stdClass Object ( [id] => 1250400 [title] => Azem Vllasi bio je jedna od prvih Miloševićevih žrtava, a sada ga za ‘Slobodnu‘ uspoređuje s Vučićem: On isto hoće ‘SAO Krajinu‘, ali na Kosovu [alias] => azem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Azem Vllasi bio je vjerojatno najpoznatiji kosovski političar u bivšoj zajedničkoj državi, pogotovo tijekom osamdesetih godina i vremenu njezina definitivnog raspada.

Bio je i jedna od prvih meta srbijanskog vožda Slobodana Miloševića, koji ga je na valu tzv. antibirokratske revolucije i zbog njegova protivljenja ukidanju autonomije Kosova dao zatvoriti zajedno s još jednom pokrajinskom dužnosnicom, Kaqushom Jashari.

Vllasi je danas u političkoj mirovini (rođen je 1948. godine), ali pomno prati situaciju i rado daje svoje analize i savjete. Razgovarali smo nakon najnovije eskalacije zbivanja na Kosovu, koja prijete da prerastu u nešto ozbiljnije od barikada i paralize institucija. Za našeg sugovornika nema sumnje tko snosi odgovornost.

– Albancima – kaže Vllasi – kao ni kosovskim vlastima, ali ni kosovskim Srbima, ne trebaju tenzije na Kosovu. Naprotiv, štete im. Odgovornost za orkestrirano dizanje tenzija snosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

---

image

Aleksandar Vučić - Vllasi tvrdi da zbog domaće javnosti blefira s najavama slanja vojske na Kosovo

Afp
---

Sve je to na štetu Srba s Kosova

To je već viđeni i oprobani scenarij, i to zloupotrebom Srba na sjeveru Kosova. Jednom u vezi režima kosovskih i srpskih tablica u prekograničnom prometu, potom u vezi prelaska granice s osobnim iskaznicama, pa sada u vezi okončanja roka važenja srpskih registarskih tablica za Srbe na sjeveru Kosova. U svakoj prilici razveže se već davno poznata priča o ‘’ugroženosti’’ Srba, koje, eto, samo Srbija može zaštititi. To je već viđeni scenarij još iz vremena ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Cilj dizanja tenzija je da se Kosovo prikaže kao problematična država koja ugrožava Srbe i da se skrene pažnja s bitnog dijaloga za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova kao dviju susjednih država.

Dok se ponavlja priča iz Beograda da je Kosovo južna srpska pokrajina, lažna država i slično, Vučić ne želi okončanje dijaloga za normalizaciju.

Jasno mu je da posrednici u dijalogu iz Bruxellesa i Washingtona ne osporavaju državnu neovisnost Kosova. Cilj mu je ojačati svoju vlast kao jedini zaštitnik Srba, također i skrenuti pažnju s problema u vezi Ukrajine i time pomoći Putinu, koji je zbog agresije na tu zemlju izolirao Rusiju od demokratskog svijeta.

Što Beograd želi postići ponovnim uvođenjem UN-ove administracije i tzv. Zajednicom srpskih općina?

– Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX.

Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima. Tako se zamišlja potpuno izvlačenje kosovskih Srba iz nadležnosti kosovskih vlasti, a takva zajednica bila bi zapravo filijala vlasti Beograda. Dakle teži se odcjepljenju tog dijela Kosova.

Poruka iz svijeta: Dogovorite se

Na djelu imamo scenarij formiranja SAO Krajine 1991. godine u Hrvatskoj i formiranje zasebnog srpskog entiteta slično Republici Srpskoj u Bosni.

U Ustavu Srbije danas Kosovo figurira onako kako je bilo u Ustavu Socijalističke Republike Srbije, kada je Miloševićev režim 1989. godine silom pogazio ondašnju ustavnu autonomiju Kosova.

Ništa sadašnja vlast u Srbiji nije odstupila od ambicija i planova iz vremena Miloševićeva režima, samo što su sada okolnosti radikalno promijenjene, pa ne može ni na koga silom nasrnuti. I sada je san o ‘’Velikoj Srbiji’’ zamijenjen terminom ‘’Srpski svijet’’.

Kako se u svemu snalaze kosovske vlasti, prije svega premijer Albin Kurti? Od nekih krugova na Zapadu i on prima kritike da ne poštuje potpisano.

– Vlada Kosova striktno radi na poštivanju ustavnog poretka i zakonitosti na cijelom teritoriju države i na poštivanju zakonitosti po načelu ‘’zakon važi jednako za sve’’.

U načelu posrednici iz Bruxellesa i Washingtona podržavaju takav pristup, ali ne žele dizanje tenzija, pa se zalažu za pristup po logici ‘’dogovorite se i ne dižite tenzije’’.

Treba ih razumjeti, jer zemljama zapadne demokracije dosta je briga i glavobolje zbog Ukrajine. Zato treba poslušati njihove savjete kod provedbe određenih odluka. Premijer Kurti je principijelan čovjek, ali taktika i promišljen način provedbe određenih mjera mu je slaba strana.

Nekada se čini da ide glavom u zid, a stranci to ne vole. Traže da se neke mjere i odluke provedu primjereno okolnostima i ne daju argumente srpskoj strani u njihovim nakanama.

---

image

Albin Kurti. Vllasi kaže da se ‘nekada ide glavom u zid’

Afp
---

Je li Europska unija u stanju riješiti pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom?

– Pitanje Kosova je riješeno. Ono je nepovratno samostalna i neovisna država. Riječ je sada o normalizaciji odnosa sa Srbijom te suočiti je s tom činjenicom koju ona ne može promijeniti, a može oplakivati Kosovo još sto godina.

Dijalog u Bruxellesu se vodi za normalizaciju međusobnih odnosa dviju država, a ne za rješavanje statusa Kosova koji je već riješen. Europa to sama ne može. Angažiranje američke administracije je od presudnog značaja.

Srbija poštuje samo onoga tko ima moć, a uvidjet će da se ni njoj ne isplati sadašnji pristup kosovskom pitanju. Ona već trpi štete zbog toga.

Što onda čeka Amerika? Je li možda u strahu da Rusija i Putin svoje frustracije zbog neuspjeha u Ukrajini ne preliju na Balkan?

– Amerika ne čeka. Ona je tu već angažirana. Ali u odnosu na probleme s Ukrajinom, Balkan, pa ni odnosi Kosova sa Srbijom nisu joj prioritet.

Jasno je Amerikancima da bi Putin volio ovdje vidjeti novo žarište kako bi se smanjila pozornost na Ukrajinu. I nije da Srbija ne bi htjela tako priskočiti u pomoć Putinu, ali to se neće dogoditi.

Srbija nema snage za to i Vučić je svjestan da ne smije u takve avanture. Prema tome, opasnosti od rata tu nema, ali mrcvarenje će se nastaviti. Nitko ne zna koliko dugo.

Ma kakva srpska vojska...

Vučić ipak stalno prijeti slanjem vojske Srbije na Kosovo.

– Vučić zapravo ne prijeti slanjem svoje vojske na Kosovo. On folira zbog domaće javnosti. Navodi da bi tražio od NATO-a da Srbija pošalje vojsku na Kosovo, ali sam kaže da od toga nema ništa. Gdje bi on slao tu vojsku i što bi na Kosovu radila kada zna da Srbe nitko na Kosovu ne ugrožava?!

To s vojskom i policijom, i to s desecima tisuća, probala je Srbija 1999. godine, pa je poražena.

---

image

Nedavni prosvjedi kosovskih Srba u Mitrovici s porukom ‘Odavde nema nazad’

Afp
---

Kolike su šanse da Srbija shvati realnost i jednog dana prizna Kosovo?

– U Srbiji su već odavno shvatili da je priča i san o ‘’srpskom Kosovu’’ završena, samo se prave da nisu. Svatko od onih na vlasti ili u opoziciji priča da neće dati Kosovo, ali kako bi se tu vratili nitko nema ideju, jer znaju da takva mogućnost ne postoji.

Svatko ima pravo na snove i želje, ali život ide dalje. U Srbiji ni od koga nećete čuti što bi bilo s Albancima ako bi Kosovo bilo ‘’srpsko’’. Oni pričaju samo o ‘’Srpskom Kosovu’’.

Dobro bi bilo da Srbija prizna Kosovo. Bilo bi to i u njezinom interesu. Ali Kosovo neće biti više država nego što jest ako je Srbija prizna, a ni manje ako je ne prizna.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX. Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati političar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX. Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima

poznati političar 2 0 6873 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-16 08:56:37 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-20 13:21:08 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2022-12-20 13:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 253 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX. Usporedo s tim traže formir [metadata] => robots= author= title=Azem Vllasi bio je jedna od prvih Miloševićevih žrtava, a sada ga za 'Slobodnu' uspoređuje s uspoređuje Vučićem: On isto hoće 'SAO Krajinu', ali na Kosovu [metakey] => Azem Vllasi , Aleksandar Vučić, Kosovo, Srbija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/16\/9464395.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/9464396.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23741968.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/16915432.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23997593.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23998155.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Mi\u0161\u010devi\u0106\/Cropix","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/Cropix","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Nedavni prosvjedi kosovskih Srba u Mitrovici s porukom \u2018Odavde nema nazad\u2019<\/p>","

Kosovski vojnici na proslavi u Pri\u0161tini obilje\u017eavanja samostalnosti u velja\u010di pro\u0161le godine<\/p>","

Albin Kurti. Vllasi ka\u017ee da se \u2018nekada ide glavom u zid\u2019<\/p>","

Aleksandar Vu\u010di\u0107 - Vllasi tvrdi da zbog doma\u0107e javnosti blefira s najavama slanja vojske na Kosovo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_9464395_1920.jpg":"1920x1080","k_9464395_1280.jpg":"1280x1280","k_9464395_1024.jpg":"1024x1024","k_9464395_640.jpg":"640x640","k_9464395_480.jpg":"480x480","k_9464395_340.jpg":"340x340","k_9464395_220.jpg":"220x220","o_9464395_1280.jpg":"1280x870","o_9464395_1024.jpg":"1024x696","o_9464395_640.jpg":"640x435","o_9464395_480.jpg":"480x326","o_9464395_340.jpg":"340x231","o_9464395_220.jpg":"220x149","h_9464395_1280.jpg":"1280x854","h_9464395_1024.jpg":"1024x683","h_9464395_640.jpg":"640x427","h_9464395_480.jpg":"480x320","h_9464395_340.jpg":"340x227","h_9464395_220.jpg":"220x147","pp_9464395_1280.jpg":"1280x1628","pp_9464395_1024.jpg":"1024x1303","pp_9464395_640.jpg":"640x814","pp_9464395_480.jpg":"480x611","pp_9464395_340.jpg":"340x432","pp_9464395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1632x2464","hd_9464396_1920.jpg":"1920x1080","k_9464396_1280.jpg":"1280x1280","k_9464396_1024.jpg":"1024x1024","k_9464396_640.jpg":"640x640","k_9464396_480.jpg":"480x480","k_9464396_340.jpg":"340x340","k_9464396_220.jpg":"220x220","o_9464396_1280.jpg":"1280x1932","o_9464396_1024.jpg":"1024x1546","o_9464396_640.jpg":"640x966","o_9464396_480.jpg":"480x724","o_9464396_340.jpg":"340x513","o_9464396_220.jpg":"220x332","h_9464396_1280.jpg":"1280x854","h_9464396_1024.jpg":"1024x683","h_9464396_640.jpg":"640x427","h_9464396_480.jpg":"480x320","h_9464396_340.jpg":"340x227","h_9464396_220.jpg":"220x147","pp_9464396_1280.jpg":"1280x1628","pp_9464396_1024.jpg":"1024x1303","pp_9464396_640.jpg":"640x814","pp_9464396_480.jpg":"480x611","pp_9464396_340.jpg":"340x432","pp_9464396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23741968_1920.jpg":"1920x1080","k_23741968_1280.jpg":"1280x1280","k_23741968_1024.jpg":"1024x1024","k_23741968_640.jpg":"640x640","k_23741968_480.jpg":"480x480","k_23741968_340.jpg":"340x340","k_23741968_220.jpg":"220x220","o_23741968_1280.jpg":"1280x853","o_23741968_1024.jpg":"1024x682","o_23741968_640.jpg":"640x426","o_23741968_480.jpg":"480x320","o_23741968_340.jpg":"340x226","o_23741968_220.jpg":"220x146","h_23741968_1280.jpg":"1280x854","h_23741968_1024.jpg":"1024x683","h_23741968_640.jpg":"640x427","h_23741968_480.jpg":"480x320","h_23741968_340.jpg":"340x227","h_23741968_220.jpg":"220x147","pp_23741968_1280.jpg":"1280x1628","pp_23741968_1024.jpg":"1024x1303","pp_23741968_640.jpg":"640x814","pp_23741968_480.jpg":"480x611","pp_23741968_340.jpg":"340x432","pp_23741968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_16915432_1920.jpg":"1920x1080","k_16915432_1280.jpg":"1280x1280","k_16915432_1024.jpg":"1024x1024","k_16915432_640.jpg":"640x640","k_16915432_480.jpg":"480x480","k_16915432_340.jpg":"340x340","k_16915432_220.jpg":"220x220","o_16915432_1280.jpg":"1280x851","o_16915432_1024.jpg":"1024x681","o_16915432_640.jpg":"640x425","o_16915432_480.jpg":"480x319","o_16915432_340.jpg":"340x226","o_16915432_220.jpg":"220x146","h_16915432_1280.jpg":"1280x854","h_16915432_1024.jpg":"1024x683","h_16915432_640.jpg":"640x427","h_16915432_480.jpg":"480x320","h_16915432_340.jpg":"340x227","h_16915432_220.jpg":"220x147","pp_16915432_1280.jpg":"1280x1628","pp_16915432_1024.jpg":"1024x1303","pp_16915432_640.jpg":"640x814","pp_16915432_480.jpg":"480x611","pp_16915432_340.jpg":"340x432","pp_16915432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23997593_1920.jpg":"1920x1080","k_23997593_1280.jpg":"1280x1280","k_23997593_1024.jpg":"1024x1024","k_23997593_640.jpg":"640x640","k_23997593_480.jpg":"480x480","k_23997593_340.jpg":"340x340","k_23997593_220.jpg":"220x220","o_23997593_1280.jpg":"1280x853","o_23997593_1024.jpg":"1024x682","o_23997593_640.jpg":"640x426","o_23997593_480.jpg":"480x320","o_23997593_340.jpg":"340x226","o_23997593_220.jpg":"220x146","h_23997593_1280.jpg":"1280x854","h_23997593_1024.jpg":"1024x683","h_23997593_640.jpg":"640x427","h_23997593_480.jpg":"480x320","h_23997593_340.jpg":"340x227","h_23997593_220.jpg":"220x147","pp_23997593_1280.jpg":"1280x1628","pp_23997593_1024.jpg":"1024x1303","pp_23997593_640.jpg":"640x814","pp_23997593_480.jpg":"480x611","pp_23997593_340.jpg":"340x432","pp_23997593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_23998155_1920.jpg":"1920x1080","k_23998155_1280.jpg":"1280x1280","k_23998155_1024.jpg":"1024x1024","k_23998155_640.jpg":"640x640","k_23998155_480.jpg":"480x480","k_23998155_340.jpg":"340x340","k_23998155_220.jpg":"220x220","o_23998155_1280.jpg":"1280x878","o_23998155_1024.jpg":"1024x702","o_23998155_640.jpg":"640x439","o_23998155_480.jpg":"480x329","o_23998155_340.jpg":"340x233","o_23998155_220.jpg":"220x151","h_23998155_1280.jpg":"1280x854","h_23998155_1024.jpg":"1024x683","h_23998155_640.jpg":"640x427","h_23998155_480.jpg":"480x320","h_23998155_340.jpg":"340x227","h_23998155_220.jpg":"220x147","pp_23998155_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998155_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998155_640.jpg":"640x814","pp_23998155_480.jpg":"480x611","pp_23998155_340.jpg":"340x432","pp_23998155_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7841238 Threads: 3 Questions: 1642175317 Slow queries: 4882261 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111552593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/azem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu-1250400 [printLink] => /vijesti/regija/azem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu-1250400?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 300717 [name] => Azem Vllasi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => azem-vllasi [link] => /tag/azem-vllasi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 465338 [name] => Kosovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosovo [link] => /tag/kosovo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX. Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati političar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Azem Vllasi bio je jedna od prvih Miloševićevih žrtava, a sada ga za ‘Slobodnu‘ uspoređuje s Vučićem: On isto hoće ‘SAO Krajinu‘, ali na Kosovu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/9464395.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko MiščeviĆ/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/9464395.jpg [title] => Marko MiščeviĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/9464396.jpg [title] => Marko Miščević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23741968.jpg [title] =>

Nedavni prosvjedi kosovskih Srba u Mitrovici s porukom ‘Odavde nema nazad’

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/16915432.jpg [title] =>

Kosovski vojnici na proslavi u Prištini obilježavanja samostalnosti u veljači prošle godine

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23997593.jpg [title] =>

Albin Kurti. Vllasi kaže da se ‘nekada ide glavom u zid’

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23998155.jpg [title] =>

Aleksandar Vučić - Vllasi tvrdi da zbog domaće javnosti blefira s najavama slanja vojske na Kosovo

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Azem Vllasi bio je vjerojatno najpoznatiji kosovski političar u bivšoj zajedničkoj državi, pogotovo tijekom osamdesetih godina i vremenu njezina definitivnog raspada.

Bio je i jedna od prvih meta srbijanskog vožda Slobodana Miloševića, koji ga je na valu tzv. antibirokratske revolucije i zbog njegova protivljenja ukidanju autonomije Kosova dao zatvoriti zajedno s još jednom pokrajinskom dužnosnicom, Kaqushom Jashari.

Vllasi je danas u političkoj mirovini (rođen je 1948. godine), ali pomno prati situaciju i rado daje svoje analize i savjete. Razgovarali smo nakon najnovije eskalacije zbivanja na Kosovu, koja prijete da prerastu u nešto ozbiljnije od barikada i paralize institucija. Za našeg sugovornika nema sumnje tko snosi odgovornost.

– Albancima – kaže Vllasi – kao ni kosovskim vlastima, ali ni kosovskim Srbima, ne trebaju tenzije na Kosovu. Naprotiv, štete im. Odgovornost za orkestrirano dizanje tenzija snosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

---

image

Aleksandar Vučić - Vllasi tvrdi da zbog domaće javnosti blefira s najavama slanja vojske na Kosovo

Afp
---

Sve je to na štetu Srba s Kosova

To je već viđeni i oprobani scenarij, i to zloupotrebom Srba na sjeveru Kosova. Jednom u vezi režima kosovskih i srpskih tablica u prekograničnom prometu, potom u vezi prelaska granice s osobnim iskaznicama, pa sada u vezi okončanja roka važenja srpskih registarskih tablica za Srbe na sjeveru Kosova. U svakoj prilici razveže se već davno poznata priča o ‘’ugroženosti’’ Srba, koje, eto, samo Srbija može zaštititi. To je već viđeni scenarij još iz vremena ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Cilj dizanja tenzija je da se Kosovo prikaže kao problematična država koja ugrožava Srbe i da se skrene pažnja s bitnog dijaloga za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova kao dviju susjednih država.

Dok se ponavlja priča iz Beograda da je Kosovo južna srpska pokrajina, lažna država i slično, Vučić ne želi okončanje dijaloga za normalizaciju.

Jasno mu je da posrednici u dijalogu iz Bruxellesa i Washingtona ne osporavaju državnu neovisnost Kosova. Cilj mu je ojačati svoju vlast kao jedini zaštitnik Srba, također i skrenuti pažnju s problema u vezi Ukrajine i time pomoći Putinu, koji je zbog agresije na tu zemlju izolirao Rusiju od demokratskog svijeta.

Što Beograd želi postići ponovnim uvođenjem UN-ove administracije i tzv. Zajednicom srpskih općina?

– Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX.

Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima. Tako se zamišlja potpuno izvlačenje kosovskih Srba iz nadležnosti kosovskih vlasti, a takva zajednica bila bi zapravo filijala vlasti Beograda. Dakle teži se odcjepljenju tog dijela Kosova.

Poruka iz svijeta: Dogovorite se

Na djelu imamo scenarij formiranja SAO Krajine 1991. godine u Hrvatskoj i formiranje zasebnog srpskog entiteta slično Republici Srpskoj u Bosni.

U Ustavu Srbije danas Kosovo figurira onako kako je bilo u Ustavu Socijalističke Republike Srbije, kada je Miloševićev režim 1989. godine silom pogazio ondašnju ustavnu autonomiju Kosova.

Ništa sadašnja vlast u Srbiji nije odstupila od ambicija i planova iz vremena Miloševićeva režima, samo što su sada okolnosti radikalno promijenjene, pa ne može ni na koga silom nasrnuti. I sada je san o ‘’Velikoj Srbiji’’ zamijenjen terminom ‘’Srpski svijet’’.

Kako se u svemu snalaze kosovske vlasti, prije svega premijer Albin Kurti? Od nekih krugova na Zapadu i on prima kritike da ne poštuje potpisano.

– Vlada Kosova striktno radi na poštivanju ustavnog poretka i zakonitosti na cijelom teritoriju države i na poštivanju zakonitosti po načelu ‘’zakon važi jednako za sve’’.

U načelu posrednici iz Bruxellesa i Washingtona podržavaju takav pristup, ali ne žele dizanje tenzija, pa se zalažu za pristup po logici ‘’dogovorite se i ne dižite tenzije’’.

Treba ih razumjeti, jer zemljama zapadne demokracije dosta je briga i glavobolje zbog Ukrajine. Zato treba poslušati njihove savjete kod provedbe određenih odluka. Premijer Kurti je principijelan čovjek, ali taktika i promišljen način provedbe određenih mjera mu je slaba strana.

Nekada se čini da ide glavom u zid, a stranci to ne vole. Traže da se neke mjere i odluke provedu primjereno okolnostima i ne daju argumente srpskoj strani u njihovim nakanama.

---

image

Albin Kurti. Vllasi kaže da se ‘nekada ide glavom u zid’

Afp
---

Je li Europska unija u stanju riješiti pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom?

– Pitanje Kosova je riješeno. Ono je nepovratno samostalna i neovisna država. Riječ je sada o normalizaciji odnosa sa Srbijom te suočiti je s tom činjenicom koju ona ne može promijeniti, a može oplakivati Kosovo još sto godina.

Dijalog u Bruxellesu se vodi za normalizaciju međusobnih odnosa dviju država, a ne za rješavanje statusa Kosova koji je već riješen. Europa to sama ne može. Angažiranje američke administracije je od presudnog značaja.

Srbija poštuje samo onoga tko ima moć, a uvidjet će da se ni njoj ne isplati sadašnji pristup kosovskom pitanju. Ona već trpi štete zbog toga.

Što onda čeka Amerika? Je li možda u strahu da Rusija i Putin svoje frustracije zbog neuspjeha u Ukrajini ne preliju na Balkan?

– Amerika ne čeka. Ona je tu već angažirana. Ali u odnosu na probleme s Ukrajinom, Balkan, pa ni odnosi Kosova sa Srbijom nisu joj prioritet.

Jasno je Amerikancima da bi Putin volio ovdje vidjeti novo žarište kako bi se smanjila pozornost na Ukrajinu. I nije da Srbija ne bi htjela tako priskočiti u pomoć Putinu, ali to se neće dogoditi.

Srbija nema snage za to i Vučić je svjestan da ne smije u takve avanture. Prema tome, opasnosti od rata tu nema, ali mrcvarenje će se nastaviti. Nitko ne zna koliko dugo.

Ma kakva srpska vojska...

Vučić ipak stalno prijeti slanjem vojske Srbije na Kosovo.

– Vučić zapravo ne prijeti slanjem svoje vojske na Kosovo. On folira zbog domaće javnosti. Navodi da bi tražio od NATO-a da Srbija pošalje vojsku na Kosovo, ali sam kaže da od toga nema ništa. Gdje bi on slao tu vojsku i što bi na Kosovu radila kada zna da Srbe nitko na Kosovu ne ugrožava?!

To s vojskom i policijom, i to s desecima tisuća, probala je Srbija 1999. godine, pa je poražena.

---

image

Nedavni prosvjedi kosovskih Srba u Mitrovici s porukom ‘Odavde nema nazad’

Afp
---

Kolike su šanse da Srbija shvati realnost i jednog dana prizna Kosovo?

– U Srbiji su već odavno shvatili da je priča i san o ‘’srpskom Kosovu’’ završena, samo se prave da nisu. Svatko od onih na vlasti ili u opoziciji priča da neće dati Kosovo, ali kako bi se tu vratili nitko nema ideju, jer znaju da takva mogućnost ne postoji.

Svatko ima pravo na snove i želje, ali život ide dalje. U Srbiji ni od koga nećete čuti što bi bilo s Albancima ako bi Kosovo bilo ‘’srpsko’’. Oni pričaju samo o ‘’Srpskom Kosovu’’.

Dobro bi bilo da Srbija prizna Kosovo. Bilo bi to i u njezinom interesu. Ali Kosovo neće biti više država nego što jest ako je Srbija prizna, a ni manje ako je ne prizna.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko MiščeviĆ/Cropix Marko Miščević/Cropix Afp Afp Afp Afp
Afp

Nedavni prosvjedi kosovskih Srba u Mitrovici s porukom ‘Odavde nema nazad’

Afp

Kosovski vojnici na proslavi u Prištini obilježavanja samostalnosti u veljači prošle godine

Afp

Albin Kurti. Vllasi kaže da se ‘nekada ide glavom u zid’

Afp

Aleksandar Vučić - Vllasi tvrdi da zbog domaće javnosti blefira s najavama slanja vojske na Kosovo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/azem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu-1250400 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=63a231155ceba2c9868b5217128ebe294fcc0fd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Azem+Vllasi+bio+je+jedna+od+prvih+Milo%C5%A1evi%C4%87evih+%C5%BErtava%2C+a+sada+ga+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+uspore%C4%91uje+s+Vu%C4%8Di%C4%87em%3A+On+isto+ho%C4%87e+%E2%80%98SAO+Krajinu%E2%80%98%2C+ali+na+Kosovu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fazem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu-1250400 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fazem-vllasi-bio-je-jedna-od-prvih-milosevicevih-zrtava-a-sada-ga-za-slobodnu-usporeduje-s-usporeduje-vucicem-on-isto-hoce-sao-krajinu-ali-na-kosovu-1250400 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Cilj beogradskih vlasti je onemogućiti bilo kakav pristup kosovskih vlasti u sjevernom dijelu Kosova. Pošto Srbija ne može tamo proširiti svoju vlast, onda traže da situaciju nadgleda samo kontingent KFOR-a i misija EULEX. Usporedo s tim traže formiranje zajednice srpskih općina s ovlastima da obnaša vlast nad Srbima

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati političar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijapoznati političar

Azem Vllasi bio je jedna od prvih Miloševićevih žrtava, a sada ga za ‘Slobodnu‘ uspoređuje s Vučićem: On isto hoće ‘SAO Krajinu‘, ali na Kosovu

Piše Zoran Šagolj
20. prosinca 2022. - 14:16

Azem Vllasi bio je vjerojatno najpoznatiji kosovski političar u bivšoj zajedničkoj državi, pogotovo tijekom osamdesetih godina i vremenu njezina definitivnog raspada.

Bio je i jedna od prvih meta srbijanskog vožda Slobodana Miloševića, koji ga je na valu tzv. antibirokratske revolucije i zbog njegova protivljenja ukidanju autonomije Kosova dao zatvoriti zajedno s još jednom pokrajinskom dužnosnicom, Kaqushom Jashari.

Vllasi je danas u političkoj mirovini (rođen je 1948. godine), ali pomno prati situaciju i rado daje svoje analize i savjete. Razgovarali smo nakon najnovije eskalacije zbivanja na Kosovu, koja prijete da prerastu u nešto ozbiljnije od barikada i paralize institucija. Za našeg sugovornika nema sumnje tko snosi odgovornost.

– Albancima – kaže Vllasi – kao ni kosov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:57