelesne temperature, i teško je reagirati u takvim situacijama - upozorava srbijanski klimatolog, prenosi Jutarnji list.

image

Zbog klimatskih promjena i globalnoga zatopljenja neki stavljaju glavu u pijesak, a neki pod vodu (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:29