StoryEditor
Regijatuga i strah

BiH na nogama nakon smrti rodilje, mediji upozoravaju da je umrlo previše mladih. Direktor Hitne: Spavaju li mirno negatori postojanja koronavirusa?

10. kolovoza 2020. - 15:56
Elvis Barukcic/AFP, Facebook

Bosna i Hercegovina već tjednima oboljele od koronavirusa na dnevnoj osnovi broji u stotinama, a samo od nedjelje do ponedjeljka zabilježeno je čak 16 smrtnih slučajeva. Više od crne statistike, međutim, običan svijet u susjednoj državi pogodila je vijest o smrti 37-godišnje Belme Šoljanin.

Direktorica sarajevskog Instituta za majku i dijete, filantropkinja koja je godinama nesebično pomagala mladim majkama i trudnicama, preminula je samo tri dana nakon što je rodila dijete. Virus je bio jači.

"Kada ispod srca imaš još jedno srce, a dva srca kod kuće, svaka komplikacija, svaka bol, svaki sekund neizvjesnosti, brojanje dana bolesti je vječnost. Taj strah niste doživjeli. Kovid postoji. Tko ne vjeruje, trebao bi proći kroz odjel izolatorija. Čuvajte se...", bile su posljednje napisane Belmine riječi, iza koje su još ostali suprug i dvije kćeri.

Bez pravog odgovora

Otkad je objavljena ova tragična vijest, portali i društvene mreže preplavljeni su tisućama komentara i objava gnjevnih građana. Svi oni upozoravaju na kaos koji vlada u sustavu, a, naravno, prst krivnje upire se u vlasti.

Slučaj koji je također imao sličan odjek bio je onaj Salka Bukvarevića, federalnog ministra zaduženog za pitanja branitelja. On je posljednjih dana srpnja umro u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi, i to nakon što mu je samo 10-ak dana prije dijagnosticiran virus i obostrana upala pluća. Podrška kisikom i respirator nisu mu bili dovoljni...

Jedan od najčitanijih portala u BiH, Klix.ba, u svojemu današnjem komentaru konstatira da je u prvom hrvatskom susjedstvu previše mladih ljudi preminulo od početka epidemije koronavirusa, a naročito tijekom ljeta, te da je krajnje vrijeme da se svi pojedinačno zapitaju jesu li učinili dovoljno da zaštite sebe i ljude oko sebe.

Vlasti su na ove slučajeve odgovorile sazivanjem kriznih sastanaka, ali bez većih učinaka u svakodnevici. Tako ni do jučer nije postignut dogovor o otvaranju još jednog, odavno dovršenog izolatorija, kao ni to tko će biti novi ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo. Ispriječila se, kao i mnogo puta do sada, politika.

Da je vrag odnio šalu, priznaje i dr. Sebija Izetbegović.

– Nešto nije u redu. Imati toliko novozaraženih u jednom gradu jednostavno je previše – dijagnosticirala je dr. Izetbegović.
Osim što je direktorica Kliničkog bolničkog centra u glavnom gradu BiH, ona je kao dio obitelji Izetbegović ujedno i vrlo moćna figura u strukturama SDA i svih razina vlasti, pa je time još čudnije komu se ona obraća.

Nema osoblja u bolnicama

Na ovakve i slične riječi, nakon smrti Belme Šoljanin, nije se više mogao suzdržati direktor Hitne pomoći Sarajevo Adem Zalihić.

"Spavaju li mirno negatori postojanja koronavirusa, zagovarači teorija zavjere, politički profiteri i svi ostali koji su doprinijeli svojim stavovima i istupima da se proširi epidemija u Sarajevu, dok nam odlaze dragi mladi ljudi. Neki dan Salko, danas Belma, Allah im se smilovao! Tuga, ali bijes su pregolemi!" napisao je Zalihić na svom Facebook profilu.

I dok se čeka da se politika pokrene i dogovori, već je jasno da će sama struka morati u hodu tražiti drukčiji tretman bolesnika, pogotovo trudnica. One su do sada tretirane kao i svi drugi bolesnici, što znači da su u domovima zdravlja i bolnicama satima osuđene čekati red da bi bile pregledane. Već se sada javno traži da trudnice imaju prednost prigodom testiranja, pregleda i hospitalizacije.

Sudeći prema riječima pomoćnika federalnog ministra zdravstva, Gorana Čerkeza, glavni problem nije bio i ostao u malom broju bolničkih kreveta, nego osoblja koje bi trebalo liječiti zaražene.

Javna je stvar da je stopa bolovanja među preostalim bolničkim osobljem premašila sve granice, pa se zato sada u pomoć pozivaju inspekcije, pa čak i policija.

Ipak, jedno je sigurno, a to je da novih masovnih karantena ni u BiH ne može biti.

– Ako bi došlo do zatvaranja koje smo imali, došlo bi u pitanje preživljavanje i kako živjeti uopće. Ne vjerujemo da ćemo ih više uvoditi, jer to izgleda neće biti praksa nijedne zemlje u Europi i svijetu. Nepoštovanje mjera dovodit će do velikog broja zaraženih ljudi, ispaštat će nam proizvodni pogoni i mnogi sektori, svakim danom će biti teže. Ovo nije pitanje samo zdravstva, ovo je pitanje zajedničkog djelovanja – poručio je Čerkez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 17:27